100 de ani de zbor românesc FOTO
Expoziţia „Aviaţia în România. 1910-2010", deschisă la Muzeul Naţional de Istorie a României, este prilejuită de împlinirea unui secol de la primul zbor în spaţiul aerian românesc al unui avion construit şi pilotat de un român, Aurel Vlaicu. Un moment important pentru România, ce a fost marcat şi prin expunerea la AFI Cotroceni a unei replici a avionului Vlaicu II şi a unui planor conceput de Aurel Vlaicu.
Mai citiţi:
Aurel Vlaicu:„Zburasem şi aceasta era principalul“. FOTO
Expoziţia prezintă cele mai de seamă personalităţi şi cele mai importante momente din istoria aviaţiei româneşti, de la începuturi şi până în perioada contemporană, fiind împărţită în cinci secţiuni tematice/cronologice:1. Pionierii;2. Participarea aviaţiei române la Primul Război Mondial;3. Aviaţia română în perioada interbelică;4. Participarea aviaţiei române la cel de-al Doilea Război Mondial şi 5. Aviaţia română postbelică. Dintre exponate amintim roata şi volanul avionului Vlaicu II, carnetul de pilot-aviator eliberat de Federaţia Aeronautică Internaţională pe numele lui Aurel Vlaicu, casca de paraşutist a Smarandei Brăescu şi multe alte astfel de obiecte.
Dintre machetele expuse se remarcă cele ale aparatelor pionierilor aviaţiei, macheta unui zeppelin şi a avionului Nieuport din timpul Primului Război Mondial sau cele ale avioanelor Savoia Marchetti, Messerschmitt etc.
Vizitatorii pot afla amănunte despre caracteristicile aparatelor de zbor, precum şi despre realizările şi performanţele celor mai de seamă aviatori români care s-au remarcat ca ingineri, inventatori, acrobaţi. Expoziţia este deschisă până pe 1 septembrie.