Locurile misterioase din New York jpeg

Locurile misterioase din New York

Chiar dac─â  New York City este cel mai aglomerat ora┼č din SUA, pu┼úini locuitori ai s─âi cunosc cu adev─ârat toate locurile sale ascunse . Dincolo de ora┼čul ├«n care se deruleaz─â via┼úa cotidian─â a celor  peste 8 milioane de newyorkezi, exist─â un  New York misterios, uitat, abandonat sau pur ┼či simplu ignorat. Aceste locuri misterioase, chiar dac─â nu sunt prezentate ├«n ghidurile turistice ale ora┼čului, a┼čteapt─â s─â fie descoperite de cei ner─âbd─âtori s─â afle lucruri noi.

1.Staţia de metrou City Hall

http://www.lifedaily.com/wp-content/uploads/2013/04/nyc_city_hall_station-680x340.jpg
http://www.lifedaily.com/wp-content/uploads/2013/04/nyc_city_hall_station-680x340.jpg

Sistemul de metrou din New York este cunoscut ca fiind cel mai complet sistem de transport din SUA. Maiestuoasa sta┼úie de metrou de sub Prim─ârie a fost ├«nchis─â ├«n 1945 . Sta┼úia este o capodoper─â arhitectural─â cu plafoane arcuite ┼či acoperite cu placu┼úe ceramice inspirate din arta antica ┼či deasemenea cu sticl─â transparent─â.

http://graphics8.nytimes.com/images/2010/11/01/arts/01underbellyspan/01underbellyspan-articleLarge.jpg
http://graphics8.nytimes.com/images/2010/11/01/arts/01underbellyspan/01underbellyspan-articleLarge.jpg

O alt─â capodoper─â din New York-ul subteran cunoscut─â sub numele de Underbelly Project, adoposte┼čte o adev─ârat─â ÔÇ×galerieÔÇŁ clandestin─â de art─â stradal─â.

2. ÔÇ×Galeria ┼čoaptelorÔÇŁ in  Terminalul Grand Central

http://2.bp.blogspot.com/-FYM4DS8q3Ds/T0-VUIesKRI/AAAAAAAAJk8/GMlUxHwRUZk/s1600/Oyster%2BBar%2B061.jpg
http://2.bp.blogspot.com/-FYM4DS8q3Ds/T0-VUIesKRI/AAAAAAAAJk8/GMlUxHwRUZk/s1600/Oyster%2BBar%2B061.jpg

Galeria ┼čoaptelor este reprezentat─â de arcadele situate ├«n fa┼úa  Oyster Bar &Restaurant. Locul posed─â o proprietate acustic─â mistic─â:c├ónd dou─â persoane stau lipite de arcade ┼či ┼čoptesc, ele ├«┼či pot auzi reciproc  vocea ca ┼či cum ar fi telegrafiat─â. Conform unor zvonuri, legendarului c├ónt─âre┼ú de jazz, Charles Mingus, ├«i pl─âcea s─â c├ónte sub aceste arcade. Ast─âzi Galeria ┼×oaptelor este mai popular─â ├«n r├óndul cuplurilor de ├«ndr─âgosti┼úi care ├«┼či fac cereri ├«n c─âs─âtorie ┼čoptite.

3.Gr─âdinile  de pe acoperi┼čul Rockefeller Center

http://inhabitat.com/nyc/wp-content/blogs.dir/2/files/2011/08/rockefeller-rooftop-garden-vipnyc-537x366.jpg
http://inhabitat.com/nyc/wp-content/blogs.dir/2/files/2011/08/rockefeller-rooftop-garden-vipnyc-537x366.jpg

 Pe acoperi┼čul Rockefeller Center sunt  5 gr─âdini  create dup─â ideea peisagistului englez Ralph Hancock  ├«ntre anii 1933 ┼či 1936. Gr─âdinile au fost ├«nchise ├«n 1938, dar mai pot fi v─âzute de  pe puntea de observa┼úie Top of the Rock

4.Pista de bowling de la Frick Collection

http://1000thingsnyc.com/wp-content/uploads/2012/02/Frick-Bowling-Alleys.jpg
http://1000thingsnyc.com/wp-content/uploads/2012/02/Frick-Bowling-Alleys.jpg

Frick Collection este o  vil─â situat─â pe Upper East Side care a fost de┼úinut─â de industria┼čul englez din secolul al XIX lea, Henry Clay Frick. Aceast─â bijuterie arhitectural─â are un complex de bowling subteran pus ├«n folosin┼ú─â de Frick ├«n 1914. Acest loc de joac─â al magnatului Frick avea pere┼úi cu lambriuri de mahon, ┼či benzi din pin ┼či ar┼úar.Setul de bile f─âcut la comand─â ├«nc─â e ├«n stare de bun─â.

