castelul savarsin 1 jpg

Istoria Castelului regal de la Săvârșin. Cum a ajuns în posesia Regelui Mihai?

📁 Monarhia în România
Autor: Claudia Untaru

Toată lumea a auzit de Familia Regală și de Castelul de la Săvârșin, însă puțini știu cum a ajuns să fie cumpărat domeniul din Arad și în ce an. După anul 1932, locul a devenit societate listată la bursă, de unde l-a cumpărat Regele Mihai.

Istoricul arădean Antoniu Martin este cel care ne vorbește despre începuturile Familiei Regale la Săvârșin (Arad).

Astfel, Castelul și Domeniul Regal de la Săvârșin, incluse în circuitul turistic începând cu 1 mai 2022, reprezintă repere importante pe harta turismului cultural istoric la nivel județean, național și internațional.

Regele MIhai și Regina Ana (foto: arhivă personală)
Regele MIhai și Regina Ana (foto: arhivă personală)

Domeniul Regal de la Săvârșin este locul pe care Regele Mihai l-a îndrăgit toată viața, unde s-a simțit acasă și, de multe ori, și-a petrecut și sărbătorile de iarnă. Această tradiție hibernală la Castelul de la Săvârșin este păstrată și în prezent de Casa Regală a României.

Castelul a aparținut mai multor familii nobiliare din Transilvania, fiind construit în secolul al XVII-lea. În 1870 ia forma actuală în stil neoclasic. După 1932, domeniul a devenit societate listată la bursă. În acest context, în 1943, Regele Mihai a achiziționat acțiunile societății respective, la un preț care ar putea fi echivalat astăzi cu 7 milioane dolari”, spune Antoniu Martin.

Decizia cumpărării

Antoniu Martin spune că în periplurile lor prin țară, Regele Mihai și mama sa Regina Elena au ajuns și în Săvârșin și au fost impresionați de peisajele de aici și de ospitalitatea oamenilor. De aceea, Regele Mihai s-a decis să cumpere domeniul pentru a-i servi ca reședință privată. 

Mama sa, Regina Elena, fascinată de frumusețea locului, a adus la Săvârșin grădinarul Castelului Peleș, pentru amenajarea grădinii și parcului. 

Castelul de la Săvârșin, pe vremuri (foto: Arhivă Familia Regală)
Castelul de la Săvârșin, pe vremuri (foto: Arhivă Familia Regală)

După ce a intrat în proprietatea Regelui Mihai, castelul a fost reabilitat, imediat după 1943, suma investită putând fi echivalată astăzi cu aproape 6 milioane de dolari.

Sunt memorabile în conștiința localnicilor aparițiile Regelul Mihai la Săvârșin, pe calea aerului, Maiestatea Sa pilotându-și singur avionul. După 1948, când a fost naționalizat, castelul a fost deposedat de multe bunuri și a fost nevoie după anul 2001 – când a reintrat în posesia Regelul Mihai – de o reabilitare minuțioasă realizată după fotografiile și mărturiile Maiestății Sale”, mai adaugă istoricul.

În prezent Castelul Regal de la Săvârșin reprezintă un obiectiv turistic extrem de vizitat atât de turiști români, cât și de turiști din străinătate.

Vezi mai multe fotografii pe adevarul.ro