3 noiembrie   Ziua Vânătorilor de Munte jpeg

3 noiembrie - Ziua Vânătorilor de Munte

­čôü Istoria Armelor
Autor: Redac╚Ťia
­čŚô´ŞĆ 3 noiembrie 2020

Ast─âzi se ├«mplinesc 104 ani de c├ónd o nou─â arm─â a fost ├«nfiin╚Ťat─â ├«n cadrul Armatei Rom├óne, arma V├ón─âtorilor de Munte. Pentru a marca aceast─â aniversare , Muzeul Militar Na┼úional ÔÇ×Regele Ferdinand IÔÇŁ a publicat pe pagina de socializare a institu╚Ťiei un amplu material despre v├ón─âtorii de munte ╚Öi a prezentat uniforma de general de divizie de v├ón─âtori de munte ce a apar╚Ťinut generalului Leonard Mociulschi. 

Red─âm postarea Muzeului Militar Na┼úional ÔÇ×Regele Ferdinand IÔÇŁ: 

ÔÇ×Ast─âzi se ├«mplinesc 104 ani de c├ónd o nou─â arm─â a luat fiin╚Ť─â ├«n armata noastr─â, arma v├ón─âtorilor de munte. Na╚Öterea acestei noi arme a fost semnat─â prin Ordinul Nr. 294 din 3/16 noiembrie 1916 al Marelui Cartier General care stipula transformarea ╚ścolii de Schiori din Bucure╚Öti ├«n Corpul V├ón─âtorilor de Munte, corp ce ar fi trebuit s─â aib─â ├«n organizare trei batalioane, fiecare cu c├óte trei companii. Adunarea ╚Öi organizarea acestui corp, s-a f─âcut ├«n cazarma Regimentului 4 Ro╚Öiori ┬źRegina Maria┬╗ ce ├«╚Öi avea sediul nu departe de unde muzeul nostru se reg─âse╚Öte ├«n momentul actual. Pe 29 decembrie 1916/ 9 ianuarie 1917, corpul, ├«ntre timp redislocat la T├órgu Neam╚Ť, a fost transformat ├«ntr-un singur Batalion de V├ón─âtori de Munte, ├«ns─â cu for╚Ťe sporite, fiind ├«mp─âr╚Ťit ├«n cinci companii de pu╚Öca╚Öi, dou─â companii de mitraliere ╚Öi o sec╚Ťie de telegrafie f─âr─â fir. Cu aceast─â organizare, v├ón─âtorii de munte au participat la luptele anului 1917, b─ât├óndu-se la T├órgul Ocna, M─âgura, Cire╚Öoaia ╚Öi Co╚Öna.

Al doilea r─âzboi mondial va g─âsi aceast─â arm─â cu patru brig─âzi mixte, transformate ulterior ├«n divizii, ce au luptat ├«n mai toate campaniile majore ├«n care a fost implicat─â Armata Rom├ón─â din Bucovina p├ón─â ├«n Crimeea ╚Öi Caucaz, apoi din Transilvania de Nord ╚Öi Cri╚Öana, p├ón─â ├«n Mun╚Ťii Metaliferi slovaci, Carpa╚Ťii Albi ╚Öi Podi╚Öul Boemiei.

La campaniile celui de-al doilea r─âzboi mondial vom face ╚Öi noi referire ├«n r├óndurile ce urmeaz─â mai jos ╚Öi, dup─â cum sper─âm c─â v-am obi╚Önuit deja, vom vorbi despre piese ce se afl─â ├«n patrimoniului Muzeului Militar Na╚Ťional.

├Än cadrul sectorului de istorie militar─â contemporan─â, printre obiectele ce fac referire la istoria celei de-a doua conflagra╚Ťii mondiale, se afl─â ╚Öi o uniform─â de v├ón─âtori de munte ce poart─â gradele de general de divizie. Aceast─â uniform─â a apar╚Ťinut generalului Leonard Mociulschi, ofi╚Ťer a c─ârui carier─â a fost str├óns legat─â de aceast─â arm─â, ajung├ónd p├ón─â la func╚Ťia de comandant al Corpului V├ón─âtorilor de Munte ├«n anul 1945. Uniforma a fost donat─â de c─âtre urma╚Öii marelui comandant ├«n anul 2007.

├Än expunere, putem observa bereta ╚Öi vestonul ce, ├«n sine, constituie piese de interes, nu doar din cauza importan╚Ťei celui care le-a purtat, ci ╚Öi din punct de vedere uniformologic ╚Öi faleristic.

├Än primul r├ónd putem s─â observ─âm bereta de v├ón─âtori de munte. Din anul 1930, dat─â la care se introduce aceasta ├«n uz, ├«nlocuind p─âl─âria alpin─â, de inspira╚Ťie italian─â, bereta kaki a fost una emblemele acestei arme. Aceasta poart─â ca ├«nsemn semnul de arm─â, cetina de brad ce reproduce literele V.M., aceasta fiind folosit─â ├«n acest mod din anul 1919. Interesant este faptul c─â soarele de general lipse╚Öte iar cetina se afl─â pus─â direct pe materialul fond, nu pe o pastil─â verde-v├ón─âtor, culoarea de arm─â. Astfel, aceast─â beret─â putea s─â fie disimulat─â ca fiind a oric─ârui alt ofi╚Ťer sau subofi╚Ťer, trupa purt├ónd bereta simpl─â.