Dup─â moartea lui Frick ├«n 1919,   pista de bowling  a fost abandonat─â, iar ulterior restaurat─â ├«n 1997.

5.R─âm─â┼či┼úele  zidului Berlinului din parcul Paley

berlinwall_paleypark_v2_460x285.jpg
berlinwall_paleypark_v2_460x285.jpg

R─âm─â┼či┼úele din Zidul Berlinului sunt amplasate ├«ntr-o mic─â pia┼ú─â de pe 520 Madison Avenue. Cinci sec┼úiuni din Zidul Berlinului, av├ónd 3, 5 metri ├«n─âl┼úime ┼či 6 metri lungime, sunt expuse aici ├«nc─â din 1990. Fa┼úa vestic─â a acestor sec┼úiuni este desenat─â de arti┼čtii germani Thierry Noir ┼či Kiddy Citny. Fa┼úa estic─â a acestor pl─âci de beton este l─âsat─â nedesenat─â, a┼ča cum era ea ├«n perioada regimului comunist al Germaniei de Est. La prima vedere totul pare doar o banal─â pictur─â mural─â.  Mul┼úi din lucr─âtorii care ├«┼či petrec pauza de pr├ónz ├«n parc, nu cunosc faptul c─â au ├«n fa┼ú─â o bucat─â din istorie.

6.Cimitirul din spatele Hotelului Bowery

bowerycemetery_v1_460x285.jpg
bowerycemetery_v1_460x285.jpg

Mul┼úi oaspe┼úi ai hotelului Bowery care admir─â pe geamurile din spatele cl─âdirii gazonul ├«nverzit, nu cunosc faptul c─â au  ├«n fa┼ú─â un cimitir ascuns . Confuzia se datoreaz─â faptului c─â mormintele nu sunt marcate cu pietre funerare, ci cu pl─âcu┼úe ├«n pozi┼úie orizonatal─â care ajung s─â fie acoperite de iarb─â.Cimitirul de Marmur─â, a┼ča cum este el denumit, a fost ├«nfiin┼úat ├«n 1830 ┼či dintre toate cimitirele newyorkeze este cel  mai greu de g─âsit.Intrarea cimitirului se afl─â la cap─âtul unei alei ├«nguste care duce spre Second Avenue. Este deschis vizitatorilor ├«n  fiecare a IV a duminic─â  ├«ncep├ónd cu luna aprilie ┼či termin├ónd cu luna octombrie.

7.Cimitirul de nave din Staten Island

siboatgraveyard_v1_460x285.jpg
siboatgraveyard_v1_460x285.jpg

Staten Island Boat Graveyard este localizat ├«n Rossville(Staten Island). Acest loc ml─â┼čtinos al canalului Arthur Kill Road este ÔÇťlocul de veciÔÇŁ pentru sute de ambarca┼úiuni de toate dimensiunile.Aceste corpuri de nav─â ruginite au totu┼či, ├«n mod ciudat, farmecul lor. Din 2013, nu mai exist─â nici un drum public care s─â duc─â p├ón─â la ap─â, dar ├«nc─â se mai poate arunca o privire dincolo de gardul care ├«mprejmuie┼čte zona. E cu adev─ârat un col┼ú uitat al New Yorkului.

8. Vechiul tunel de metrou de pe Atlantic Avenue

atlantictunnel_v2_460x285.jpg
atlantictunnel_v2_460x285.jpg

Tunelul de metrou de pe Atlantic Avenue a fost mult timp o legend─â urban─â, fiind prezentat ├«n 1893 de ziarul New York Times  ca fiind o ascunz─âtoare a pira┼úilor ┼či de c─âtre autorul de povestiri sci-fi, H.P. Lovecraft , ca o vizuin─â a vampirilor.

├Än realitate istoria tunelului nu este una a┼ča de fascinant─â.Cornelius Vanderbilt l-a construit ├«n 1844 pentru a redirec┼úiona trenurile din Long Island, care erau implicate ├«n accidente frecvente. Tunelul a fost abandonat ├«n 1861 ┼či redescoperit abia ├«n 1980.

