portul otelec4 foto ecluze pe bega jpg

Otelec, satul-port de pe Bega, ultima localitate înainte de frontiera cu Serbia

📁 Călătorii în istorie
Autor: Stefan Both

Otelec este ultima localitate din județul Timiș înainte de frontiera cu Serbia. În 1930 avea port pe Bega, unde ancorau vapoare de pasageri şi de marfă. Aproape 70 de ani, frontiera de apă a fost închisă. Acum revin, însă, vremurile bune.

Situat la granița de vest a țării, în imediata apropiere a frontierei cu Serbia și Ungaria, Otelec se numără, mai nou, printre destinațiile privilegiate ale Banatului, unde poți ajunge călătorind cu barca, bicicleta sau cu mașina. Tren nu mai există de câțiva ani. Legată mereu de râul Bega, localitatea visează din nou să își valorifice potențialul și în cadru internațional: în primul rând, două zile pe lună se deschide frontiera româno-sârbă care trece pe digul Begăi, în dreptul Otelecului.

Deocamdată, până la construirea punctului de frontieră, doar atât. În al doilea rând, mult așteptata redeschidere a navigației internaționale pe Bega: până acum, vara asta, s-a întâmplat de două ori să treacă vapoare din România în Serbia.

Vulpea și un vaporetro de la Timișoara în portul Otelec (foto: Circumeuropa)
Vulpea și un vaporetro de la Timișoara în portul Otelec (foto: Circumeuropa)

În mai 2023, „Vulpea“ a devenit prima ambarcațiune care a trecut frontiera româno-sârbă pe Bega, după aproape șapte decenii, în cadrul proiectului Circumeuropa

Se poate naviga între cele două țări după refacerea completă a nodului hidrotehnic de la Sânmihaiu Român și repararea ecluzei de la Utvin, de la noi, iar sârbii au avut de reparat ecluzele de la Srbski Itebej şi Klek, totul fiind realizat printr-o finanțare europeană pe program transfrontalier România-Serbia.

Pelicanul în portul Otelec (foto: Ecluze pe Bega)
Pelicanul în portul Otelec (foto: Ecluze pe Bega)

Bega a prins din nou viață

În așteptarea construirii punctului de trecere a frontierei, deocamdată se poate trece granița pe apă cu diverse ocazii. Așa se face că următoarea deschidere a frontierei a fost în weekendul 23-24 septembrie 2023, în cadrul proiectului Ecluze pe Bega.

Vaporul „Pelican“ a plecat de la Timișoara, s-a oprit peste noapte în fostul port Otelec – ultima localitate înainte de graniță, iar apoi a trecut la sârbi. S-a întors la Timișoara cu opt ambarcațiuni din Serbia. A fost o atmosferă specială: Bega a prins din nou viață. Ne-a arătat cum ar fi atmosfera dacă s-ar redeschide definitiv frontiera pe apă, de cum s-ar înnoda legătura dintre români și sârbi și pe apă, Bega având un uriaș potențial turistic și economic.

Citește mai multe amănunte pe adevarul.ro