Sinagogă distrusă de naziști – reconstituită cu ajutorul imaginilor radar
În ultimele luni, o echipă de arheologi israelieni, coordonată de către Israeli Antiquities Authority (IAA), a detectat cu ajutorul unui radar performant rămășite ale Marii Sinagogi din Vilnius, capitala Lituaniei, incendiată de către trupele naziste și demolată mai apoi de către sovietici.
Sinagoga Vilna, construită la începutul secolului al XVII-lea pe locul unei case de rugăciune datând din 1440, reprezenta un amestec al stilurilor Baroc și Renascentist și a fost utilizată de către evreii lituanieni, cunoscuți local sub denumirea deLitvaks, pentru mai bine de 300 de ani. În timpul zilelor sale de glorie, Marea Sinagogă din Vilnius avea o capacitate de 5000 de persoane, reprezentând cel mai important centru de rugăciune al evreilor din regiune. Conform IAA, coordona alte 12 sinagogi, un centru pentru studiul Tora, Biblioteca Strashun, precum și o serie de instituții locale laice. Constituia, de asemenea, un centru al mișcării Mitnagdim a evreilor așkenazi care se opuneau hasidismului. Cu toate acestea, după secole de glorie, sinagoga a fost jefuită și incendiată de către germani în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Mai târziu, între 1955-1957, sovieticii au demolat fragmentele rămase, construind o școală modernă.
Deși clădirea nu mai poate fi refăcută, se pare că au fost identificate multe piese ale structurii originale:Aron Kodesh, echivalentul altarului, bema sau bimah, plaforma de pe care se citește Tora, precum și părți ale mikveh, băile ritualice care erau situate în spatele structurii. În cadrul cercetărilor inițiale, arheologii au folosit datele obținute în realizarea unei hărți a mediului subteran ce evidențiază localizarea fragmentelor monumentului.
Dispozitivul radar utilizat poate trimite unde radio până la o adâncime de aproximativ 5 metri. Când undele întâlnesc structurile îngropate, are loc fenomenul de reflexie, răspunsul întorcându-se la senzori, unde este captat. Aparatul trimite semnale la fiecare 5 centimetri, ajutând astfel la transformarea hărții într-un model 3D de mare acuratețe util în cadrul viitoarelor excavații, evitându-se avarierea clădirilor din apropierea sitului.
Aducerea la suprafață a fragmentelor sinagogii este programată pentru anul 2016, iar IAA și-a exprimat deja intenția de a le expune în cadrul unui memorial al victimelor Holocaustului.
În cadrul acestui proiect au fost implicați arheologi și profesori ai unor universități de prestigiu la nivel mondial:Universitatea Hartford din Connecticut, Universitatea din Wisconsin. De asemenea, în cadrul cercetărilor ce urmează a avea loc pe parcursul anului următor sunt încurajați să participe studenți voluntari din toată lumea, care își pot depune aplicațiile pe site-ul IAA.
Sursa:Live Science