La fel de simplu este ╚Öi vestonul. Acesta este, la origine, un veston de trup─â sau de ╚Öcoal─â militar─â, model 1923, modificat ulterior. Gulerul este r─âsfr├ónt ╚Öi ├«ncheiat printr-o copc─â, pe aripile acestuia fiind a╚Öezate petli╚Ťele de general, ├«n uz din anul 1930. Pe umeri sunt cusu╚Ťi epole╚Ťi simpli, peste care este aplicat galonul de general cu broderia ├«n ramur─â de stejar ╚Öi tresele de grad. Dou─â trese, ├«ncep├ónd cu anul 1912, indicau gradul de general de divizie. Tot pe epole╚Ťi se reg─âse╚Öte cetina V.M., semnul de arm─â cum ├«l denumim noi ast─âzi. ├Än perioada respectiv─â, pu╚Ťine arme purtau semne la epole╚Ťi, v├ón─âtorii de munte fiind una dintre acestea. Restul armelor erau definite prin culoarea de la petli╚Ťe, semnul afl├óndu-se ├«n pajura de la caschete sau pe nasturi, centuri de ceremonie, capace de ledunc─â etc. Pe epole╚Ťi erau purtate, de obicei, cifrele specifice ale fiec─ârei unit─â╚Ťi ├«n parte, dac─â unitatea avea un asemenea ├«nsemn. Av├ónd acestea ├«n vedere, nu trebuie s─â ne mire faptul c─â reg─âsim aceast─â cetin─â pe epole╚Ťi de general.

vm1 jpg jpeg

Sub epoletul st├óng putem vedea furajera Ordinului Steaua Rom├óniei. Aceast─â furajer─â a fost introdus─â ├«n anul 1931 ╚Öi avea ╚Önurul ├«n culorile panglicii ordinului, ├«n acest caz albastru ╚Öi ro╚Öu. Mai existau furajere pentru ordinele Mihai Viteazul ╚Öi Virtutea Aeronautic─â c├ót ╚Öi pentru Medalia Virtute Militar─â, fiecare fiind realizat─â ├«n culorile panglicilor decora╚Ťiilor respective. Dreptul de purtare al furajerei se oferea tuturor membrilor unei unit─â╚Ťi al c─ârui drapel fusese decorat cu una dintre decora╚Ťiile respective. Dreptul se putea acorda ├«n virtutea unui brevet special ╚Öi putea fi conferit ╚Öi celor care f─âcuser─â parte din unitatea respectiv─â la momentul pentru care unitatea era decorat─â, dar nu mai f─âceau parte ulterior.

Pe pieptul st├óng, se observ─â baretele de decora╚Ťii. Av├ónd ├«n vedere ordinele ╚Öi medaliile aici prezente, putem trage concluzia c─â uniforma a fost purtat─â la finele campaniei din 1945. Putem s─â recunoa╚Ötem, ├«n ordinea dispunerii: Ordinul Mihai Viteazul clasa a II-a, Ordinul Mihai Viteazul clasa a III-a, Ordinul Mihai Viteazul cu spade clasa a III-a, Ordinul Coroana Rom├óniei cu spade ╚Öi panglic─â de Virtute Militar─â ├«n grad de ofi╚Ťer, Ordinul Steaua Rom├óniei ├«n grad de ofi╚Ťer pentru militari, Ordinul Coroana Rom├óniei cu spade ╚Öi panglic─â de Virtute Militar─â ├«n grad de comandor, Ordinul Steaua Rom├óniei cu spade ╚Öi panglic─â de Virtute Militar─â ├«n grad de comandor, Ordinul Steaua Rom├óniei cu spade ╚Öi panglic─â de Virtute Militar─â ├«n grad de cavaler, Ordinul Coroana Rom├óniei ├«n grad de ofi╚Ťer pentru militari, Ordinul Coroana Rom├óniei cu spade ╚Öi panglic─â de Virtute Militar─â ├«n grad de cavaler, Crucea de R─âzboi cu ramur─â de palmier (Rep. Francez─â), Medalia Victoria ├«n marele r─âzboi pentru ap─ârarea patriei (U.R.S.S.), Semnul onorific pentru 25 ani de serviciu, Medalia Av├óntul ╚Ü─ârii, Medalia Crucea comemorativ─â a R─âzboiului 1916-1918 cu bareta Oituz, Crucea libert─â╚Ťii cu spade ├«n grad de cavaler (Finlanda), Semnul onorific pentru 40 ani de serviciu, Medalia Victoria, Medalia Pele╚Ö ╚Öi Medalia Centenarul na╚Öterii Regelui Carol I.

Pe mâneca stângă mai putem vedea Însemnul de Bun schior. Acesta este reprezentat printr-un schiu înaripat brodat pe o pastilă de postav verde-vânător. Broderia fiind din fir lucitor auriu arată statutul de bun schior. Dacă aceasta era doar din mătase galbenă ar fi arătat doar calitatea de schior a purtătorului. Acest însemn a fost introdus în anul 1920 și era acordat tuturor celor care primeau această calificare.

V─âz├ónd toate cele mai sus prezentate, nu putem dec├ót s─â v─â invit─âm s─â ne trece╚Ťi pragul, pentru a putea vedea ├«n persoan─â aceast─â valoroas─â uniform─â din colec╚Ťia noastr─â c├ót ╚Öi alte obiecte nu mai pu╚Ťin valoroase!ÔÇŁ (Articol de dr. Emil Boboescu)