Marsilia, cel mai cosmopolit oraș francez
Cei care își doresc să vadă Coasta de Azur, dar totodată să evite destinațiile cu iz monden, trebuie să aleagă Marsilia, destinația culturală-istorică numărul 1 de pe coasta franceză a Mediteranei.
Marsilia este al doilea cel mai mare oraș al Franței, cel mai mare port de la Marea Mediterană și centrul economic al întregii regiuni Provence-Alpes-Côte d’Azur. Istoria sa ca oraș-port și oraș comercial datează încă din secolel VII-VI î.Hr., perioada fondării sale ca cetate grecească (colonie a metropolei Foceea), când așezarea a primit numele de Massalia. În perioada stăpânirii romane, orașul – denumit atunci Massilia – se dezvoltă constant, iar în perioada declinului Imperiului Roman va reuși să se apere atât militar, cât și economic, devenind unul din cele mai importante centre comerciale din bazinul mediteranean.
Marsilia și-a avut perioada de glorie în vremea imperiului colonial francez, când – în caitate de principal port comercial al imperiului – s-a îmbogățit de pe urma transporturilor dinspre și către colonii. Cucerirea Algeriei, în 1830, și transformarea acesteia în colonie franceză (împreună cu Maroc și Tunisia mai târziu) a însuflețit și mai mult comerțul maritim în bazinul vestic al Mediteranei, iar orașul a avut multe de câștigat de pe urma influențelor arabe. Marsilia este, probabil, unul dintre cele mai cosmopolite orașe din Franța, cedând locul 1 doar în fața Parisului. Calitatea de mare port al unui mare imperiu colonial și-a pus amprenta asupra orașului, care a împrumutat fără jenă elemente de la toate culturile care i-au trecut pragul. Africa, Orientul și Europa se întâlnesc, așadar, la Marsilia.
Pare-se că Marsilia este cel mai însorit oraș din Franța, cu aproape 3000 de ore de soare anual, astfel încât turiștii găsesc aici vreme frumoasă mai tot timpul anului.
Ce e de văzut la Marsilia?Vechiul port;basilica Notre Dame de la Garde;Catedrala;Abația St.Victor;zona Cours Julien, plină ochi de librării, cafenele și fântâni;La Plaine, o piațetă în care, săptămânal, se organizează târguri;zona de promenadă la Corniche;Bulevardul și Palatul Longchamp;Chateau d’If, pentru iubitorii Contelui de Monte Cristo;Parcul Borély și zona Escale Borély, în care se găsesc cele mai multe restaurante și baruri de pe plajă;Le Panier, cea mai veche parte a orașului;zona Noailles, plină de tarabe și magazine arăbești și asiatice, care amintește de Marsilia veche, când toate coloniile Franței se întâlneau aici. Și, depășind granițele orașului, trebuie văzute, neapărat!, așa-zisele Calanques, fiordurile în miniatură de la Marea Mediterană.