Iordania, ţara unde se află misterioasa Petra
Una dintre cele şapte noi minuni ale lumii, Petra surprinde prin monumentele şi mormintele săpate-n stâncă, prin culorile incredibil de frumoase ale defileului şi prin cadrul natural de excepţie.
Răsăritul pe care l-am prins în acea dimineaţă în Peninsula Sinai mi se părea unul dintre cele mai frumoase şi mai romantice din lume. Soarele a apărut de după crestele întunecate şi pustii ale munţilor, încălzind treptat peisajul pustiu şi bolovănos. Câte un vultur tăia văzduhul, semn că natura se trezea la viaţă.Mă îndreptam către graniţa Egiptului cu Israelul pentru a lua feribotul de la Taba (staţiunea egipteană de pe coasta Mării Roşii) către Aqaba iordaniană. Părăsisem la 2.00 dimineaţa hotelul luxos din Sharm el Sheikh, luându-mi pacheţelul pregătit de cei de la bucătărie şi pornind la drum cu o maşină prăfuită şi destul de rablagită.Mi-am făcut pe furiş semnul crucii, rugându-mă să nu fiu una dintre victimele nenumăratelor accidente produse de şoferii egipteni şi încercând să mai prind un pui de somn până la Taba.Un loc pentru turiştii curajoşiLa graniţă, am stat aproape o oră, înconjurat de câteva grupuri de turişti englezi, spanioli, italieni şi ruşi, care ajunseseră acolo cu autocare. După ce ni s-a pus viza, am fost lăsaţi pe un chei de beton şi îndrumaţi către vasul care urma să ne ducă în Iordania.
Micuţ, cu un băruleţ unde se vindeau cafea, ceai, băuturi răcoritoare şi snacksuri, ne-a purtat preţ de vreo oră peste marea cu adâncuri luminoase, pline cu vietăţi marine viu colorate şi corali spectaculoşi. Din zare, am recunoscut imediat Eilatul, pe care-l vizitasem cu câţiva ani înainte. Un adevărat paradis, oraşul israelianplin de hoteluri cu grădini luxuriante suspendate pe balcoane ori terase.
În ciuda campaniei de marketing destul de agresive din ultimii ani, Iordania nu se numără printre destinaţiile foarte căutate de turişti, cu toate că aici se află faimoasa Petra, pe care o consider unul dintre cele mai frumoase locuri de pe pământ. Tulburările din Orientul Mijlociu descurajează oarecum turiştii.Hotelurile din Wadi Musa (Valea lui Moise), oraş situat la câţiva paşi de poarta de intrare în Petra, sunt mai mult goale, umplându-se la ora cinei cu vizitatori veniţi cu autocarele din Egipt, pentru „opţionalul" de o zi, în vechiul oraş al nabateenilor.„Suntem victime ale prejudecăţii", mi-a spus proprietarul hotelului la care a tras autocarul nostru, în timp ce mă delectam cu un fel de tocăniţă de miel şi cu cel mai bun humus pe care-l mâncasem până atunci. „Oamenii ne asociază cu fundamentalismul islamic, cu Osama bin Laden şi cu violenţele."Istorie ascunsă sub mâl şi nisipAscuns în Munţii Iordaniei, între Marea Moartă şi golful Aqaba, Petra este un fost oraş negustoresc situat strategic pe vechea rută comercială care făcea legătura între Orient şi Africa, printre formaţiuni stâncoase.Aşezarea a fost sculptată-n stâncă de către nabateeni, un trib arab stabilit pe pământurile respective cu mai bine de 2.000 de ani în urmă. Aşa cum arată acum, cu pereţi înalţi de piatră de toate culorile şi stânci uriaşe, gata parcă să se prăbuşească la cea mai mică adiere de vânt, îţi taie răsuflarea.Chiar şi fără bisericile şi locuinţele săpate direct în munte, canionul şi pereţii lui abrupţi sunt uluitori. Cutremurele care au trecut şi secolele de neglijare au acoperit mare parte din istoria oraşului în mâl şi nisip, ceea ce sporeşte misterul şi famecul locului. În momentul de faţă, vechea aşezare este obiectiv protejat de UNESCO.În sufletul oraşuluiIniţial am fost tentat să dau 10 dolari pe închirierea unui cal, dar am pornit agale, pe jos, mărşăluind alături de cele câteva sute de turişti care se aflau în ziua respectivă alături de mine. Aleea îngustă de piatră, cunoscută sub numele de Siq, m-a purtat până la Al Krazneh.Locul înseamnă Trezoreria şi reprezintă faţada cea mai cunoscută a Petrei. Un rol important la popularitatea monumentului l-au avut şi filmele turnate aici, dintre care-mi vine acum în minte „Indiana Jones şi ultima cruciadă".
Săpate în secolul I înainte de Hristos, detaliile Trezoreriei s-au conservat foarte bine de vânturi şi ploi. Deşi pare o locuinţă, ghidurile spun că ar fi un mormânt ceremonial, mai ales că în urna de sus s-au găsit tot felul de bogăţii.
Împrăştiate în pereţii stâncoşi sunt rămăşiţele a peste 800 de morminte, care arată ca nişte intrări de peşteră. O altă faţadă celebră este Ad Deir, Mănăstirea, pe care am văzut-o într-un „Transformer".
