O peșteră unică în România: Peștera cu Cristale din Mina Farcu
Unul dintre cele mai frumoase spații carstice din România, "Peștera cu Cristale din Mina Farcu" este singurul loc din țară și printre puținele din lume care oferă posibilitatea turiștilor fără pregătire speologică să se bucure de spectacolul oferit de impresionantele formațiuni de calcit.
Amplasarea geografică
Zona Farcu se află în Munții Pădurea Craiului, în partea central-sudică a acestora. Situat pe teritoriul administrativ al comunei Roșia, dealul Farcu este delimitat de Valea Steazelor la nord și Valea Lazuri la sud și are o altitudine de 375 metri.
O descoperire întâmplătoare
Peștera Farcu a fost descoperită în anul 1987, în timp ce se realizau săpături pentru deschiderea unei noi galerii în Mina Farcu. Viorel Lascu, Președintele Federației Române de Speologie, a declarat că peștera a uimit din prima clipă prin numeroasele cristale transparente, cu forme geometrice deosebite, ce ating înălțimi de aproximativ un metru. Ulterior descoperirii peștera a fost devastată, considerându-se că s-au furat 60-70% din bogățiile naturale existente. Ceea ce a salvat-o de la distrugerea completă a fost surparea, la scurt timp de la descoperire, a tavanului galeriei ce permitea accesul în mină. Evenimentul a dus la oprirea activității miniere și la "sigilarea" frumuseților din interior pentru o perioadă de aproape 25 de ani.
Peștera devine obiectiv turistic
În anul 2012 a fost demarat un proiect de amenajare ce a culminat cu includerea Peșterii cu Cristale în circuitul turistic. Prima fază a amenajării a constat în consolidarea galeriei de mină și în asigurarea unei căi sigure de acces pentru vizitatori. În galeria peșterii au fost montate scări și podețe metalice și a fost instalat un sistem de iluminare, ce pune în valoare formațiunile carstice. Din cele nouă goluri ce compuneau mina, accesibile vizitatorilor sunt două dintre acestea. Traseul turistic poate fi parcurs alături de un ghid, distanța totală de vizitare însumând 300 de metri (200 de metri de galerie minieră și 100 de metri de galerie de peșteră). La finalul turului, vizitatorii pot admira, de la nivelul unui balcon, frumusețea cristalelor.
Traseul turistic cuprinde de asemenea vizitarea unui mic muzeu al mineritului, amenajat într-una dintre galeriile minei. Printre exponatele regăsite aici se numără componente ale echipamentului minerilor din munții Apuseni, precum și instalația de tracțiune împreună cu șinele pe care se transportau cărucioarele cu minereu.
Condiții de vizitare
Accesul turistic este permis, în baza unei programări prealabile, pe tot parcursul anului, în intervalul orar 10-15. Vizitarea peșterii este condiționată de purtarea unor căști de protecție, disponibile la intrare.
Surse:
https://www.travelguideromania.com/ro/pestera-cu-cristale-din-mina-farcu/
http://www.padureacraiului.ro/pesteri-turistice/farcu/
http://www.bihorinimagini.ro/de-vizitat/obiective-naturale/pestera-cu-cristale-din-mina-farcu/
http://www.pestera-meziad.ro/ro/atractii-in-zona/atractii-naturale/pestera-cu-cristale-din-mina-farcu-rosia
http://www.ziarulnatiunea.ro/2018/05/12/pestera-cu-cristale-din-mina-farcu-este-ascunsa-in-padurea-craiului/
http://www.cunoastelumea.ro/unica-in-lumea-subterana-pestera-cu-cristale-din-mina-farcu/