Castelul Bran, de la istorie la mit jpeg

Castelul Bran, de la istorie la mit

Unul dintre cele mai impun─âtoare monumente istorice ale Rom├óniei se afl─â ├«n Pasul Bran-Ruc─âr. Astfel, Castelul Bran se situeaz─â la aproximativ 30 de kilometri de ora┼čul Bra┼čov, pe ┼čoseaua ce iese prin vechiul cartier Bartolomeu ┼či care leag─â Bra┼čovul de C├ómpulung Muscel, prima capital─â a ┼ó─ârii Rom├óne┼čti, acolo unde se ├«nt├ólnesc Mun┼úii Piatra Craiului cu masivul Bucegi.

Construit pe o st├ónc─â, Castelul ad─âposte┼čte ├«n prezent muzeul Bran, muzeu ce se ├«ntinde pe cele patru etaje ale sale. ┼×i de┼či turi┼čtii str─âini vin anual ├«n c─âutarea legendei Contelui Dracula, iar ghidul accentueaz─â latura mitic─â a acestuia, istoria Castelul Bran ├«i fascineaz─â deopotriv─â.

Click aici pentru mai multe fotografii

O istorie de peste 600 de ani

Prima atestare documentar─â a Castelului Bran este reprezentat─â de un act emis la 19 noiembrie 1377 ce c─âtre regele Ungariei, Ludovic I de Anjou. Prin acest document, bra┼čovenii primeau privilegiul de a construi o cetate de piatr─â la Bran.

├Äntre anii 1419-1424, cetatea devine proprietatea unui alt rege ungar, Sigismund, acesta fiind aliatul domnului ┼ó─ârii Rom├óne┼čti, Mircea cel B─âtr├ón, ├«mpotriva turcilor.

La sf├ór┼čitul secolului al XV-lea, fortifica┼úia a fost subordonat─â autorit─â┼úii comitetului secuilor, trec├ónd sub conducerea voievodatului Transilvaniei ├«n timpul domniei lui Iancu de Hunedoara. Leg─âtura lui Vlad ┼óepe┼č cu Branul a fost consemnat─â tot ├«n aceast─â perioad─â. Mai precis, Iancu de Hunedoara l-a ├«ns─ârcinat dup─â pierderea tronului pe domnul ┼ó─ârii Rom├óne┼čti cu ap─ârarea trec─âtorii spre Transilvania, trec─âtoare str─âjuit─â de cetate.

După Marea Unire de la 1918 până în prezent

Istoria Castelului Bran continu─â, iar la data de 1 decembrie 1920, Consiliul or─â┼čenesc al Bra┼čovului doneaz─â acest castel Reginei Maria a Rom├óniei Mari, ca un simbol al recuno┼čtin┼úei datorat contribu┼úiei sale la ├«nf─âptuirea Marii Uniri din 1918.

Castelul a fost restaurat ├«n perioada 1920-1927 sub conducerea arhitectului Cur┼úii Regale, Carol Liman. ├Än timpul Reginei Maria, Castelul Bran a cunoscut perioada sa de glorie ca re┼čedin┼ú─â regal─â, fiind unul dintre locurile sale preferate. De asemenea, ghidul ├«i informeaz─â pe turi┼čtii dornici de pove┼čti c─â inima Reginei Maria a fost ├«ngropat─â, pentru o scurt─â perioad─â de timp, la Bran.

De┼či ├«n anul 1938, fiica Reginei Maria, Principesa Ileana, prime┼čte prin testament acest Castel, ├«n 1948 familia regal─â a fost alungat─â din ┼úar─â de c─âtre regimul comunist, iar Castelul Bran a devenit proprietatea statului rom├ón.

La zece ani dup─â instalarea regimului comunist ├«n Rom├ónia, Castelul Bran a fost deschis ca muzeu de istorie ┼či art─â feudal─â. Starea de degradare a Castelului a dus la ├«nchiderea acestuia ├«n anul 1987 ┼či la redeschiderea sa abia ├«n anul 1993, ca urmare a lucr─ârilor de restaurare.

