România redescoperită - Castelul Bethlen-Haller
Tu unde îţi faci concediul anul acesta? Nu e prea banal să mergi iar la Constanţa sau Sinaia? Îţi propunem să mergi să vezi Castelul Bethlen-Haller de lângă Alba Iulia. Vei găsi astfel o Românie ce merită descoperită, afară de cea hiper-populară deja.
Plecând de la demersul Asociaţiei Monumente Uitate, ce îşi propune alcătuirea unei baze de date a reşedinţelor nobiliare extraurbane din Transilvania, Banat, Crişana şi Maramureş, vă propunem alte destinaţii de vacanţă decât cele consacrate. Toate aceste ansambluri au suferit un destin mai mult sau mai puţin tragic, stigmatizate cu amprenta uitării. Ele aparţin unor epoci apuse, ce aduc cu sine şarm şi vise uitate. Mai apoi, confiscate de regimul comnunist, ele cad în derizoriu, paragină şi iar uitare. Epoca contemporană nu a fost mai îngăduitoare cu ele, aducandu-le un plus de uitare şi o liniştită, dar sigură, cale spre dispariţie.
Castelul Bethlen-Haller – o istorie îndelungată
Castelul este situat în localitatea Cetatea de Baltă, din judeţul Alba. Este accesibil din drumul judeţean 107, fiind la mijlocul rutei dintre Târnăveni şi Blaj. Zona are o importantă rezonanţă istorică. Se pare că a fost început la sfârşitul secolului al XVI lea şi început de secol XVII, definitivat aproape de 1624. Ştim că în aceea perioadă domeniul aparţinea lui István de Bethlen de Iktár, fratele guvernatorului de Transilvania Gabriel Bethlen. De-a lungul timpului castelul a trecut prin propietarea mai multor membrii ai familiei Bethlen. În secolul XIX el a este cumpărat de familia Haller, de care este legată astăzi o frumoasă legendă urbană.
În 1948 este confiscat de autorităţile comuniste şi transformat în secţie de şampanizare sub conducerea IAS Jidvei. După 1989, este retrocedat urmaşilor familiei Haller. Aceştia îl vând mai departe familiei Necşulescu, ce are în proprietare şi firma Jidvei. Motiv pentru care castelul are în continuare şi funcţia de secţie de şampanizare, pe lângă cea de clădire de patrimoniu. Deşi este în proprietatea privată, castelul poate fi vizitat la cerere, bineînţeles alături de un pahar de vin bun.
Arhitectura
Castelul a fost construit cu un plan tipic renaşcentist, rectangular, fără curte interioară, cu cinci turnuri acoperite. Patru din cele cinci au o formă circulară, ultimul fiind octogonal, cu o scară interioară din lemn. Clădirea are subsol, parter şi etaj. Parterul era folosit pentru dependenţele servitorilor, de vreme ce etajul era destinat locuirii nobililor. Fiind un domeniu întins, castelul avea şi anexe. Pe colina din apropiere era capela, iar la poalele ei un grânar. De-a lungul timpului succesivele renovări ale clădirii şi-au lăsat amprenta. Aşa încât astăzi, putem vizita un castel ecclectic, plin de istorie. Una dintre aceste renovări este surprinsă în inscripţia ''Anno 1773. Arcem hane restauri, innovari et adornari fecit excel. ac. Illus. d. Comes Micolaus de Bethlen Sacrae S. Reg. Mai. Camerarius status et gubern. act int. consiliarius et per magnum Tranniae principatum thesaurarius regius 1773'' (Nicolaus Bethlen ilustrul conte, camerar regional al statului şi guvernului, consilier şi tezaurar regal peste marele principat al Transilvaniei a poruncit sa se renoveze şi să se împodobească acest castel in 1773). Un alt detaliu architectonic încarcat de semnificaţie este blazonul de alianță al familiilor Bethlen și Csaky de Korosszegh et Adorjan, prima având ca însemn heraldic un șarpe, iar cea din urmă un cap tăiat de tătar.
Sunt multe locuri în România ce merită să fie vizitate, castelul Bethlen-Haller este unul dintre ele. Este un loc ce poate să trezească senzaţii atât la nivel vizual, olfactiv, cât şi emoţional.