27 ianuarie - Ziua internațională de comemorare a victimelor Holocaustului
27 ianuarie este Ziua internațională de comemorare a victimelor Holocaustului, fiind desemnată de Rezoluția privind comemorarea Holocaustului (60/7) a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite (ONU), din anul 2005. La 27 ianuarie 1945, Armata Roșie a eliberat lagărul de concentrare și de exterminare Auschwitz-Birkenau.
Rezoluția îndeamnă toate națiunile membre ale ONU să cinstească memoria victimelor Holocaustului și să încurajeze dezvoltarea de programe educaționale privind istoria Holocaustului, pentru a preveni viitoare acte de genocid. Aceasta solicită conservarea activă a siturilor Holocaustului care au servit drept lagăre de exterminare naziste, lagăre de concentrare, lagăre de muncă forțată și închisori, potrivit Comisiei Europene.
Cu prilejul Zilei internaționale de comemorare a victimelor Holocaustului sunt organizate în fiecare an o serie de manifestări și de activități la sediul Organizației Națiunilor Unite din New York și la birourile ONU din întreaga lume.
În 2022, tema care ghidează comemorarea și educația despre Holocaust este „Memory, Dignity and Justice”.
Potrivit ONU, comemorarea și educația despre Holocaust sunt imperative globale în al treilea deceniu al secolului XXI. Scrierea istoriei și actul recunoașterii aduc demnitate și dreptate celor pe care autorii Holocaustului intenționau să-i distrugă. Păstrarea evidenței istorice, amintirea victimelor, contestarea distorsiunii istoriei exprimată adesea în antisemitismul contemporan, sunt aspecte critice de a pretinde dreptate după atrocități.
În 20 ianuarie 2022, Adunarea Generală a Națiunilor Unite a adoptat, prin consens, o rezoluție propusă de Israel prin care cheamă toate statele să lupte împotriva negării Holocaustului și contra antisemitismului, mai ales pe rețelele sociale, informează AFP.