├Än prezent, Castelul Bran este proprietatea urma┼čului Principesei Ileana, Dominic de Habsburg.

Mitul Contelui Dracula, bula de oxigen a Castelului Bran

Motivul principal pentru care turi┼čtii str─âini aleg s─â viziteze Castelul Bran este reprezentat de legenda care s-a creat ├«n jurul acestuia. Astfel, cea mai reprezentativ─â legend─â a Transilvaniei, cea a lui Dracula sau a lui Vlad  ┼óepe┼č, este legat─â incontestabil de Castelul Bran.

Mitul Contelui Dracula are la baz─â romanul de fic┼úiune ÔÇ×DraculaÔÇŁ, ap─ârut ├«n Marea Britanie, ├«n 1897, av├óndu-l ca autor pe scriitorul irlandez Bram Stoker. Personajele din romanul ÔÇ×DraculaÔÇŁ sunt rezultatul fanteziei autorului, dar faptele Contelui Dracula ┼či sf├ór┼čitul acestuia au la baz─â credin┼úele populare legate de existen┼úa unor for┼úe ale r─âului, precum vampirii sau strigoii.

Domnitorul ┼ó─ârii Rom├óne┼čti, Vlad ┼óepe┼č, a fost asociat cu Dracula, de┼či datele istorice nu confirm─â prezen┼úa ├«ndelungat─â a acestuia la Castelul Bran. Cu toate acestea, zona este promovat─â prin intermediul imaginilor unui vampir, care se hr─ânea cu s├óngele du┼čmanilor.

Castelul Bran este cunoscut de turi┼čtii din ├«ntreaga lume drept Castelul lui Dracula. Acesta este ┼či unul dintre motivele pentru care a fost inclus de c─âtre jurnali┼čtii de la CNN ├«ntr-un top 10 al castelelor medievale.

ÔÇ×Administratorii Castelului Bran, dar ┼či oficialii turismului din Rom├ónia insist─â s─â scoat─â ├«n eviden┼ú─â leg─âtura dintre castel ┼či Vlad ┼óepe┼č, surs─â de inspira┼úie pentru Bram Stoker atunci c├ónd a scris ┬źContele Dracula┬╗. Conexiunile sunt subtile, dar nu se poate nega farmecul ├«nfrico┼č─âtor al acestei structuri masive. Unele dintre piesele de mobilier expuse au apar┼úinut Reginei Maria a Rom├óniei, o nepoat─â a reginei Victoria, care, dup─â ce a refuzat cererea ├«n c─âs─âtorie a regelui George al V-lea al Angliei, s-a m─âritat cu regele Rom├ónieiÔÇŁ, este prezentarea f─âcut─â fortifica┼úiei de c─âtre realizatorii topului.

Din p─âcate, Castelul Bran ┼či-a p─âstrat doar str─âlucirea exteriorului, a istoriei ┼či a legendei. Dup─â retrocedarea c─âtre Dominic de Habsburg, interiorul Castelului Bran a devenit din ce ├«n ce mai gol. Piesele de mobilier, alt─âdat─â str─âlucitoare, au fost mutate de c─âtre Ministerul Culturii ┼či Patrimoniul Na┼úional. Noua sal─â de proiec┼úii, unde pot fi vizionate imagini ale Arhivei Na┼úionale de Film despre istoria familiei regale ┼či a castelului, nu este suficient promovat─â, iar amenajarea sa nu invit─â vizitatorii s─â poposeasc─â mai mult de 5 minute.

Turi┼čtii pot vizita ├«ns─â cele patru etaje ale Castelului Bran, astfel:

Parter

bran parter 0 jpg jpeg

Etajul I

bran et 1 jpg jpeg

Etajul II

bran et 2 jpg jpeg

Etajul III

bran et 3 jpg jpeg

Etajul IV

bran et 4 jpg jpeg

1.-3.-4. Apartamentul Principelui Nicolae

2. Accesul în Turnul de Est

5. Scara Principal─â

6. Terasa Castelului Bran