9.Galeriile sclavilor de la Biserica episcopală Sfântul Augustin.

slavegalleries_staugustine_v1_460x285.jpg
slavegalleries_staugustine_v1_460x285.jpg

Biserica episcopal─â Sf├óntul Augustin ad─âposte┼čte ├«ntre pere┼úii s─âi o dovad─â a segreg─ârii rasiale din New York. Ni┼čte sc─âri ├«nguste duc la dou─â ├«nc─âperi ascunse ├«n spatele balconului, unde pe vremuri credincio┼čii afroamericani auzeau  slujbele f─âr─â ca s─â fie v─âzu┼úi de albi. Locul  cunoscut sub numele de ÔÇťgaleria sclavilorÔÇŁ, a fost construit ├«n 1828, ├«n ciuda faptului c─â sclavia fusese deja abolit─â ├«n New York.

10. Ad─âpostul anti-atomic din perioada R─âzboiului Rece situat la baza  podului Brooklyn

bbbombshelter_v1_460x285.jpg
bbbombshelter_v1_460x285.jpg

├Än 2006, a fost redescoperit un ad─âpost anti-atomic sub podul Brooklyn, chiar la calea de acces dinspre Lower Manhattan. Ad─âpostul avea provizii militare care s─â permit─â supravie┼úuirea ├«n cazul unui atac nuclear(p─âturi, medicamente, rezervoare de ap─â ┼či aproximativ 352000 de biscui┼úi). L─âzile cu provizii indic─â anii 1957 ┼či 1962, ceea ce ├«nseamna c─â ad─âpostul a fost utilizat ├«n perioada cea mai fierbinte a r─âzboiului Rece care a culminat cu Criza Rachetelor din Cuba (1962).

Locul exact ├«n care se afl─â acest ad─âpost este p─âstrat ├«n continuare secret de c─âtre oficialit─â┼úile ora┼čului. La baza podului Brooklyn se mai afl─â ┼či alte spa┼úii ascunse cunoscute sub numele de Brooklyn Anchorage, ├«n care se ┼úineau timp de 20 de ani spectacole de muzic─â ┼či teatru, conferin┼úe ┼či expozi┼úii de art─â . Brooklyn Anchirage a fost ├«nchis din ra┼úiuni de securitate ├«n urma atentatelor teroriste de la 11 septembrie 2001.

11.Tunelele secrete ale Universităţii Columbia

columbiatunnels_v1_460x285.jpg
columbiatunnels_v1_460x285.jpg

Este vorba de tunelele secrete care pornesc din Campusul Morningside Heights ┼či fac leg─âtura cu diferitele cl─âdiri apar┼úin├ónd Universit─â┼úii Columbia. Una dintre aceste cl─âdiri este Buel Hall, pe al c─ârei loc era ├«nainte un azil de nebuni, iar cealalt─â cl─âdire este Pupin Hall, un loc de ├«nt├ólnire pentru oamenii de ┼čtiin┼ú─â implica┼úi ├«n Proiectul Manhattan(ob┼úinerea primei bombe atomice  din istoria omenirii).Ast─âzi tunelurile sunt folosite de c─âtre cadrele didactice ┼či de  c─âtre studen┼úii Universit─â┼úii Columbia.

12.Pomander Walk

pomanderwalk_v1_460x285.jpg
pomanderwalk_v1_460x285.jpg

Pomander Walk este un complex de apartamente din cartierul Manhattan, situat pe Upper West Side ├«ntre Broadway ┼či West End Avenue. Complexul este construit dup─â arhitectura caselor din dinastia englez─â Tudor(1485-1603) care se remarcau prin u┼čile, obloanele ┼či ramele de lemn colorate.Pomander Walk este destul de ascuns─â  privirii trec─âtorilor av├ónd ├«n vedere c─â este ├«nconjurat─â de cl─âdiri foarte ├«nalte. Complexul este o oaz─â de lini┼čte ├«n marea agita┼úie din Manhattan.

13.Tuburile pneumatice

nypl_v1_460x285.jpg
nypl_v1_460x285.jpg

Tuburile pneumatice sunt un ecou din trecutul New Yorkului.Periodic ele au fost folosite pentru a transfera colete  po┼čtale prin ora┼č ┼či ├«n special peste podul Brooklyn.  O dat─â pe tub a reu┼čit s─â intre chiar ┼či o pisic─â.Sa nu v─â face┼úi probleme, dac─â a supravie┼úuit. Doar nu degeaba se spune despre pisici c─â au nou─â vie┼úi.

Ast─âzi aceste tipuri de tuburi pneumatice se pot vedea din ce ├«n ce mai  rar. Cele mai admirate sunt cele de la Biblioteca public─â a ora┼čului .

Bibliografie      

http://www.nycgo.com/slideshows/new-york-secrets/11