TOP 10/ Minunatele tezaure UNESCO din regiunea Lombardia jpeg

TOP 10/ Minunatele tezaure UNESCO din regiunea Lombardia

Lombardia, una dintre cele mai frumoase regiuni ale Europei, este grav afectată de pandemia de COVID-19, devenind unul dintre principalele focare la nivel mondial. Este regiunea cu numărul cel mai mare de locuitori din Italia, fiind de asemenea și una dintre cele mai bogate regiuni europene.

Regiunea italiană este vizitată anual de milioane de turiști nu numai pentru peisajele minunate, ci și pentru dovezile pe care le-a lăsat în urmă istoria sa de peste o mie de ani. Însuși numele de Lombardia este o adevărată bornă pentru istoria mare – lombarzii, o populație germanică, au venit în această regiune imediat după căderea Imperiului Roman de Apus (476 e.n.). Așadar, nu este de mirare că Lombardia este un loc plin de monumente, orașe și peisaje care fac parte din patrimoniul mondial UNESCO.

1 jpg jpeg

1. Orașul minune: Crespi d'Adda

Construit la finalul secolului al XIX-lea de către familia Crespi, orașul a intrat în patrimoniul UNESCO în 1995. Locul a fost construit în jurul unei fabrici de bumbac special pentru muncitorii întreprinderii și familiile lor. Fabrica avea patru mii de angajaţi şi mulţi erau aduşi din localitățile limitrofe. Proveneau din familii de ţărani şi nu știau să scrie sau să citească, aşa că primeau o educaţie completă, susținută financiar de către familia Crespi. Orașul era independent, inclusiv din punct de vedere al energiei electrice, iar locuitorii săi aveau la dispoziție tot necesarul: case, școli, spital, magazine etc. În tot acest oraș, se afirmau, bineînțeles, și câteva case ale oamenilor care se aflau la conducerea orașului, inclusiv castelul în care locuia familia Crespi. Valoarea arhitecturală a orașului a fost recunoscută la nivel mondial fiind un simbol al unei perioade cruciale în istoria umanității, mai ales pentru industria în plină dezvoltare de la începutul secolului XX.

2 jpg jpeg

2. Bernina Express – călătoria prin munți

Deși are o distanță de doar 122 de kilometri, pe care îl parcurge în aproximativ patru ore, călătoria cu Bernina Express este o experință care îți taie răsuflarea. Traseul pornește din Tirano și are ca destinație orașul Chur din Elveția – așadar, este o rută care traversează Alpii. Trenul roșu ajunge la 2256 metri altitudine, în pasul Belinea și până la destinație traversează 55 de tunele și 196 de poduri. Nu este cea mai lungă rută feroviară, însă este cea care oferă un peisaj rupt din basme, motiv pentru care, din 2008, face parte din patrimoniul mondial UNESCO.

3 jpg jpeg

3. Templul Triadei Capitoline din Brescia și forul roman

Construit în anul 73 d.Hr. la ordinele împăratului Vespasian, templul Triadei Capitoline (dedicat celor trei principale zeități feminine: Jupiter, Iunona și Minerva) și-a păstrat până astăzi somptuoasa intrare cu columne corintice, înalte de 11 metri. De asemenea, urme de locuinșe, locuri de înmormântare și chiar plante din perioada longobardă pot fi încă văzute în zona arheologică din apropiere, suprapuse sau incluse printre resturile clădirilor de cult romane.

În imediata apropiere a templului se află și forul roman, inima vieții civice a Bresciei romane. Forma sa finală, de 139 x 40 metri a fost realizată în timpul dinastiei Flaviilor (69-96 d.Hr.)

4 jpg jpeg

4. Santa Giulia – muzeul-mănăstire

Muzeul orașului Brescia este unul și același cu mănăstirea benedictină San Salvadore și Santa Giulia, fondată în 753 de către Desiderius, ultimul rege al longobarzilor din nordul Italiei. Itinerariul unei vizite la Santa Giulia trebuie împărțit în două. Pe de o parte este istoria mănăstirii și a diferitelor structuri prezente care au marcat istoria orașului. Pe de altă parte, sunt obiectele de artă și multe alte izvoare istorice, care aranjate cronologic, poartă pașii vizitatorului din preistorie până în secolul XIX.

