Mausoleul Eroilor de la Mărăşeşti, monumentul dedicat celor care au luptat în Războiul de Reîntregire a României din anul 1917
Mausoleul este ridicat în memoria celor care şi-au jertfit viaţa în luptele de la Mărăşeşti şi adăposteşte un număr de 5.073 de soldaţi şi ofiţeri în 154 de cripte individuale şi 9 cripte comune. Iniţiativa ridicării unui mausoleu la Mărăşeşti s-a luat la Congresul Societăţii Ortodoxe Naţionale a Femeilor din România desfăşurat în anul 1919, societate fondată în 1910 de mai multe doamne din înalta societate precum Alexandrina Cantacuzino, Anastasia Filipescu, Elena Odobescu şi Eliza Mavrocordat. Propunerea a fost înaintată regelui Ferdinand şi guvernului condus de Ion I. C. Brătianu, construcţia fiind ridicată după planurile arhitectului Georgel Cristinel pe locul donat de către George Ulise Negropontes, proprietarul pămâturilor din acea zona.
Pe 6 august 1923 a fost pusă piatra de temelie a monumentului, iar în vara anului 1924 mausoleul se afla într-o fază de construcţie care a permis reînhumarea osemintelor militarilor căzuţi pe câmpul de luptă. După o perioadă în care construirea mausoleului a stagnat, lucrările au fost reluate în anul 1936 prin zidirea cupolei monumentului. Doi ani mai târziu, monumentul a fost finalizat, fiind inaugurat pe 18 septembrie 1938 în cadrul unei ceremonii la care a luat parte o mulţime impresionantă, printre care şi Regele Carol al II-lea.
La intrarea în perimetrul complexului se află o curte pietruită cu două alei, pe marginile cărora sunt aranjate 10 statui reprezentative pentru ofiţerii căzuţi pe câmpul de luptă. La capătul celor două alei se află mausoleul, iar în partea stângă a monumentului este amplasat Muzeul luptelor de la Mărăşeşti.
În centrul mausoleului se află sarcofagul generalului Eremia Grigorescu, decedat la data de 21 iulie 1919, fost Prim Cavaler al Legiunii de Onoare, decorat cu Steaua României şi Ordinul „Sfântul Gheorghe şi Sfânta Ana" al Ţarului Rusiei.
Pe "Culoarul Cavalerilor", alaturi de maiorul Grigore Ignat si locotenentul Gabriel Pruncu, se află şi mormântul Măriucăi Zaharia, copila de 12 ani din comuna Haret care a ajutat armata română transmiţând dintr-un nuc aflat in spatele casei date despre înaintarea nemţilor.
Muzeul luptelor de la Mărăşeşti este amenajat într-o clădire separată, în cadrul lui fiind cuprinse fotografii, diverse documente, armament şi echipament militar din dotarea armatei române la vremea respectivă, precum şi obiecte personale ale sublocotenentului Ecaterina Teodoroiu, căzută în timpul luptelor desfăşurate pe Valea Şuşitei.
Mausoleul Eroilor de la Mărăşeşti este situat pe drumul european E 85 între Focşani şi Adjud, la kilometrul 202.
http://enciclopediaromaniei.ro/wiki/Mausoleul_Eroilor_de_la_M%C4%83r%C4%83%C5%9Fe%C5%9Fti
http://adevarul.ro/locale/focsani/ce-unic-vrancea-mausoleele-marasesti-marasti-soveja-focsani-altare-poporului-roman-1_54c0b6c2448e03c0fdd74673/index.html