Fosta școală de ucenici din Hunedoara, transformată într-o clădirea-fantomă
O fostă școală de ucenici din Hunedoara, ridicată în anii ’30, a rămas abandonată de aproape două decenii și a devenit, cu timpul, o clădire fantomă, care pare un decor potrivit poveștilor înfiorătoare de Halloween.
Aflată la câteva sute de metri distanță de Castelul Corvinilor, pe vechea platformă siderurgică din Hunedoara, fosta școală și cămin de ucenici din Hunedoara se înfățișează oaspeților săi ca un decor potrivit mai degrabă poveștilor de Halloween, decât ca o clădire monument istoric.
A fost ridicată la mijlocul anilor ’30 și se distingea atunci prin înfățișarea sa.
„Are o arhitectură în stil neo românesc. Influenţele caselor ţărăneşti s-au manifestat prin ornamente şi elemente folosite sub diverse interpretări, dar care îşi păstrează originea. Printre elemente se numără foişorul, arcatura trilobată, stâlpi de lemn, o tratare a cornişei ca o streaşină obişnuită a unei case ţărăneşti, includerea acoperişului în imaginea faţadei ca element de ornament, marchize sculptate din lemn, şi folosirea ţiglei de ceramică. Ornamente des folosite sunt nodurile şi frânghiile, coloanele răsucite, printr-o ceramică smălţuită policromă”, informau autorii volumului „Pagini Monografice. Colegiul Tehnic Matei Corvin Hunedoara. 1890 - 2010”.
Școala, care cuprindea și căminul de ucenici, a fost inaugurată în anul 1938, iar inițial a purtat numele Căminul de ucenici Regele Carol al doilea.
În toamna anului 1938, aici au fost mutați primii din cei peste 200 de tineri ucenici care puteau locui în încăperile sale, învăța în sălile sale și munci la uzinele aflate în vecinătatea ei, lângă Castelul Corvinilor din Hunedoara.
„După ce s-a oficiat slujba religioasă la care au răspuns corurile uzinei şi acel al ucenicilor, părintele protopop Nicolae Suciu a ţinut o frumoasă cuvântare, vorbind despre inaugurarea căminului monumental, înzestrat cu toate instalaţiile moderne şi care este un adevărat arsenal de pregătire profesională, de bună educaţie fizică şi de aleasă cultură morală şi naţională. Domnul inginer Stavri C. Cunescu, directorul general al muncii, spune că până astăzi în Hunedoara, localul pentru adăpostirea ucenicilor era prea mic şi faţă de judeţul Hunedoara care produce metale preţioase, avea nevoie de o clădire mare în care ucenicii copii de ţărani trebuie aduşi şi îndreptaţi către meşteşuguri. D-sa spune că ministerul muncii în colaborare cu ministerul de industrie şi comerţ şi din contribuţia lucrătorilor s-a ridicat acest cămin pentru ocrotirea ucenicilor, pe terenul acordat de Ministerul de industrie”, informa ziarul Universul în mai 1938.
Școala de ucenici din Hunedoara
Fosta școală de ucenici din Hunedoara a fost folosită în primii ani ai existenței sale ca școală și internat pentru tinerii care urmau să fie angajați în Uzinele de Fier Hunedoara.
„Şcoala dispunea de şapte săli de clasă cu o suprafaţă de 420 metri pătraţi, un laborator de fizică şi chimie şi un muzeu de mineralogie. Localul şcolii se afla în Combinatul siderurgic Hunedoara şi este cunoscut sub denumirea de Blocul CFU. În şcoală locuiau directorul şcolii şi doi pedagogi. Toţi elevii erau interni. Localul internatului forma un corp comun cu cel al şcolii. Dispunea de şapte încăperi pentru dormitoare, de o infirmerie cu patru camere şi de o baie compusă din două încăperi cu vană şi o încăpere cu 32 de duşuri. Mai existau 19 camere pentru locuit, dintre care una era cameră de oaspeţi şi o spălătorie. În acelaşi local cu şcoala şi internatul se afla şi cantina şcolară”, informau autorii monografiei.
După Al Doilea Război Mondial, clădirea a fost folosită ca sediu administrativ în Combinatul siderurgic Hunedoara. Declinul metalurgiei a dus la închiderea ei, la fel și a altor clădiri folosite de angajații combinatului.
Clădire-fantomă din anii 2000
Din anii 2000, fosta școală de ucenici din Hunedoara a intrat în patrimoniul Combinatului ArcelorMittal Hunedoara, iar pentru câțiva ani i-a mai fost asigurată paza.
Măsurile de protejare a clădirii s-au dovedit ineficiente. Hoții au devastat întreaga clădire, smulgând instalațiile electrice, balustradele, luând tocăria și bunurile care au mai putut fi valorificate. Toate piesele de mobilier din camerele spațioase au fost distruse împreună cu vastele arhive de documente și cu biblioteca cu mii de volume păstrate aici.
Ceea ce nu au putut distruge localnicii în clădirea aproape demolată din interior, a făcut-o trecerea timpului, ploile, înghețul, dar și un incendiu devastator care în vara anului 2020 a cuprins acoperișul și etajele clădirii.
Fosta școală de ucenici din Hunedoara a rămas părăsită, iar în jurul ei natura și-a intrat în drepturi. O pădure tânără cuprinde treptat terenurile virane unde funcționau în trecut marile uzine din Combinatul siderurgic Hunedoara.
Vezi mai multe imagini pe adevarul.ro