Muzeul Național de Geologie - un obiectiv de vizitat in Bucuresti
Muzeul Național de Geologie este o cladire impresionantă din București, situată pe Șoseaua Kiseleff, în apropierea Pieței Victoriei. Muzeul a fost proiectat în anul 1906 de arhitectul Victor Ștefanescu în stil neo-brâncovenesc.
Date biografice despre arhitect
Victor Șefanescu (1877-1950), fiul compozitorului George Ștefănescu (întemeietorul Operei Române), a fost un arhitect român, adept al stilului neo-românesc.
În afară de clădirea Muzeului Național de Geologie, Victor Ștefănescu a proiectat o mulțime de edificii importante în diferite orașe din România. În București a constuit Palatul Artelor (1905) și Palatul Cercului Militar Național (1911-1923). În Constanța a proiectat Marea Moschee din Piața Ovidiu (1910-1912), iar în Alba-Iulia a costruit Catedrala Reîntregirii Neamului (1921-1922).
Totodată, Victor Ștefănescu a fost arhitectul șef al expoziției jubiliare din 1906, cu ocazia împlinirii a 50 de ani de domnie a primului rege al românilor (1866), participând la amenajarea parcului Carol I din București.
Elemente arhitectornice
Clădirea muzeului, constuită în stil neo-brâncovenesc, are o fațadă împodobită cu elemente arhitectonice specifice Renasterii Apusene. Se poate observa cu ușurință celebrul pridvor în stil brâncovenesc, specific bisericilor, fiind plasat imediat deasupra intrării principale. De asemenea, ornamentația bogată a ancadramentelor, a coloanelor și a balustradelor trădează prin motive florale și vegetale de influență barocă. Nu in ultimul rând, este de remarcat variația pitorească a volumelor arhitectonice brâncovenești ale logiilor.