Dubai, un emirat de Guiness Book jpeg

Dubai, un emirat de Guiness Book

­čôü Patrimoniu
Autor: Ciprian Enea

Mallurile din Dubai ad─âpostesc p├órtii de schi, terenuri de hochei, patinoare ┼či cel mai mare acvariu din lume, plin cu rechini ┼či alte 90 de specii marine. Burj Khalifa, cel mai ├«nalt turn din lume (160 etaje), este un or─â┼čel, compus din hoteluri, birouri, cabinete medicale, piscine, moschei, magazine ┼či restaurante.

De ceva timp mi-am f─âcut un obicei ┼či odat─â la c├ó┼úiva ani merg ├«n Dubai. ├Än mod uimitor, emiratul acesta este de fiecare dat─â altul ┼či atrac┼úiile sale turistice se modific─â ├«n ritm abracadabrant.

Acum vreo c├ó┼úiva ani scriam ├«ntr-un articol despre Mall of Emirates, faimosul centru comercial de un miliard de euro. Eram fascinat de p├órtia de schi de 85 de metri ├«n─âl┼úime din cadrul complexului, care sfida cele peste 40 de grade la umbr─â din afara geamurilor de sticl─â. Mai bine de 1.000 de muncitori ridicaser─â ├«n inima de┼čertului cea mai modern─â sta┼úiune de schi ÔÇ×indoor" din ├«ntreaga lume. Acum aceast─â minune a ingineriei moderne pare dat─â uit─ârii. Locul s─âu a fost luat ├«n aten┼úia turi┼čtilor de Mall Dubai, un nou complex care abund─â ├«n superlative. Este considerat cel mai mare mall din Orientul Mijlociu, iar ├«n interiorul s─âu se afl─â un imens teren de hochei ┼či, printre altele, cel mai mare acvariu acrilic din lume. Certificat Guinness Book! Imensul bazin ad─âposte┼čte 33.000 de animale din 90 de specii marine, inclusiv rechini de talie mare.

dubai4 0 jpg jpeg

Ora┼čul turn├Än fa┼úa cl─âdirii Mall Dubai sunt alte dou─â noi minuni ale Orientului: ÔÇ×f├ónt├óna magic─â" ┼či Burj Khalifa. Prima ofer─â turi┼čtilor un fascinant spectacol de muzic─â ┼či ÔÇ×dans al apei", printre fl─âc─ârile ce poten┼úeaz─â efectele acustice ┼či vizuale. Burj Khalifa este la ora actual─â cea mai ├«nalt─â cl─âdire din lume, av├ónd 828 de metri. Construc┼úia abund─â ├«n recorduri. Imobilul are cele mai multe etaje (160), este dotat cu lifturi care se deplaseaz─â cu cea mai mare vitez─â (18 metri/secund─â), iar piscina situat─â la etajul 76 este bazinul aflat la cea mai mare ├«n─âl┼úime fa┼ú─â de sol.

Finalizat─â ├«n perioada crizei, mult mediatizata construc┼úie, care trebuia s─â se numeasc─â Burj Dubai, risca s─â intre ├«n faliment ┼či s─â r─âm├ón─â neterminat─â. Atunci a intervenit financiar Khalifa bin Zayed Al Nahyan, pre┼čedintele Emiratelor Arabe Unite. ├Än onoarea sa, numele turnului a fost schimbat.├Än celebra cl─âdire se afl─â mai multe unit─â┼úi de cazare, printre care ┼či hotelul Armani, ├«ntins pe 15 etaje. Cu toate acestea, cel mai titrat hotel al Dubaiului r─âm├óne ÔÇ×b─âtr├ónul" Burj Al Arab, ├«nalt de 321 de metri. Cl─âdirea se afl─â pe o insul─â artificial─â la 280 de metri de plaja golfului Persiei ┼či este unit─â cu Dubaiul printr-o c─âr─âruie curbat─â care are capetele la aproape 90 de grade. Silueta hotelului seam─ân─â cu p├ónza unei ÔÇ×dhow" (o ambarca┼úiune arab─â) ┼či a c─ârui umbr─â nu atinge niciodat─â plaja. Gurile rele spun c─â arhitectul italian, care a proiectat cl─âdirea, i-a p─âc─âlit pe ┼čeici, deoarece dintr-un anumit unghi, v─âzut de pe mare, conturul hotelului este ├«n form─â de cruce.O noapte de cazare ├«ntr-unul din cele 202 apartamente ale Burj Al Arab cost─â ├«n medie ├«ntre 1.000 ┼či 6.000 de dolari, ├«n func┼úie de suprafa┼úa camerei ┼či de dot─âri. Cel mai scump apartament ajunge ├«ns─â la 15.000 de dolari pe noapte.

