O lec╚Ťie de istorie pe litoralul rom├ónesc, cetatea Histria jpeg

O lec╚Ťie de istorie pe litoralul rom├ónesc, cetatea Histria

Aflat─â la 65 de kilometri de Constan┼úa, cetatea Histria se prezint─â ca un mare c├ómp de ruine, unde cioturi de piatr─â ╚Öi fragmente de zid se preg─âtesc s─â spun─â turi╚Ötilor o poveste extraordinar─â despre  coloni╚Öti greci din Milet, care ├«n jurul anului 657 ├«.Hr, au ├«ntemeiat colonia, ca port la Marea Neagr─â.

Numele cet─â╚Ťii, Istria ÔÇô ├«n limba greac─â, vine de la fluviul Istros, cum ├«i spuneau grecii Dun─ârii. P├ón─â la dispari╚Ťia sa, prin secolul al VII-lea d.C. de invaziile avaro-slave, Histria a jucat un rol important ├«n zon─â, prin participarea la revolta ora╚Öelor pontice ├«mpotriva regelui macedonean Lisimah, la r─âzboiul ├«mpotriva Bizan╚Ťului ╚Öi la conflictul care l-a opus pe Mithridates al VI-lea Eupator romanilor.

image

├Än jurul anului 260 ├«.Hr., Histria s-a aliat cu cetatea Callatis pentru a smulge ora╚Öului Byzantion (viitorul Constantinopol) controlul asupra portului Tomis. Istoricul antic grec Strabon scria c─â cetatea Histria se afl─â ÔÇťla o dep─ârtare de 500 de stadii de gura sacr─â a IstruluiÔÇŁ.

Continuarea pe turismistoric.ro