Faruh, ghidul iordanian pe care l-am angajat pentru 20 de euro, mi-a dezvăluit mai în glumă, mai în serios, secretele oraşului, punctând momentele care scapă ochiului unui turist nefamiliarizat cu zona: „Aici, s-au păstrat sculptate-n piatră copitele unei cămile şi câteva tuşe care ne ajută să ne facem o imagine despre cum arăta opera de artă cu multe secole în urmă. Prin aceste conducte venea apa în oraş, iar în acest loc, aproape imposibil de sesizat la prima vedere, se află sculptată o sanda. Apropiaţi-vă şi citiţi cu atenţie ce scrie pe cureluşă. Cum, nu vedeţi nimic? Bine, dar dacă nu vedeţi nimic, imaginaţi-vă. E o sanda, nu? Înseamnă că nu poate să scrie decât Made în China!".Şi tot iordanianul meu glumeţ m-a îndemnat să urc cele 800 de trepte până în vârful ei, spunându-mi că n-o să-mi ia mai mult de 15 minute. După 200 de trepte am simţit că-mi dau duhul, aşa că măgăruşii pe care alţii plătiseră 12 dolari mi s-au părut adevărate investiţii.Am preferat să rămân în urmă, iar când am ajuns sus, de unul singur, am savurat panorama, un răsfăţ pentru ochi şi spirit. Mănăstirea nu e la fel de frumoasă ca Trezoreria, dar mărimea ei te lasă cu gura căscată.Preţuri în Iordania-un prânz la restaurant-de la 19 dolari/persoană-o bere în restaurant-de la 3 dolari-o cafea-de la 3, 6 dolari-o sticlă cu apă (1, 5 l)-de la 0, 6 dolari-o sticlă cu vin-de la 14 dolari-un pachet cu ţigări-de la 2, 3 dolari-un bilet pentru transportul în comun-de la 1 dolar-un kilometru la taxi-0, 4 dolari-turul capitalei Amman-de la 4, 2 dolari-turul oraşului Madaba şi urcarea pe Muntele Nebo-de la 3 dolari-o zi vizită la Petra-de la 30 de dolari
-vizită la castelul Kerak-de la 1, 4 dolari-jeep safari în deşertul Wadi Rum-de la 62 de dolari/cinci persoane/două ore-vizita la trei castele din deşert-de la 1, 4 dolari-plimbare pe cămilă-de la 21 de dolari-turul Rezervaţiei Naturale Wadi Al Mujib-de la 1, 4 dolari-vizitarea aşezământului Bethany-de la 10 dolariDescendenţii triburilor migratoareIordania se învecinează în nord cu Siria, în est cu Irak şi cu Arabia Saudită, în vest cu Israel şi Cisiordania. În linii mari, ţara se bucură de un climat mediteraneean, cu o vară fierbinte şi uscată, o iarna rece şi umedă şi două scurte sezoane de tranziţie. În ciuda acestui fapt, trei sferturi din suprafaţa sa are un climat de deşert, cu mai puţin de 200 mm de ploaie anual.Aici temperaturile din timpul zilei de vară pot depăşi 40 de grade Celsius, în timp ce nopţile de iarnă poate fi foarte reci şi uscate. În Amman, temperatura maximă în luna mai este de 28 de grade Celsius.Regiunea cea mai fertilă a ţării este partea de nord a văii Iordanului, cunoscută în arabă ca Ghor. Cel mai înalt munte al ţării se numeşte Jabal Umm ad Dami şi măsoară 1.854 de metri.Mai mult de 92% din iordanieni sunt musulmani şi aproximativ 6% sunt creştini. Dintre aceştia din urmă cei mai mulţi sunt ortodocşi, dar există, de asemenea, greco-catolici, o comunitate restrânsă de romano-catolici.Oficial se vorbeşte araba, dar engleza şi franceza sunt, de asemenea, cunoscute de o bună parte dintre locuitorii Iordaniei. Majoritatea iordanienilor sunt arabi, descendenţi din diferite triburi care au migrat în zonă.Alături de aceştia însă convieţuiesc cerchezi, urmaşi ai refugiaţilor musulmani de la invazia Rusiei ţariste în Caucaz, şi un grup mult mai mic de ceceni şi armeni. Monedă oficială este dinarul iordanian (JOD). Un JOD valorează 1, 4 dolari americani.92%Este ponderea locuitorilor din Iordania care sunt musulmani.
Pelerinaj în Israel şi Iordania, de la 399 de euroUn pelerinaj în Israel şi Iordania în luna mai şi iunie costă de la 399 de euro de persoană. Preţul include transportul cu avionul, şase nopţi de cazare cu demipensiune la hotel de trei stele, transportul cu autocar pentru efectuarea programului, ghidul vorbitor de limba română.
Itinerariul cuprinde vizitarea oraşului Petra, faimoasa capitală a regatului Nabateenilor, a cărui populaţie a dispărut misterios. Drumul şerpuieşte printr-un canion îngust, dezvăluind incredibilul oraş antic dăltuit în stâncă, format din palate, amfiteatre, monumente dramatice şi temple.După-amiaza, grupul ajunge la Marea Roşie, în superba staţiune Al'Aqabah. Aici turiştii au liber pentru shopping şi scufundări printre recifele de corali considerate unele dintre cele mai spectaculoase din lume. Detalii despre ofertă găsiţi la agenţia Christian Tour, www.christiantour.ro, tel. 021-369.98.35.Dacă alegeţi un circuit mai complex care include vizitarea Israelului, Egiptului, Iordaniei şi Mării Roşii veţi plăti de la 820 de euro de persoană pentru transport cu avionul, un mic dejun şi o cină în avion, şapte nopţi de cazare cu demipensiune la hotel de trei stele, transport cu autocarul, însoţitor de grup din partea agenţiei. Oferta este disponibilă pe site-ul www.besttourism.ro, tel. 031-226.33.25.