Samarkand, ora┼čul lui Timur Lenk jpeg

Samarkand, ora┼čul lui Timur Lenk

Impun─âtorul ora┼č Samarkand nu este doar fosta capital─â a imperiului temutului Timur Lenk, ci o adev─ârat─â oaz─â, aflat─â ├«n mijlocul continentului asiatic. ├Än istoria sa de aproape trei milenii, ora┼čul a fost cucerit de c─âtre solda┼úii lui Alexandru cel Mare, armata Califatului Arab ┼či hoardele mongole ale lui Ginghis Khan. De fiecare dat─â, dup─â fiecare b─ât─âlie s├óngeroas─â, dup─â fiecare dezastru ┼či incediu, a ren─âscut, pentru a deveni ├«nca o dat─â unul dintre cele mai importante ora┼če ale marilor civiliza┼úii.

├Än antichitate, ora┼čul era cunoscut drept Marakand, capitala Sogdianiei, provincie a vechiului Imperiu Persan. Originea numelui este ├«nc─â necunoscut─â, dar o posibil─â interpretare ar fi aceea c─â Samareste numele unui cuceritor, iar prefixul kand├«nseamn─â ora┼č, a┼čezare. ├Änv─â┼úa┼úi ai secolului al XI-lea sus┼úin c─â etimologia numelui de Samarkand provine de lasemizkent, care se traduce prin popula┼úie bogat─â.

sdsds 0 jpg jpeg

Frumosul ora┼č este vechi de peste 2700 de ani, prima men┼úiune oficial─â a sa fiind ├«ntr-o cronic─â din anul 329 ├«.Hr. ├Äns─â, p├ón─â atunci, ├«n perioada ├«n care Alexandru cel Mare a cucerit Samarkandul, ora┼čul era bine fortificat ┼či avea o popula┼úie bogat─â, acesta fiind un motiv pentru care se consider─â c─â ora┼čul ar fi cu mult mai vechi de data men┼úion─ârii numelui.  De asemenea, un alt motiv ar fi acela c─â localizarea geografic─â, climatul favorabil ┼či sursa de ap─â ├«l f─âceau un loc perfect de tr─âit. O mare parte din cartea str─âveche a zoroastrismului a fost scris─â pe teritoriul vechii capitale.

Samarkandul este ├«mp─âr┼úit ├«n trei mari sec┼úiuni istorice. ├Än partea nord-estic─â exist─â ruinele ora┼čului antic Afrosiab, fondat ├«n secolul al VII-lea ├«.Hr. ┼či distrus de c─âtre Ginghis Khan ├«n secolul al XIII-lea. S─âp─âturile arheologice au scos la lumin─â vechea citadel─â ┼či fortifica┼úiile, palatul conduc─âtorului,   construit ├«n secolul al VII-lea ┼či care prezint─â o valoroas─â pictur─â mural─â. De asemenea, tot acolo au fost g─âsite ruinele unei mari moschei, construit─â ├«ntre secolele al VIII-lea ┼či al XII-lea. ├Än partea de sud a ora┼čului este complexul arhitectural ┼či ora┼čul medieval din epoca lui Timur Lenk, care a jucat un rol important ├«n dezvoltarea ora┼čului, artei ┼či religiei. Ora┼čul p─âstreaz─â importante dovezi istorice, de la ├«mp─âr┼úirea social─â a lui, p├ón─â la cl─âdiri valoroase precum moschei sau case reziden┼úiale. Locuin┼úele tradi┼úionale ale uzbekinstanilor au unul sau dou─â etaje, ┼či sunt grupate ├«n jurul unei gr─âdini interioare, de asemenea au tavanele din lemn pictat ┼či pere┼úii frumos decora┼úi. Contribu┼úia mae┼čtrilor din epoca lui Timur Lenk ├«n domeniu designului ┼či al construc┼úiilor arhitecturale a fost crucial─â pentru dezvoltarea, ├«n general, a ├«ntregii arte ┼či arhitecuri islamice, exercit├ónd un rol aparte ├«n influen┼úarea ├«ntregii religii. Cea de a treia parte, cea vestic─â, este aria ce corespunde din secolelor al XIX-lea ┼či al XX-lea, parte care a c─ârei dezvoltare a fost influen┼úat─â de stilul european ┼či cel rusesc. Ora┼čul modern se extinde ├«n jurul zonelor istorice. Aceast─â arie reprezint─â o continuitate a tradi┼úiei ┼či a calit─â┼úii, fapt care se reflect─â ├«n centre micu┼úe, mochei ┼či case.

moschee 0 jpg jpeg

Construite la o scal─â imens─â, moscheele din Samarkand ┼či alte cl─âdiri istorice st─âp├ónesc noul ora┼č. De exemplu, moscheea Bibi Khanum, pe care Timur Lenk a construit-o dup─â campania sa din India, din secolul al XIV-lea, avea ├«n ini┼úial 450 de coloane de marmur─â ┼či a fost realizat─â cu ajutorul a aproximativ 100 de elefan┼úi.

mausoleu jpg jpeg

Unul dintre cei mai longevivi conduc─âtori, Timur Lenk a murit ├«n anul 1405, el fiind ├«nmorm├óntat ├«n mausoleul Gur-Emir. Precum celebrul lider, locul s─âu de veci este impun─âtor, un exemplu al extravagan┼úei ┼či excesului:la construirea ┼či decorarea acestuia au fost folosite tone de aur ┼či cele mai mari pietre de jad din lume.