Verona, orașul artelor jpeg

Verona, orașul artelor

Cele mai bine p─âstrate monumente antice romane se afl─â la Roma;celelalteÔÇŽ la Verona. Ora╚Öul cu doar 265.000 de locuitori g─âzduie╚Öte multe dintre cele mai bine conservate monumente antice din ├«ntreaga Italie, inclusiv al treilea cel mai mare amfiteatru roman din ╚Ťar─â (dup─â Colloseum ╚Öi amfiteatrul din Capua), ╚Öi este decorul celei mai cunoscute piese semnate de Shakespeare, Romeo ╚Öi Julieta.

Aflat ├«n nordul Italiei, ├«n regiunea Veneto, Verona este ora╚Öul tipic italian prin excelen╚Ť─â:un ora╚Ö al artei, el ├«nsu╚Öi o capodoper─â, pres─ârat de monumente care poart─â vizitatorul prin toat─â istoria Italiei, de la vremurile bune ale Imperiului Roman, la goticul medieval, splendoarea renascentist─â ╚Öi grandoarea baroc─â. Mai mult, ora╚Öul poart─â ╚Öi urmele perioadei sale vene╚Ťiene, c├ónd s-a aflat sub influen╚Ťa marii republici maritime, ╚Öi ale celei austriece.

├Änainte de Evul Mediu, ├«n Verona existau foarte multe monumente antice, bine p─âstrate, dar multe dintre ele au fost distruse ├«ntr-un cutremur din 1117. Atunci, mare parte din cl─âdirile antice s-au pr─âbu╚Öit ╚Öi au fost ├«nlocuite cu noi structuri ├«n stil romanic. Cele mai importante vestigii antice care au supravie╚Ťuit cutremurului ╚Öi secolelor ce s-au mai scurs de atunci sunt Arena, marele amfiteatru construit ├«n prima jum─âtate a secolului I, cu o capacitate de 30.000 de locuri;Teatrul roman, construit tot ├«n acea perioad─â ╚Öi salvat de la distrugere ├«n secolul al XVIII-lea de un localnic bogat;Ponta di Pietra, cel mai vechi pod peste Adige, finalizat ├«n anul 100 d.Hr., ;╚Öi, ├«n fine, Porta Borsari, una din vechile intr─âri ├«n ora╚Ö.

collage verona jpg jpeg

Dintre cl─âdirile medievale ├«n stil romanic, cele mai frumoase sunt Basicila di San Zeno Maggiore, Catedrala principal─â a ora╚Öului, cunoscut─â ca Duomo di Verona, Santa Maria Antica ╚Öi biserica SantÔÇÖAnastasia. De la familia Scaligeri, care a dominat Verona ├«n perioada Evului Mediu, au r─âmas Castelvecchio ╚Öi Ponte Scaligero. Merit─â v─âzute ╚Öi vilele romane ╚Öi renascenstiste, dar ╚Öi palatele medievale precum Palazzo della Gran Guardia sau Palazzo Pompei.

Cei care caut─â la Verona urme din povestea Julietei ╚Öi a lui Romeo merg la vila familiei Del Cappello. Construit─â ├«n secolul al XII-lea, vila a ajuns s─â fie cunoscut─â drept Casa Julietei, a c─ârei fa╚Ťad─â este completat─â de un balcon exact ca cel din piesa lui Shakespeare. Pentru c─â exist─â vila Julietei, trebuia s─â se g─âseasc─â ╚Öi casa lui Romeo;aleas─â a fost casa medieval─â a con╚Ťilor de Cagnolo Nogarola, care ├«ns─â nu se poate vizita la interior.

Dac─â ajungi la Verona trebuie s─â rezervi o zi pentru o excursie ├«n afara ora╚Öului, pentru c─â la doar 25 de kilometri distan╚Ť─â se afl─â Lacul Garda, cel mai mare lac din Italia. Este ╚Öi una dintre cele mai vizitate destina╚Ťii turistice din ╚Ťar─â datorit─â peisajelor naturale ├«nc├ónt─âtoare ╚Öi a localit─â╚Ťilor pitore╚Öti de pe malurile sale. De la Verona se ajunge la Garda fie cu ma╚Öina, fie cu autobuzul sau trenul. Cele mai apropiate sunt localit─â╚Ťile de pe malul sudic ╚Öi estic al lacului, dar se ajunge u╚Öor oriunde. Sunt de v─âzut Sirmione, Desenzano del Garda, Riva del Garda, Malcesine Torbole, Brescia, Bardolino sau oricare dintre sta╚Ťiunile de pe malul lacului, ╚Öi trebuie f─âcut─â, neap─ârat!, o mini croazier─â cu vapora╚Öul ├«ntre oricare dintre sta╚Ťiuni.