Nisa, capitala Coastei de Azur jpeg

Nisa, capitala Coastei de Azur

Impresionând prin simplitate şi frumuseţe, Nisa, cel de-al cincilea oraş ca mărime al Franţei, este considerat a fi capitala Coastei de Azur. Oraşul francez este un adevărat caleidoscop al istoriei şi culturii, fiind considerat prima aşezare umană din lume, dovezile datând din perioada paleoliticului timpuriu. Numele îl are ca moştenire de la vechii greci, care au denumit locul Nikaia– Oraşul Victoriei. Artiştii impresionişti sau aristocraţii englezi au dorit de-a lungul timpului să revendice frumosul oraş de pe Riviera Franceză.

uju jpeg jpeg

De-a lungul timpului, oraşul s-a dezvoltat incredibil de mult şi nu numai datorită poziţiei geografice, ci şi datorită diverselor dominaţii cărora a trebuit să le facă faţă. Pentru un timp, dealul Cimiez şi împrejurările sale au reprezentat un oraş roman, ale cărui drumuri, băi termale şi domenii pot fii văzute şi astăzi. Pentru un timp a fost sub dominaţie italiană, dar începând cu anul 1860 a devenit parte a Franţei.  Acest lucru a fost posibil datorită unei înţelegeri între Napoleon al III-lea şi regele Sardiniei, Victor-Emmanuel al II-lea. Având o bogăţie culturală şi arhitecturală deosebită, Nisa este al doilea oraş vizitat din Franţa, după capitala Paris.

sdsdst jpeg jpeg

Datorită spectacolului ce îl oferea atât natura, cât şi omul, Nisa a devenit noua staţiune de iarnă a aristocraţiei engleze, în cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Artera principală a oraşului încă mai poartă denumirea dată de către localnicii de atunci, Promenade des Anglais.

 Arhitectura vechiului oraş datează încă din perioada barocă, dar şi din frumoasa La belle epoque.Una dintre cele mai celebre clădiri din Nisa este Hotelul Negresco, în special datorită cupolei sale de culoare roz. Acesta a fost iniţial un palat realizat în anul 1913, de către Henri Negresco, şi îşi întâmpina vizitatorii cu un candelabru cu 16.309 cristale Baccarat.  Nisa este cunoscută şi pentru Catedrala ruseasă ortodoxă, deschisă în anul 1912 de către Ţarul Nicolae al II-lea, catedrală ce este cea mai mare de acest fel din Europa de Vest. De asemenea, o arhitectură superbă o are şi biserica catolică închinată Ioanei D’arc, realizată în anul 1930, de către Jaques Droz, în elegantul stil art nouveau.

catte jpg jpeg

Peisajul minunat al Rivierei Franceze şi mărturiile civilizaţiilor antice au reprezentat o sursă de inspiraţie importantă pentru numeroşi artişti, precum Marc Chagall sau Henri Matisse. Opera artiştilor care s-au perindat pe ţărmurile Mării Mediterane sunt expuse în fascinantele muzee ale oraşului Musée Chagall, Musée Matisse, Musée des Beaux-Arts Jules Chéret, şi Muzeul de Artă Modernă. 

uku jpg jpeg

Unul dintre evenimentele cele mai importante care au loc în capitala Coastei de Azur este Carnavalul. Prima menţiune a petrecerii datează din anul 1294, când contele de Provence, Carol de Anjou “a petrecut zile vesele la Carnaval, în Nisa”. În timpul Evului Mediu, carnavalul devenise deja o tradiţie, reprezentând o sărbătoare dată înaintea postului catolic. Până în secolul al XVIII-lea, carnavalul a fost asemănător cu ceea ce ştim astăzi că se petrece în Veneţia sau în Rio:bal mascat şi frenezie. Din cauza evenimentelor politice precum Revoluţia Franceză sau Primul Imperiu napoleonian, carnavalul annual a fost suspendat. Însă din 1872, distracţia şi voia-bună au fost din nou pe străzile din Nisa.

hyhy 0 jpg jpeg