dubai9 0 jpg jpeg

Parfum de condimente iu┼úiDubaiul are ├«ns─â ┼či o alt─â fa┼ú─â, tradi┼úional─â, care pe mine m─â fascineaz─â la fel de mult. Sunt zone care mai poart─â ├«nc─â parfumul acela de condimente iu┼úi ┼či vanilie, p─âstrat de pe vremea c├ónd oamenii locuiau ├«n case cu gr─âdini interioare care aveau ca element distinctiv coralul, iar colibele de la periferie erau acoperite cu frunze de palmieri. ├Än primele locuiau negu┼ú─âtorii persani, iar ├«n cele din urm─â pescarii beduini ┼či c─âut─âtorii de perle.

├Än locul acesta ce pare r─âmas cu dou─â secole ├«n urm─â, adresele str─âzilor n-au nicio utilitate ┼či numele lor sunt oarecum anonime. Dac─â cineva o s─â v─â direc┼úioneze astfel: ÔÇ×Magazinul pe care-l c─âuta┼úi este ├«n vila alb─â de l├óng─â copacul cel mare, vizavi de Hotelul Avari", nu v─â speria┼úi. Cu siguran┼ú─â, ┼čoferul de taxi o s─â ┼čtie unde s─â v─â lase.Pre┼úuri ├«n Dubai├Än celebrul Burj Al Arab consuma┼úia minim─â obligatorie este de 73 de dolari de persoan─â, iar intrarea la Burj Khalifa cost─â 28 de dolari pentru persoanele de peste 13 ani. Berea la halb─â cost─â 7 dolari, un suc-2 dolari, o mas─â la mall-minimum 14 dolari de persoan─â, iar un tricou inscrip┼úionat-de la 10 dolari. Pentru un bilet de o zi la metrou ve┼úi da 14 dolari, iar tariful la taxi este de 48 de cen┼úi pe kilometru. Pre┼úul unui safari ├«n de┼čert este de 87 de dolari pentru o persoan─â ┼či include, pe l├óng─â plimbarea cu ma┼čina, plimbare cu c─âmila, o cin─â tradi┼úional─â sau shisha.

Paradis al emigran┼úilor indieniSituat ├«n Golful Persic, Dubaiul este al doilea ca m─ârime din cele ┼čapte emirate care alc─âtuiesc statul Emiratelor Arabe Unite. Federa┼úia a luat na┼čtere dup─â retragerea britanic─â din 1971 ┼či are capitala la Abu Dhabi.Clima c─âlduroas─â, face ca perioada ideal─â pentru a vizita ┼úara s─â fie noiembrie-martie, c├ónd temperaturile nu sunt at├ót de ridicate. Popula┼úia emiratului este foarte cosmopolit─â, aici locuind ├«ntre dou─â ┼či trei milioane de locuitori. Dintre ace┼čtia se pare c─â nativii reprezint─â ├«n jur de 15%. Restul au venit din mai multe ┼ú─âri arabe, precum ┼či din Iran, China, Filipine, Indonezia ┼či Malaezia. Cel mai mare procent ├«l reprezint─â indienii, undeva ├«n jurul a 40%.Peste trei sferturi din popula┼úie este de religie musulman─â. Limba oficial─â este araba, dar aproape toat─â lumea folose┼čte engleza ca limb─â secundar─â. Moneda na┼úional─â se nume┼čte dirham. Un euro este echivalentul a 5, 25 dirhami.