Reconquista în epoca modernă: Valencia jpeg

Reconquista în epoca modernă: Valencia

📁 Călătorii în istorie
Autor: Andreea Lupşor

La 3-4 ore de Barcelona și Madrid se află al treilea cel mai mare oraș al Spaniei:minunata Valencia. Capitala comunității autonome Valencia se află pe Costa del Azahar, zona de coastă dintre Vinaròs și Almenara, cunoscută drept Coasta Portocalilor datorită numărului mare de portocali plantați aici.

Colonia romană Valentiaa fost fondată în secolul II î.Hr., în 138, pe malurile râului Turia. Orașul a fost distrus în anul 75 î.Hr. de către Pompei, ca pedeapsă pentru loialitatea localnicilor pentru inamicul său Sertorius, dar a fost reconstruit cinci decenii mai târziu. Reconstrucția a fost benefică pentru oraș, Valentiarenăscând ca mare centru urban. Fast-forward câteva secole mai târziu:orașul e ocupat în anul 714 de arabii care se instalează în peninsula iberică și primește un nou nume-Medina at-Turab, adică „Orașul Nisipurilor” (purta, de asemenea, numele de la Balansiyya).

Valencia redevine oraș creștin în 1238 și este aleasă capitală a Regatului Aragonului. După această reconquista, populația maură din oraș (50.000 de oameni)a fost expulzată (acțiune la care s-a recurs de foarte multe ori în timpul Reconquistei, dar și după, ceea ce a dus la pierderi culturale foarte mari pentru Spania). Secolul al XV-lea a fost Epoca de Aur a Valenciei, o perioadă înfloritoare din punct de vedere cultural pentru orașul care devenise cel mai mare centru urban al Aragonului. Gloria n-a durat mult:din secolul al XVI-lea, când economia Spaniei virează spre Imperiul colonial din America, respectiv spre Atlantic (în defavoarea Mediteranei), Valencia intră într-un declin din care nu-și va mai reveni pentru multă vreme.

Valencia nu este una dintre cele mai căutate destinațiile ale Spaniei, fiind lăsată într-un con de umbră din cauza altor orașe precum Madrid, Barcelona, Sevilia ș.a. Mare păcat, pentru că e un oraș superb, cu de toate:istorie, cultură, arhitectură remarcabilă din toate epocile (inclusiv contemporană, a se vedea capodoperele arhitectului valencian Santiago Calatrava), gastronomie (paella valenciana și fructe de mare, pentru amatori), atmosfera relaxată tipic spaniolă, plaje... 

Valencia nu este un oraș cunoscut pentru muzeele sale. Nu pentru că n-ar avea câteva muzee demne de văzut (un exemplu:Muzeul Național al Ceramicii-unde, ce-i drept, parcă e mai impresionantă clădirea în sine – Palacio del Marqués de Dos Aguas – decât colecțiile), dar Valencia adună alte obiective:edificii rămase din perioada romană sau maură, catedrale vechi, multe clădiri în stilul Modernismo, dar mai ales arhitectură contemporană. Aici s-a născut Santiago Calatrava, unul dintre cei mai mari arhitecți din ziua de azi, iar câteva dintre cele mai importante creații ale sale se află la Valencia, în complexul Ciutat de les Arts i les Ciències (Orașul Artelor și Științelor). Acest complex este format din șapte clădiri construite în stilul caracteristic lui Calatrava, adică futurist:L'Hemisfèric, Muzeul de Știință Prințul Felipe), L'Oceanogràfic (cel mai mare aquarium din Europa), Podul l'Assut de l'Or, L'Umbracle, Palatul Artelor Reina Sofia și Agora. 

Cât despre edificiile mai vechi ale orașului, menționăm doar câteva: Catedrala, Lonja de la Seda (clădirea Bursei Mătăsii, inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO), piețele - Plaza del Ayuntamiento și Plaça de la Mare de Déu, Mercado Central, Real Colegio del Corpus Christi, Palau de l'Exposició, Palau de Justícia, Gara (Estación del Norte) etc.

Oraș de coastă, Valencia este o destinație perfectă și pentru cei care vor să combine cultura cu plaja. Aproape de oraș se află plajele Las Areans și Malvarrosa, unde se ajunge foarte ușor cu mijloacele de transport în comun. Tot aici se află și o zonă de promenadă foarte cunoscută, Paseo Maritimo. Ceva mai departe, în Parcul Național Albufera (cea mai mare lagună din Spania), se află alte câteva plaje, mai puțin frecventate decât cele din oraș, dar mai frumoase. Cei care vor să caute relaxarea în mijlocul orașului trebuie să se îndrepte spre Grădinile Turiei, imensul spațiu verde amenajat de-a lungul râului Turia, locul preferat al bicicliștilor și alergătorilor din Valencia.