Muzeul satului tradițional din Orăștie  Foto Daniel Guță  ADEVĂRUL (18) jpg

Satul muzeu din Hunedoara, salvat miraculos de la distrugere de un artist

Câteva dintre cele mai frumoase case vechi de peste un secol din Transilvania au fost restaurate și pot fi admirate în satul muzeu din Hunedoara, aflat la intrarea în municipiul Orăștie.

Un muzeu al satului tradițional se înfățișează călătorilor la intrarea în municipiul Orăștie dinspre Deva. Satul muzeu din Hunedoara a fost înființat cu mari eforturi de artistul plastic Mircea Zdrenghea, în aproape două decenii.

La începutul anilor 2000, artistul plastic Mircea Zdrenghea, pasionat de lumea satului românesc și de arhitectura țărănească a înființat o asociație non-profit prin care și-a dorit să promoveze patrimoniul național.

Cu fonduri proprii ori cu ajutorul donațiilor și cu un sprijin minim din partea autorităților din județul Hunedoara, Mircea Zdrenghea a făcut atunci primele demersuri pentru amenajarea unui muzeu al satului tradițional.

Satul muzeu din Hunedoara, lângă monumentul Semn Dacic

Locul ales a fost Hula Turdașului, un deal aflat la intrarea în municipiul Orăștie dinspre Deva, aproape de Drumul Național 7.

Pe coama dealului, a fost ridicat în 2007 monumentul Semn Dacic (Sabia Dacică), creat de sculptorul Nicolae Adam, o operă de artă de mari dimensiuni devenită cu timpul una dintre atracțiile turistice din zonă.

Muzeul satului tradițional din Orăștie (foto: Daniel Guță / Adevărul)
Muzeul satului tradițional din Orăștie (foto: Daniel Guță / Adevărul)

La poalele dealului, vechea pășune a fost ocupată în anii următori de primele construcții ale satului muzeu. La început a fost reclădită o biserică de piatră după biserica veche, ruinată din Ceru Băcăinți. În anii următori, satul – muzeu și-a îmbogățit zestrea cu alte construcții arhaice: case de piatră şi lemn, din secolele trecute, aduse din mai multe sate din Hunedoara.

Biserica veche, reclădită la Orăștie (foto: Daniel Guță / Adevărul)
Biserica veche, reclădită la Orăștie (foto: Daniel Guță / Adevărul)

Una dintre ele, cu două etaje, veche din 1867, provine din satul Poiana, de pe valea Geoagiului din Hunedoara.

O altă casă, veche de peste 230 de ani, a fost adusă din satul Bătrâna, din Ţinutul Pădurenilor. O altă casă de două secole a fost mutată aici din satul Roşia Poieni, iar alta, din Ceru Băcăinţi, datează din 1887. O fântână a fost săpată și amenajată din piatră, iar în apropierea ei o moară veche, provenită din Valea Bradului, a fost refăcută.

Toate construcțiile din muzeul satului tradițional sunt originale, cele mai multe fiind demontate din aşezările lor, unde nu mai erau folosite, şi apoi au fost restaurate în satul muzeu.

La aproape două decenii de la începuturile muzeului în aer liber, lucrările de amenajare se derulează în continuare. Fără sprijinul consistent al autorităților, artistul plastic și colaboratorii săi au trebuit să se descurce pe cont propriu.

„Muzeul poate fi vizitat, însă lucrările nu sunt finalizate. Vom mai aduce o casă aici, iar celelelte vor trebui mobilate. Abia apoi, nu știu când, vom putea tăia panglica de inaugurare”, spune Mircea Zdrenghea.

Vezi