O plimbare prin ascunzătorile rebelilor evrei din vremea romanilor gif

O plimbare prin ascunzătorile rebelilor evrei din vremea romanilor

📁 Antichitate
Autor: Redacția

Sutele de ascunzători, care variază de la doar câţiva metri adâncime, până la labirinturile aparent fără sfârşit, sunt populare în rândul arheologilor israelieni şi persoanelor dornice de aventură. Însă pentru străini, labirinturi subterane, care datează încă din secolul I î.Hr., sunt practic necunoscute.

În tunel se ajungea prin intermediul unor uşi capcană din satele evreieşti, dintre care unele sunt acum situri arheologice, iar altele au fost complet distruse. Astăzi, ele sunt mai mult nişte vizuini în care de-abia poate pătrunde un om, iar asta numai dacă se târăşte timp de câteva minute printr-un spaţiu atât de îngust, încât sunt necesare adevărate figuri de contorsionism.

Abia după parcurgerea acestui traseu greoi se ajunge într-un spaţiu deschis, cu o mulţime de găuri în perete, folosite cândva pentru a creşte porumbei sau probabil pe post de cameră de depozitare, informează Reuters.

Din acel loc, porneşte un adevărat sistem de tuneluri în diferite direcţii, oferind o idee asupra modului în care au trăit şi s-au luptat rebelii evrei, pe parcursul a două revolte împotriva romanilor-prima dată în perioada în care marele templu a fost distrus în Ierusalim în anul 70 d.Hr., iar a doua alte câteva decenii mai târziu, sub conducerea legendarului Bar Kochba.

Amos Frumkin, profesor în cadrul departamentului de geografie al Universităţii Hebrew din Ierusalim, alături de echipa sa, a explorat peşterile antice, de la an la an petrecând din ce în ce mai mult timp în subteran. Acolo ei au găsit arme vechi, uşi capcană sau prese de măsline.

38520 original jpg jpeg

Peşteri vechi au fost descoperite în partea de nord a Israelului, în Galileea, atunci când experţii au fost chemaţi pentru a explora un sistem de tuneluri găsite doar cu câteva luni în urmă. Arheologii au descoperit o mulţime de gropi adânci de câţiva metri, prin care au pătruns pentru a ajunge la nivelul inferior.

Este uşor să te rătăceşti în aceste labirinturi subterane pentru că doar o parte dintre ele au fost marcate şi întreţinute, de la descoperirea lor. "Aceste tuneluri sunt un secret uimitor despre care turiştii, din păcate, nu ştiu. Poţi petrece chiar şi o zi întreagă sau două explorând tunelurile, experimentând frica, durerea şi chiar emoţia pe care rebelii probabil au simţit-o", a declarat ghidul Asael Lavi.

Click aici pentru mai multe fotografii din incinta complexului