Strasbourg - perla Alsaciei și inima Europei Unite
Oraşul Strasbourg se situează în Estul Franţei, la graniţa cu Germania. Este cel mai important oraş din regiunea Alsacia şi ocupă o poziţie centrală în Europa Occidentală, motiv pentru care a fost ales să adăpostească mai multe instituţii internaţionale şi comunitare precum:Consiliul Europei, Parlamentul European, Curtea Europeană a Drepturilor Omului, Ombudsmanul (Mediatorul European), Fundaţia Europeană pentru Ştiinţă, Organizaţia Europol, etc. Astfel, dacă pentru alsacieni Strasbourgul devine o emblemă a istoriei belicoase dintre Franţa şi Germania, acesta aparţinând când uneia când celeilalte, pentru restul europenilor oraşul reprezintă punctul 0 al Europei Unite.
Oraşul a fost construit pe malul stâng al Rinului şi al râului III (mai mulţi afluenţi ai săi traversând diferite cartiere ale oraşului), fiind situat pe una din cele mai mari rezerve de apă potabilă ale Europei, de unde şi riscul crescut de inundaţii în anumite cartiere precum:Montagne Verte sau Robertsau.
Arhitectura Strasbourgului este una medievală, marcată de istoria oraşului, având atât influenţe franceze cât şi germane. Dacă centrul istoric este dominat de case cu colombaje (de influenţă germană), mai ales în cartierul La Petite France, în cartierul Finkwiller precum şi în jurul catedralei Notre-Dame de Strasbourg, cele mai multe dintre ele construite între secolele XVI-lea şi XVIII-lea, în timpul domniei lui Ludovic al XIV(1638 –1715) oraşul este marcat de o schimbare a codurilor arhitecturale adoptând arhitectura franceză prin construirea de hoteluri particulare precum:Cour de Honau, Hôtel de Deux-Ponts, palatul episcopal, l'Hôtel de Klinglin (reşedinţa prefectului). Aerul oraşului este unul aristocratic, arhitectura sa relevând bogăţia vechiului oraş liber imperial.
În ceea ce priveşte potenţialul turistic al oraşului, acesta este unul demn de luat în considerare, Strasbourgul ocupând locul 5 în topul celor mai vizitate locaţii din Franţa după Paris, Lyon, Nice şi Aix en Provence.
Cel mai vizitat obiectiv turistic al Strasbourgului este catedrala Notre-Dame, fiind cunoscută drept una dintre cele mai frumoase catedrale gotice din Europa, având o înălţime de 142 metri, platforma catedralei oferind o panoramă deosebit de frumoasă a centrului vechi al Strasbourgului. Catedrala adăposteşte un ceas astronomic din perioada Renaşterii, produs al colaborării dintre artişti, matematicieni şi tehnicieni, ce măsoară 18 metri, fiind unul dintre cele mai mari din lume.
O altă atracţie a oraşului o reprezintă La Petite France (Mica Franţa), un cartier istoric al Strasbourgului, situat pe Grande Ile, şi inclus în Patrimoniul Mondial al Umanităţii de către UNESCO din 1988. Acest cartier tipic alsacian construit la sfârşitul secolului al XV-lea pentru persoanele bolnave de sifilis, a fost distrus în totalitate în timpul celui de al Doilea Război Mondial, însă după război, oraşul a iniţiat o politică de reconstrucţie a cartierului, ce s-a intensificat în special după 1970. Casele cu colombaje şi flori la fereastră creează o ambianţă autentică alsaciană, iar iarna ghirlandele ce împodobesc micile străduţe transformă cartierul într-unul de poveste.
Un alt punct de atracţie pentru turiştii europeni este sediul Parlamentului European ce reprezintă puterea legislativă a Uniunii Europene şi care a luat fiinţă în 1979, în apropierea sa aflându-se Curtea Europeană a Drepturilor Omului, o clădire cu o arhitectură foarte interesantă având doi cilindrii de o parte şi de alta a intrării, reprezentând balanţa justiţiei, a cărei construcţie a început în 1991 şi a fost terminată în 1994.
În ceea ce priveşte spaţiile verzi, acestea sunt bine reprezentate în arhitectura urbanistică a oraşului, Strasbourg deţinând 324 hectare de parcuri şi grădini, dintre care cel mai reputat este Parcul Orangeriei (Parc de l’Orangerie) situat în faţa Consiliului Europei şi grădina botanică creată iniţial în 1619, ce a fost transformată în cimitir în 1870 după asediul oraşului de către nemţi, fiind inaugurată în forma actuală în 1884 pentru studenţii Facultăţii de Medicină şi Farmacie din Strasbourg. Astăzi grădina botanică adăposteşte 6000 de specii pe o suprafaţă de 3, 5 hectare.
Oraşul reprezintă un veritabil mozaic uman, unul dintre elementele definitorii ale Strasbourgului fiind însuşi multiculturalismul care pare să-şi fi găsit un adăpost în acest oraş aflat în centrul Europei Occidentale, însă în ceea ce îi priveşte pe alsacienii de origine, cu o identitate bine conturată de-a lungul secolelor, aceştia sunt foarte mândri de originile lor, susţinând adesea că sunt “mai întâi alsacieni şi apoi francezi”.
Astfel îmbinarea dintre elementele tradiţionale, tipic alsaciene, şi elementele multiculturale, precum şi îmbinarea dintre istoria unui trecut belicos şi al unui viitor aflat sub semnul unităţii europene şi-a găsit cea mai frumoasă expresie fizică în oraşul Strasbourg care nu întâmplător a fost ales să devină un simbol al Europei comunitare.