Palatul Cnejilor de la Dur─âu, un loc mirific plin de mister ce se zbate s─â existe jpeg

Palatul Cnejilor de la Dur─âu, un loc mirific plin de mister ce se zbate s─â existe

Dac─â ajungi la Durau vei g─âsi acolo o r─âm─â╚Öi╚Ť─â a feudalismului rom├ónesc t├órziu, Palatul Cnejilor, sau mai degrab─â ce a mai r─âmas din el. De╚Öi ├«nc─ârcat de istorie, locul nu te frapeaza prin spectaculozitate:o parcare st├ómt─â ╚Öi un turn ├«n paragin─â.

Povestea lui este una demnă de legendă, plină de intrigi și de istorii captivante. Pe vremuri aici se aflau ruinele mânăstirii Pionul, asezată pe locul unui schit mai vechi și ridicată de Gheorghe Hatmanul, pe la 1640.

image

Datorit─â puternicei influen╚Ťe a fratelui sau, voievodul Vasile Lupu, schitul cel vechi a dob├óndit mo╚Öii numeroase, ├«nt─ârite ╚Öi ├«ntregite pe tot parcursul secolului al XVIII-lea. P─âm├óntul dob├óndit astfel, prin voin╚Ť─â domneasc─â, a dus la inevitabile conflicte, ├«n cazul acesta purtate cu vesti╚Ťii boieri Cantacuzini.   Dup─â ob╚Ťinerea titlului de cneaz ├«n Rusia de c─âtre Matei Cantacuzino, fiii s─âi au revenit ├«n ╚Ťar─â, intensific├óndu-╚Öi atacurile juridice ├«mpotriva M─ân─âstirii Pionul. ├Än ciuda eforturilor mitropolitului  Veniamin Costache m─ân─âstirea ├«╚Öi pierde cea mai mare parte din mo╚Öii, iar ├«n 1840 c─âlug─ârii sunt nevoiti s─â se retrag─â la o bisericu╚Ť─â de lemn, Schiti╚Öor, aflat─â la departare de vreo 2 km.

image

Ob╚Ťin├ónd dreptul de proprietate ├«n 1839, Cantacuzinii transforma a╚Öezarea m─ân─âstireasca ├«n curte boiereasc─â fortificat─â, modific├ónd chiliile, construind anexe, ├«nt─ârind zidul de incint─â. Astfel s-a n─âscut Palatul Cnejilor, ├«n fapt o locuin╚Ť─â boiereasc─â aflat─â la limita ├«ntre conac ╚Öi palat, cl─âdit─â dup─â toate regulile feudale.

Perioada de str─âlucire a Palatului Cantacuzin de la Schit a durat ├«ntre anii 1840-1852 c├ónd a fost vizitat de Wilhelm von Kotzebue, Alexandre Dumas, Vasile Alecsandri, Gheorghe Asachi ╚Öi Alecu Russo..  Cheltuind peste m─âsura pentru a men╚Ťine un fast nobiliar cu care au fost ├«nv─â╚Ťa╚Ťi, Cantacuzinii r─âm├ón datori ╚Öi ├«╚Öi pierd toate proprietatile. Domnitorul Grigore Alexandru Ghica le-a scos mo╚Öiile la licita╚Ťie. Mo╚Öia Hangu, unde se afl─â Palatul Cnejilor, a fost cump─ârat─â ├«n anul 1852 de Smaranda Sturza pentru suma de 142.000 galbeni austrieci ╚Öi olandezi.

Continuarea pe turismistoric.ro