1000 de artefacte sustrase în timpul revoltelor din Egipt
De când au început protestele antiguvernamentale în ianuarie, multe muzee şi situri arheologice au fost prădate în Egipt. Se estimează că aproximativ 1000 de relicve ar fi fost furate, dar este foarte dificil ca acestea să fie trecute dincolo de graniţă, după cum afirmă autorităţile, scrie news.discovery.com.
Zahi Hawass, ministrul antichităţilor egiptene, a declarat într-un interviu pentrul ziarul spaniol El Mundo, că în prezent se investighează„toate incidentele pentru a putea recupera obiectele. Până acum am identificat mulţi vinovaţi, criminali care căutau aur sau mumii şi nu aveau habar despre valoarea obiectelor sustrase.”Acesta a adăugat că “nu erau grupuri organizate, ci locuitori de lângă siturile unde erau păstrate obiectele. Au profitat de lăsarea întunericului pentru a intra în locaţiile arheologice şi a le prăda.”
Cele aproape 1000 de obiecte sustrase nu au importanţă majoră şi există un inventar al acestora, prin urmare o trecere peste frontieră ar fi destul de complicată. Inventarul tuturor itemurilor pierdute în timpul revoltelor va fi încredinţat agenţiei culturale UN a UNESCO, conform lui Hawass.
Mormântul lui Hetep-ka de la Saqqara şi mormântul lui Em-pi de la Giza, precum şi Muzeul Egiptean din Cairo, care adăposteşte o bună parte din colecţia faraonului Tutankhamon, au fost câteva dintre ţintele atacurilor hoţilor, adaugă el.
Hawass a fost numit ministrul antichităţilor luna trecută. Până atunci a activat ca şef al Consiliului Suprem al Antichităţilor, devenind ministru de stat în timpul fostului preşedinte egiptean, Hosni Mubarak.