5 jpg jpeg

5. Castelul-străjer și zidurile venețiene

Pe colina cunscută drept Sfânta Eufemia, castelul Rocca păzește frumosul oraș Bergamo. Ridicat în secolul al XIV-lea, pe ruine romane și celtice, castelul găzduiește astăzi un muzeu dedicat mișcării de unificare a Italiei, din secolul al XIX-lea, Risorgimento. În timpul dominației austro-ungare a servit ca fortăreață împotriva armatei lui Garibaldi. De la cel mai înalt turn, vizitatorii se pot bucura de priveliști uluitoare asupra câmpiei Padului la sud, iar Alpii Bergamezi la nord.

Castelul este înconjurat de ziduri și bastioane, ridicate în secolul al XVI-lea, în timpul Republicii Venețiene, care se întind pe o distanță de peste șase kilometri, iar în unele locuri ajung la 50 de metri înălțime. Simbolul Serenissimei face parte din patrimoniul UNESCO din 2017.

6 jpg jpeg

6. Sabbioneta, orașul ideal

La mijlocul secolului al XVI-lea, nobilul Vespasiano Gonzaga, condotier și mecena, ridică de la zero un oraș conform principiilor renascentiste – Sabbioneta este un omagiu adus Romei antice. Totul este uluitor: galeria acoperită, teatrul all'Antica, palatul ducelui – unde Gongaza a trăit până în ultima clipă –, grădinile și mausoleul. Epoca Renașterii se poate observa cu ușurință în fiecare detaliu arhitectural al micului oraș, intrat în patrimoniul UNESCO în 2008.

7 jpg jpeg

7. Cina cea de taină

Denumită inițial „La Ultima Cena”, capodopera lui Leonardo da Vinci se găsește în fosta sală de mese a bisericii dominicane Santa Maria delle Grazie din Milano, regiunea Lombardia. Pictura a fost realizată la comanda ducelui Ludovico Sforza, fiind realizată între 1495 și 1498. Împreună cu biserica ce o găzduiește, pictura a intrat în patrimoniul mondial UNESCO în 1980, devenind una dintre cele mai cunoscute și vizitate opere de artă din lume.

8 jpg jpeg

8. Cremona și îndemânaticii artiști ai viorilor

Orașul Cremona este recunoscut încă din perioada Evului Mediu pentru locuitorii săi care realizau cu măiestrie instrumente muzicale, dar mai ales viori. Cel mai cunoscut maestru al viorii, originar din Cremona, este Antonio Stradivari, instrumentele realizate de el fiind astăzi printre cele mai scumpe din lume. Pentru realizarea viorilor, meșteșugarii locului nu folosesc nicio tehnică industrială – de la obținerea calității lemnului și până la asamblare, totul este realizat în ateliere lor. Bineînțeles, în Cremona există și celebrul Muzeul al Viorii, unde vizitatorii pot admira și cunoaște cinci secole de muzică. Meșteșugul, dar și locul au intrat în patrimoniul UNESCO în 2012.

9 jpg jpeg

9. Bisericile de pe munte

Complexul arhitectural Sacro Monte di Ossuccio se află pe unul dintre cei nouă Munți Sacri din Piemont și Lombardia, parte a patrimoniului mondial din 2003. Locul monahal datează din perioada secolelor XVI-XVIII, însă valoarea istorică este completată de peisajul extraordinar: vederea panoramică a orășelului Ossuccio, de pe partea vestică a Lacului Como. Complexul este compus din 14 capele, biserica și porticul, capela Sfintei Fecioare din Soccorso și clopotnița.

10 jpg jpeg

10. Parcul Național al sculpturilor în rocă

În frumoasa vale alpină Camonica, din Brescia, se afla cea mai mare colecție de petroglife din lume. În 1979 au fost găsite peste 140.000 de astfel de opere de artă preistorice și tot atunci au fost clasate în patrimoniul mondial, devenind primul sit UNESCO din Italia . Cercetătorii au concluzionat că aceste desene simbolice în rocă au fost realizate pe parcursul a peste 13.000 de ani, iar ultimele au fost realizate de către populația preistorică Camunni, lăsând prin ele mărturii ale vieții cotiene: ritualuri religioase, scene de vânătoare, conflicte etc. Toate aceste izvoare preistorice se găsesc pe o întindere largă în Camonica, loc devenit și parc național protejat.

Ediția estivală a revistei Historia Digital pornește în căutarea vacanțelor pierdute. Ne oprim în Marsilia, Provence, Ravenna, Murano, Avignon, Strasbourg, Matera, Plovdiv, Sofia, Atena, Basel, Edinburgh, Amsterdam, Saint-Tropez, Paris și în multe alte locuri încărcate de istorie. Revista Historia Digital este disponibilă pe platforma paydemic.com.

Cumpără Acum

coperta calatorii jpg jpeg