Muzeul Civilizaţiei Tradiţionale ASTRA jpeg

Muzeul Civilizaţiei Tradiţionale ASTRA

Oraşul Sibiu deschide spre vizitare, unul dintre cele mai mari muzee în aer liber din România şi din sud-estul Europei, Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale ASTRA. Acesta este situat in Pădurea Dumbrava, la 4 km de oraşul Sibiu. Spaţiul impresionant din Dumbrava prezintă, în zone armonios marcate ca spaţiu si tematică, lumea minunată a satului românesc. Muzeul în aer liber a fost infiinţat în anul 1963, de către o echipă condusă de Cornel Irimie, sub denumirea de Muzeul Tehnicii Populare.

Abia din anul 1990 muzeul se va numi Muzeul Civilizaţiei Populare Tradiţionale. Dar ideea de a deschide un muzeu etnografic este însa, mai veche, actualul muzeul fiind o continuare a primului Muzeu Etnografic-Istoric al Românilor din Transilvania (fondat la Sibiu în 1905 şi inchis în 1950). 

O moara hidraulică cu aducţiune inferioară a fost primul monument adus in Dumbrava Sibiului si il regasim si astazi in sigla muzeului. Cu timpul colecţia a fost dezvoltata, iar muzeul a putut fi deschis publicului in anul 1967. Caţiva ani mai tarziu s-a început adaugarea de case ţărăneşti, alături de atelierele meşteşugareşti, urmând ca în anul 1989 să fie adăugate monumentele ca:biserica, şcoala, cârciuma, popicaria etc. Suprafaţa alocată Muzeului ASTRA din Sibiu, muzeu al civilizaţiei populare tradiţionale este de 96 de hectare, mult mai mare decât a Muzeului Satului din Bucureşti. 

Strabătut de 10 kilometri de alei de-a lungul cărora se găsesc peste 300 de clădiri, spaţiul muzeului este un loc placut pentru a petrece timpul la sfarşit de saptamână, daca nu in fiecare zi. Ilustrând monumente originale reprezentative pentru sistemul de valori al satului românesc muzeul din Pădurea Dumbrava reuşeşte să aducă in faţa turiştilor patrimoniul etnogtafic si monumental, ca parţi vi ale civilizaţiei populare. Organizarea muzeului în aer liber este făcută în funcţie de tematică, astlel sunt descrise cinci mari sectoare. Alături de gospodarii muzeul ne prezintă ateliere pentru prelucrarea lemnului, prelucrarea pietrei sau prelucrarea metalelor, dar şi ateliere pentru realizarea de imbracaminte şi obiecte de uz gospodaresc, ateliere pentru prelucrarea pieilor şi a blanurilor etc. Deasemenea sunt prezentate toate domeniile precum:agricultura, creşterea animalelor, apicultura, pescuitul şi vanatul prin gospodarii specifice precum stâne, crame, cherhanale etc. 

Pe lângă acestea, muzeul se poate lauda cu expoziţia de scluptură modernă în lemn, oferită de mari artişti români şi strâini ale caror opere sunt inspirate din universul satului tradiţional. Orice iubitor de frumos trebuie sa vada aceste monumente, nu poate uita tradiţia, sau nu poate rata cunoaşterea unor noi obieceiuri, mai mult acest spaţiu ofera o lume a satului, a inocentei pierdute, dar şi o liniste greu de gasit în zilele noastre.

Ceea ce atrage foarte mulţi turişti în muzeul din dumbrava Sibiului sunt şi festivalurile meşteşugăreşti şi diferitele manifestări cu specific etnografic desfăşurate aici. Muzeul gazduieste anul, etapa nationala a Olimpiadei Mesteşuguri artistice trdiţionale, în cadrul unui program de recuperare şi revitalizare de către tineri, în contextul vietii conteporane, a creaţiilor artistice populare tradiţionale, prin dezvoltarea talentului si aptitudinilor acestora în sensul producerii de valori autentice de arta populară tradiţională. Deasemenea în fiecare an, în luna august, spaţiul muzeal reuneşte la Tîrgul creatorilor populari din România, pe cei mai valoroşi creatori ai centrelor de veche tradiţie meşteşugareasca, reprezentand toate genurile artei populare:tesut, brodat, olărit, prelucrarea lemnului, osului, metalelor, confecţionarea instrumentelor populare muzicale, a maştilor, pictura pe lemn şi sticla, incondeierea oualelor etc. În fiecare an numarul turiştilor creşte din ce în ce mai mult. 

Agrementul oferit publicului vizitator este extrem de variat, de la plimbările cu lotcile pe lac, la cele cu trasurile si saniile trase de cai, pe aleile muzeului, de la vizitarea cu minicarurile, la oferta culinara tradiţionala la carciumioara si hanul din muzeu si cazarea in spaţiile din incintă (53 locuri). Deasemenea nu trebuie uitată popicăria, situata în apropierea Carciumii din Batrani, care dispune de un pavilion rustic pentru jucători şi de o tabla, pe care jucătorii işi pot trece scorurile realizate în timpul jocului. Atât bilele cât şi popicele sunt confecţionate din lemn. Toate acestea fac din muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului cea mai generoasa si ospitaliera ofertă turistică sibiană. Porţile Muzeului Civilizaţiei Populare Tradiţionale sunt deschise în tot timpul anului, zi si noapte. De asemenea, pentru cei iteresaţi se pot organiza nunţi si diverse alte activitaţi festive tematice. Muzeul asigură ghidaje de specialitate, pliante, ghiduri, CD-uri, filme etc.

Orar de vizitare: Marţi - Duminica,  orele 10, 00-18, 00

Luni-intrarea liberă (fără vizitarea interioarelor)

Galerie foto

mai multe aici