S├úo Miguel ÔÇô o pat─â de verdea┼ú─â ├«ntr o infinitate albastr─â jpeg

S├úo Miguel ÔÇô o pat─â de verdea┼ú─â ├«ntr-o infinitate albastr─â

­čôü C─âl─âtorii ├«n istorie
Autor: Loredana P─âtru╚Ťiu Balte╚Ö

Insula S├úoMiguel (supranumit─â ÔÇ×Insula VerdeÔÇŁ) este una dintre cele 9 insule principale ale arhipelagului Azore, regiune autonom─â a Portugaliei, situat─â la aproximativ 1500 km dep─ârtare de vestul Lisabonei.

Insul─â de natur─â vulcanic─â, av├ónd c├ó┼úiva vulcani ├«nc─â activi, S├úo Miguel reprezint─â o destina┼úie inedit─â de vacan┼ú─â pentru iubitorii de natur─â. Cu toate c─â este mai pu┼úin cunoscut─â ┼či solicitat─â de c─âtre turi┼čti comparativ cu restul insulelor portugheze sau spaniole din Oceanul Atlantic, insula S├úo Miguel reprezint─â un adev─ârat spectacol de culoare:pe marginea ┼čoselelor se g─âsesc tufe de flori de toate culorile, de┼či preponderent sunt cele de culoare albastr─â, arbori ┼či arbu┼čti tropicali c├ót ┼či caracteristici climei temperate ├«mp├ónzesc mun┼úii nu foarte abrup┼úi ai insulei, iar lacurile termale care fumeg─â diminea┼úa din cauza diferen┼úei de temperatur─â, creeaz─â imaginea unui spa┼úiu de poveste cu adev─ârat fascinant.

Natura vulcanic─â a insulei a influen┼úat ├«ntreg peisajul astfel ├«nc├ót plajele acestei insule au nisip negru ┼či nu sunt foarte populate, exist─â lacuri cu ap─â termal─â, iar unele dintre frumoasele cascade ale acestei insule au apa la temperatura de 60╠Ő C. Mai mult, pe alocuri se vede p─âm├óntul fumeg├ónd ├«n special ├«n regiunea Furnas, unde locuitorii g─âtesc o specialitate culinar─â ├«n fa┼úa turi┼čtilor ├«n g─âuri f─âcute direct ├«n p─âm├ónt, la c─âldur─â termal─â vulcanic─â.

DSC00857 JPG jpeg

Tot ├«n regiunea Furnas exist─â o frumoas─â gr─âdin─â botanic─â numit Terra Nostra av├ónd o flor─â pe c├ót de frumoas─â pe at├ót de diversificat─â, ┼či ├«n inima c─âreia se g─âse┼čte un lac cu ap─â termal─â.

Dac─â nu exist─â mari puncte comerciale de atrac┼úie pentru turi┼čti pe aceast─â insul─â pierdut─â ├«n mijlocul Oceanului Atlantic, niciun turist ce ajunge aici nu trebuie s─â rateze lacurile-Lagoa do Fogo (Lacul de Foc), Lagoa das Furnas, Sete Cidades (Lagoa Verde / Lagoa Azul), etc. Acestea practic au devenit simbol al insulei, al─âturi de vacile ce populeaz─â p─â┼čunile ├«ntinse din S├úoMiguel.

DSC00773 JPG jpeg

Farmecul acestor lacuri este sporit de un fenomen natural ÔÇô cea┼úa. Av├ónd ├«n vedere faptul c─â vremea este foarte schimb─âtoare ├«n insula S├úo Miguel, iar dimine┼úile sunt ├«nso┼úite de o cea┼ú─â deas─â, adesea lacurile sunt ├«nv─âluite ┼či prin urmare greu de sesizat pentru turi┼čti. Din mai multe ├«ncerc─âri de a ajunge la ele, ├«n momentul ├«n care reu┼če┼čti s─â le vezi ├«n adev─ârata lor splendoare, c├ónd valul de cea┼ú─â se ridic─â ├«ncet ┼či misterios pentru c├óteva minute, se creeaz─â senza┼úia c─â natura ├«┼úi face un mare dar pentru dorin┼úa tenace de a le vedea, ┼či te sim┼úi cu adev─ârat norocos c─â asi┼čti la acest spectacol regizat cu at├óta fine┼úe de mama natur─â.

O alt─â zon─â ce merit─â aten┼úia turi┼čtilor este f─âr─â ├«ndoial─â regiunea Nordeste, un or─â┼čel situat ├«n nordul insulei ce reprezint─â zona cea mai verde ┼či ├«n acela┼či timp mai colorat─â a insulei S├úo Miguel, care ├«n anul 2011 a primit premiul pentru cea mai ├«nflorat─â regiune a Europei. De o parte ┼či de alta a ┼čoselelor de o foarte bun─â calitate sunt tufe imense de flori, ce creeaz─â imaginea unei gr─âdini botanice f─âr─â limite.

DSC00637 JPG jpeg

Micu┼úa capital─â a acestei insule este Ponta Delgada. F─âr─â a avea ambi┼úii de mare obiectiv turistic, arhitectura ora┼čului are un aer atemporal ce contribuie ┼či mai mult la senza┼úia de eternitate resim┼úit─â de c─âl─âtorul ce ajunge pe insula S├úo Miguel.

Un punct de atrac┼úie ├«n Ponta Delgada ├«l reprezint─â frumoasele gr─âdini botanice, cu o aten┼úie special─â acordat─â gr─âdinii Palatului SantÔÇÖAna, construc┼úie din secolul al XIX-lea, ce reprezint─â re┼čedin┼úa Pre┼čedintelui Guvernului Regional al insulelor Azore.

├Än ceea ce ├«i prive┼čte pe locuitori, de┼či nu exist─â diferen┼úe majore fa┼ú─â de portughezii continentali, oameni amabili ┼či muncitori, ace┼čtia sunt con┼čtien┼úi de valoarea adus─â de turism economiei locale ┼či prin urmare, trateaz─â turi┼čtii cu cel mai ai mare respect.

Religia este un element definitoriu ├«n via╚Ťa locuitorilor din S├úo Miguel, bisericile ocup─â locul central chiar ┼či ├«n cele mai mici comunit─â┼úi urbane, festivalurile religioase sunt de o mare ├«nsemn─âtate ├«n via┼úa pu┼úin agitat─â a insulei, casele au pe pere┼úii exteriori diferite scene biblice, magazinele ce comercializeaz─â obiecte de natur─â religioas─â se g─âsesc la tot pasul ├«n micu┼úa capital─â Ponta Delgada, iar aeroportul insulei poart─â numele Papei Ioan Paul al II-lea.

Astfel, pentru iubitorii de natur─â, de drume┼úii montane, de sporturi nautice, pentru cei care se bucur─â de frumuse┼úea pur─â, simpl─â ┼či nealterat─â a naturii, insula S├úo Miguel reprezint─â cu siguran┼ú─â un reper turistic demn de a fi luat ├«n seam─â.