Oraşul grec de sub apele Egiptului. Naukratis, un Hong Kong al lumii antice
În zona Deltei Nilului, lângă satele de fermieri Rashwan şi Abu Mishfa, există un lac locuit de nenumărate egrete. Sub acest lac se află ruinele oraşului Naukratis, un oraş întemeiat de greci, ce avea rol de port comercial, undeva în jurul anului 620 î.Hr.
Specialiştii de la British Museum cercetează cu atenţie zona, aceasta fiind una dintre cele mai interesante descoperiri din ultimii ani, din zona Nilului. Arheologii consideră oraşul scufundat Naukratis ca fiind un Hong Kong al lumii antice. Este nevoie de un adevărat efort de imaginaţie pentru a plasa înfloritorul oraş în această zonă, înainte de a fi abandonat în secolul al VII-lea. Naukratis a fost casă a peste 16.000 de oameni, un oraş plin de temple ale zeilor greci, precum Hera sau Afrodita, dar dominat de un sanctuar vast dedicat zeităţii supreme egiptene Amun Ra.
În oraş a existat şi un Hellenion, un sanctuar dedicat tuturor zeilor greci:o expresie timpurie a identităţii greceşti, adoptată de către oraşele-stat independente politic, care potrivit istoricului Herodot, erau înfiinţate la invitaţia faraonului. Templele greceşti au început iniţial ca simple afaceri, incinte sacre cu altare în aer liber, mai târziu au căpătat de la egipteni îndemânarea de a construi temple cu coloane. În jurul sanctuarelor erau case din chirpici, dar care aveau mai multe etaje.
Toţi comercianţii mediteraneeni care aveau afaceri cu Egiptul, erau obligaţi să treacă prin Naukratis. Aceştia vindeau ulei şi vin, iar cei care doreau să îşi continue călătoria pe Nil, până la portul Thonis-Heracleion, erau obligaţi să plătească o taxă. Pentru negustori, şi nu numai, oraşul era vestit şi datorită frumoaselor curtezane. Există povestea conform căreia fratele poetului grec Sappho, Charaxos s-a îndrăgostit de frumoasa curtezană Rhodopis, pe care a cumpărat-o de la stăpânul ei şi s-au căsătorit.
Naukratis a fost excavat parţial în 1880, când arheologul Flinders Petrie a găsit o inscripţie în greaca veche. Au fost găsite cioburi de amforă, boluri pentru sosuri şi mlte alte obiecte de ceramică egipteană. La o primă vedere s-ar spune că nu a fost o colonie grecească, însă specialiştii ne asigură că Naukratis a fost un oraş grecesc, dar locuit de o cumunitate mixtă. Pe parcursul primelor săpături, de la finalul secolului al XIX-lea, au fost descoperite şi mici statuete ale lui Siris şi Osiris.
Nu există o dovadă mai impresionantă a interacţiunii între cele două culturi care au trăit în Naukratis, decât în Muzeul Egiptean din Cairo. Acolo se află o stutuie înaltă de 4 metri, care a fost găsită recuperată din apele lacului. Iniţial, vizitatorii cred că este statuia unui faraon. Nu este aşa. Cu toate că este îmbrăcat precum un lider egiptean, are braţele rigide şi a fost ridicat în templul lui Amun Ra, în jurul anului 300 î.Hr., numele său în conformitate cu hieroglifele de pe spatele statuii este Horemheb. Inscripţia spune în termeni clari „Eu sunt grec.”, tatăl său fiind un anume Krates, nume de provenienţă greacă, iar mama lui, Shesemtet.
Sursa:The Guardian