Topul celor mai inaccesibile monumente din lume
Constuite pentru a oferi o mai bună protecţie împotriva duşmanilor, dar şi pentru a domina întreg relieful înconjurător, astăzi castelele, mănăstirile, farurile sau cetăţile odinioară inaccesibile armatelor sunt luate azi cu asalt de sutele de mii de turişti care vin să admire priveliştea de ansamblul şi aceste edificii remarcabile. Contruite în locuri inaccesibile, pe înălţimile stâncilor, multe dintre acestea sunt şi astăzi accesibile cu greu sau doar de la distanţă pentru mulţi dintre vizitatori, chiar dacă porţile lor sunt larg deschise. Iată câteva construcţiile pe care le-am inclus în acest top.
1. Cetatea Guaita, San Marino
A fost construită în secolul al XI-lea şi oferă o privelişte asupra întregului oraş San Marino. Cetatea este un simbol al statului apărând atât pe drapel cât şi pe blazonul acestuia. Este cel mai vechi turn din cele trei ale San Marino. O vreme a fost folosită pe post de închisoare. Astăzi, ea poate fi vizitată zilnic de turişti, în intervalele orare 08.00 – 20.00 (20 martie – 20 septembrie) şi 08.50 – 17.00 (21 septembrie – 19 martie). Pentru pofticioşi există chiar şi o prăjitură în onoarea celor trei turnuri din San Marino.
2. Castelul Lichtenstein, Germania
Se află în landul Baden-Wurttemberg şi a fost construit între 1840 şi 1842 de către contele Wilhelm de Württemberg. Totuşi istoria acestor locuri este cu mult mai veche. Se ştie că aici a exista un castel construit pe la 1200 care a suferit puternice distrugeri în secolul al XIV-lea. Pe ruinele impozantului edificiu, Wilhelm, inspirat de un roman popular în epocă, al cărui titlu era Lichtenstein, a ridicat actualul castel. Edificiul, deşi proprietate privată, este renumit pentru colectia sa de arme, iar în prezent este un loc popular pentru organizarea de nunţi. Mai mult decât atât construcţia neo-gotică a inspirat un afacerist sud-african care a creat o replică a castelului Lichtenstein în Hout Bay.