Istoria Palatului CEC si a primei institu╚Ťii de credit din Rom├ónia jpeg

Istoria Palatului CEC si a primei institu╚Ťii de credit din Rom├ónia

Casa de Depuneri ┼či Consemna┼úiuni, pe scurt CEC, a ap─ârut dup─â ce elitele politice, intelectuale ╚Öi economice din vremea lui Alexandru Ioan Cuza ╚Öi-au dat seama c─â este nevoie de o institu╚Ťie prin care s─â se stabilizeze ╚Öi s─â se ordoneze finan┼úele proasp─âtului stat rom├ón, recent format ├«n urma Unirii Principatelor din 1859.

Ca institu╚Ťie financiar─â, CEC a luat fiin╚Ť─â ├«n anul 1864, printr-un decret dat de domnul Unirii la data de 24 noiembrie. CEC este ╚Öi prima institu┼úie de credit public din Rom├ónia. Cel care a realizat proiectul de lege a fost ministrul de finan╚Ťe, Nicolae Rosetti-B─âl─ânescu, iar denumirea ini╚Ťial─â a acestei institu╚Ťii a fost Casa de Depuneri ╚Öi Consemnatiuni (CDC). Denumirea pe care o cunoa╚Ötem noi ast─âzi a ap─ârut mai t├órziu ├«n 1932, c├ónd aceast─â institu╚Ťie a fost numit─â Casa Na╚Ťional─â de Economii ╚Öi Cecuri Po╚Ötale.

├Än ceea ce prive╚Öte sediul ├«n care a func╚Ťionat CEC-ul, la ├«nceput a fost alocat un mic spa╚Ťiu ├«ntr-un sediu modest al Ministerului de Finan┼úe. Apoi institu╚Ťia s-a mutat ├«n hanul ┼×erban Vod─â, amplasat pe locul actualei cl─âdiri a B─âncii Na┼úionale. D├óndu-╚Öi seama de importan╚Ťa institu╚Ťiei, Regele Carol I a ├«ncurajat ridicarea unui sediu pe m─âsur─â.

S-a decis ca sediul CEC s─â fie construit pe locul unde se afla m─ân─âstirea ┼či hanul ÔÇ×Sf├óntul Ioan cel MareÔÇŁ, care fiind ├«n ruin─â fusese demolat ├«n 1875. Intersant este faptul c─â ├«n cimitirul acestei m─ân─âstiri a fost ├«ngropat Ien─âchi╚Ť─â V─âc─ârescu, autorul primei c─âr╚Ťi de gramatic─â a limbii rom├óne (1784).

cec 4133360 preview (2) jpg jpeg

Palatul CEC, a┼ča cum este cunoscut ast─âzi, a fost construit pe Calea Victoriei, fa┼ú─â ├«n fa┼ú─â cu Palatul Po┼čtelor, o alt─â cl─âdire monumental─â de mare prestigiu, construit─â ├«n aceea┼či perioad─â.

Planurile elegantei cl─âdiri de pe Calea Victoriei num─ârul 13, apar╚Ťin arhitectului francez Paul Gottereau, pe cand execu╚Ťia a fost realizat─â sub ├«ndrumarea arhitectului rom├ón Ion Socolescu. Socolescu este unul dintre cei mai buni reprezentan╚Ťi ai ╚Öcolii rom├óne╚Öti de arhitectur─â modern, stilul s─âu caracteriz├óndu-se prin claritate ╚Öi monumentalitate.

Lucr─ârile la noul sediu au ├«nceput ├«n vara lui 1897, printr-o ceremonie organizat─â la 8 iunie, la care au participat familia regal─â, regele Carol I ┼či regina Elisabeta, membrii ai guvernului ╚Öi ai consiliului de administra┼úie CEC. Recep╚Ťia lucr─ârii s-a f─âcut trei ani mai t├órziu ╚Öi ca un am─ânunt interesant, planurile de construc┼úie ale Palatului CEC au fost destinate ini╚Ťial cl─âdirii Parlamentului Rom├óniei.

Cl─âdirea, ridicat─â ├«n stilul eclectic, cu cupolele renascentiste din sticla si metal, s-a dovedit a fi emblematic─â nu doar prin frumuse╚Ťe, dar ╚Öi prin rezistenta, ├«ntruc├ót niciun cutremur nu a afectat-o serios de-a lungul timpului.

Arhitectura Palatului CEC ├«mbin├ónd armonios numeroase elemente specifice stilului arhitectural francez de la sf├ór┼čitul secolului XIX. Fa┼úada cl─âdirii este dominat─â de o impun─âtoare intrare ├«ncununat─â de un fronton ├«n semicerc, sprijinit de c├óte dou─â coloane ├«n stil compozit. Col┼úurile acoperi┼čului sunt marcate prin cupole ├«n stil renascentist, decorate cu frontoane ┼či steme, iar ansamblul se termin─â cu o cupol─â central─â de sticl─â ┼či metal.

Pentru a da o not─â de noble╚Ťe aparte, interiorul cl─âdirii este decorat cu picturi. Acestea au fost realizate ├«n perioada 1900-1913 de c─âtre artistul Mihail Simonidi. Dou─â dintre acestea sunt de-a dreptul faimoase: opera alegoric─â ÔÇ×Fortuna distribuind bunurile Rom├óniei ├«n urma Independen┼úeiÔÇŁ ┼či tabloul ÔÇ×MuncaÔÇŁ a┼čezat pe peretele central al aulei. Pe pere╚Ťii laterali au existat, p├ón─â ├«n anul 1948, portretele Regelui Carol I, al Reginei Elisabeta ÔÇô pictate tot de Mihail Simonidi, precum ╚Öi portretele Regelui Ferdinand I ╚Öi a Reginei Maria ÔÇô pictate de Costin Petrescu, cel care a pictat fresca de la Ateneul Rom├ón. Odat─â cu venirea comuni╚Ötilor la putere, portretele au fost acoperite cu vopsea.

├Än prezent, palatul g─âzduie┼čte sediul CEC Bank ╚Öi un muzeu. P├ón─â la ├«nceputul secolului XXI a fost sediul central al CEC, dar mai apoi nu mai este folosit ca sucursal─â de banc─â. ├Än muzeu sunt expuse obiecte inedite care arat─â evolu╚Ťia istoric─â a Casei de Economii ╚Öi Consemna╚Ťiuni: documente originale ale tranzac╚Ťiilor de ├«nceputurile institu╚Ťiei, documente financiare ╚Öi civile din colectia Tezaur a CEC, produse bancare ├«ncepand din anii 1880, pu╚Öculite, seifuri din perioada interbelic─â etc.

Acest material este realizat prin Programul de promovare a patrimoniului turistic "Destination: Bucharest".

1 Book 212 intreg jpg jpeg
1 Book 212 intreg1 jpg jpeg