Patrimoniu medieval armean: Geghard, m─ân─âstirea celor 40 de altare jpeg

Patrimoniu medieval armean: Geghard, m─ân─âstirea celor 40 de altare

Odat─â cu ├«nceputul secolului al IV-lea, doar o singur─â na┼úiune a acceptat ca religie oficial─â cre┼čtinismul, ┼či nu era una dintre ┼ú─ârile la care s-ar fi a┼čteptat toat─â lumea. Armenia, condus─â de c─âtre Grigore Lumin─âtorul, cel care a botezat familia regal─â armean─â ├«n 301, a colec┼úionat cele mai frumoase artefacte ┼či a construit cele mai spectaculoase m─ân─âstiri din acea perioad─â. ├Än Armenia se g─âse┼čte cel mai frumos complex monahal, Geghard, ale c─ârui baze au fost puse ├«nc─â de la ├«ncepul secolului al IV-lea.

cdfd jpg jpeg

La ├«nceput m─ân─âstirea Geghard a fost doar o capel─â mic─â, s─âpat─â ├«n st├ónc─â, ├«n care Grigore Lumin─âtorul ├«┼či ┼úinea predicile. Acest sf├ónt armean a fost descendentul unei familii de nobili, dar care de mic a fost ├«ndrumat s─â duc─â o via┼ú─â ├«nchinat─â cre┼čtinismului. La ├«nceput, m─ân─âstirea a fost numit─â Ayrivank, nume ce ├«nsemna chiar ÔÇ×m─ân─âstirea din pe┼čter─âÔÇŁ. Din fosta cl─âdire nu a mai r─âmas nimic, aceasta fiind distrus─â de c─âtre arabi ├«n secolul al IX-lea. Cea mai mare parte a arhitecturii sale actuale a fost realizat─â ├«n secolul al XIII-lea, ├«ns─â pe un perete exterior se afl─â o inscrip┼úie care dateaz─â din anul 1177.

dsds 2 jpg jpeg

Complexul actual, aflat la 40 de km de capitala Armeniei, ├«n regiunea de munte Kotayk. Biserica principal─â se pare c─â ar fi fost construit─â la ini┼úiativa unor generali ai regatului georgian, Zakare ┼či Ivane, ┼či este realizat─â ├«n stilul specific armenesc al bisericilor. Pe pere┼úii exteriori st─â inscrip┼úionat numele celor care au donat pentru realizarea m─ân─âstirii. Cl─âdirea principal─â mai are dou─â alte cl─âdiri mici, adiacente, s─âpate ├«n st├ónc─â. Una dintre ele a fost realizat─â ├«n jurul anului 1250, iar cea de-a doua ├«n jurul anului 1283, unde se afl─â mormintele Sf. Grigore Lumin─âtorul ┼či al prin┼úesei Merik. ├Än secolele XII-XIII, un zid de ap─ârare a ├«nconjurat complexul monahal. Majoritatea c─âlug─ârilor locuiau ├«n chilii s─âpate la r├óndul lor, ├«n st├ónc─â.

ghg 0 jpg jpeg

M─ân─âstirea Geghard este cunoscut─â ├«n ├«ntreaga lume ┼či sub numele de M─ân─âstirea celor ┼čapte biserici ┼či M─ân─âstirea celor patruzeci de altare, dar ┼či sub numele de Gheghardavank ÔÇô m─ân─âstirea suli┼úei. Se pare c─â l─âca┼čul de cul ar fi primit ├«n dar un fragment din suli┼úa unui osta┼č prezent ├«n momentul crucific─ârii lui Iisus Hristos. Artefactul este p─âstrat ├«n muzeul din Echmiadzin. De asemenea, muzeul de┼úine numeroase manuscripte, bani vechi ┼či alte obiecte valoroase, donate de c─âtre credincio┼či. O tradi┼úie armean─â spun─â c─â ├«n drumul spre m─ân─âstire este bine s─â legi de copacii ├«nt├ólni┼úi o batist─â sau o e┼čarf─â pentru a ┼úi se ├«ndeplini o dorin┼ú─â. Complexul monahal ┼či arhitectural de la Geghard este inclus pe lista patrimoniului mondial UNESCO.

efef jpg jpeg

Sursa:whc.unesco.org, facebook.com/MegalithResearch