Croația, atmosferă de vacanță medievală
În orașul medieval Dubrovnik încă se mai pot vedea urmele schijelor de acum 20 de ani. Dar croații au știut să treacă repede peste războiul fratricid și acum au un oraș râvnit de turiștii din întreaga lume.
Înconjurați de unele dintre cele mai frumoase privelişti din Europa, goneam decapotați pe coasta Adrianticii, către Dubrovnik. Soarele ardea cu putere, așa că am folosit din belșug crema UV, admirând casele albe, cocoţate pe dealurile împădurite. În satele prin care treceam, croaţii îşi aratau disponibilitatea de cazare a turiştilor:„Rooms, sobas, camere". Dintre toate limbile pământului, pe pancartele croate care atrăgeau atenția că în zonă se află o pensiune, un motel sau un hotelaș, româna era pe locul trei, după engleză și croată.
Ceea ce arată cât de mulți conaționali de-ai noștri ajung pe litoralul croat. Când serpentinele ne dezvăluiau frânturi din țărmul stâncos și franjurat, aveam în fața ochilor un tablou estival super-activ: nenumărate iahturi albe ieșeau în evidență pe luciul albastru al Adriaticii, văzduhul era brăzdat de viteji care făceau parasailing, motoarele sky-jet-urilor răsunau provocator.Mai întâi ne-am stabilit cartierul general la Skradin, un sat pescăresc cuibărit la gura râului Krka, înconjurat de cascade spectaculoase, ce atrag zilnic un număr mare de turiști. Străduța principală, îngustă, cu căsuțe tradiționale, vopsite în galben, roz, vernil, ducea către un mic port, unde erau trase mai multe iahturi decât bărci pescărești.
Am fost surprins de atmosfera rafinată a micii așezări care nu numără mai mult de 4000 de locuritori. Câteva firme renumite de îmbrăcăminte aveau deschise acolo reprezentanțe, iar cafenelele și buticurile se întreceau în decorațiuni cochete. Sigur, prețurile se aliniau, nefiind deloc mici, însă voia bună și relaxarea din jur erau molipsitoare.
Dubrovnikul ni s-a aratat magic, după o altă serie de priveliști senzaționale și de combinații perfecte ale reliefului marin cu cel montan. Orașul vechi părea desprins din povești, ca şi cum ar fi fost o machetă de ipsos cu sute de clădiri mici, albe, acoperișuri în aceeași nuanță de portocaliu, adunate împreună în interiorul unui zid circular. Alături se înălţa un deal, încoronat cu o singură cruce albă şi o cetate. La începutul anilor 1990, Dubrovnik a fost atacat din toate părţile de sârbii şi muntenegrenii din armata iugoslavă. La fiecare câţiva paşi, puteam vedea cicatricile lăsate de schije. Cu toate astea, clădirile arătau foarte curat, iar la o cercetare mai amănunțită se puteaut distinge cele originale de cele care au răsărit din molozul lăsat în urmă de război.
Când am pus prima oară ochii pe aleea principală, am simțit o dorinţă copleşitoare de a-mi arunca șlapii, încercând o alunecare, așa cum făceam când eram copil, pe gheață. Strada se chema Stradun și era atât de strălucitoare că aproape mă vedeam în ea. "Este făcută din marmură pură", povestea un ghid grupului de turiști americani care se înghesuia sub ceasul vechi al orașului. Uite că marmura nu e rezervată doar pentru holurile impunătoare ale hotelurilor de lux, și nici doar pentru băile celor bogați.
Este adevărat că pietonala cea lustruită nu este singurul clu al acestei bijuterii croate. Oraşul cel mai faimos din Dalmaţia, deşi nu era la fel de aglomerat ca Praga (cu care are destule elemente comune), are toate atributele specifice turismului de masă. Mi s-a părut că centrul istoric menţine un echilibru fragil între ieri şi azi, între aici şi altundeva. Meniuri în italiană, engleză, germană erau scoase în afara fiecare taverne tradiționale din lemn. Buticuri Benetton și Diesel erau înșirate pe linia drumului. Vânzătorii ambulanți ofereau săpunuri de măsline făcute manual sau "mouse pad-uri" cu imaginea vechiului oraș.Am petrecut remarcabil doar plimbăndu-ne pe zidul oraşului și rătăcind prin Centrul vechi, până am ajuns până la Fortăreaţa Sf. Ioan.
O clădire monumentală care păzeşte portul încă din secolul al XVI-lea. În interior, am găsit două muzee. În primul, Maritim, am găsit tot felul de machete ale unor vase celebre făcute din solzi, dar și hărţi antice surprinzător de precise, cuţite, pistoale de duel, monede vechi şi alte prăzi de război. Iar în Aquarium, l-am cunoscut pe cel mai popular rezident: o ţestoasă de vreo 50 de ani. Printre vecinii săi de acvariu am făcut cunoștință cu homari ţepoşi, octopuşi, ţipari și alte vietăți marine.Ceva mai târziu, mânat de o foame de lup, aveam să descopăr rudele unora dintre fructele de mare din acvariu, în vitrina unui restaurant situat chiar pe faleza înaltă a Adriaticii. Acolo sus, pe bătrânele ziduri, la umbra unor pini bătrâni, m-am delectat cu un platou imens de "mix seafood" la grătar. Bun prilej de meditație cu privire la drumul dintre exponat de acvariu, aflat la mare prețuire printre vizitarori și o bucată de carne albă, în farfuria unui turist sosit tocmai din București...Citeste mai multeinformații generale despre CroațiaSejur Croația, de la 182 euro
Un sejur în Croaţia, în oraşul Porec, costă de la 182 euro de persoană. Pachetul turistic include şapte nopţi cazare cu demipensiune la Hotel Adriatic de două stele. Este situat în mijlocul unei păduri de pini din golful Lapad, la 50 metri de plaja cu pietricele, fiind o alegere bună pentru tinerii dornici de a explora Dubrovnikul. Puteţi practica tenis, fitness, sporturi nautice, iar pentru plimbări sunt disponibile biciclete pentru închiriat. Dacă doriţi o vacanţă la un hotel de patru stele, puteţi alege Laguna Albatros unde veţi plăti de la 310 euro de persoană pentru şapte nopţi cazare cu all inclusive.
Hotelul este recomandat îndeosebi familiilor cu copii, aceştia au la dispoziţie teren de joacă, de tenis, pot practica sporturi nautice, iar programele de animaţie şi miniclubul îi menţin veseli. Detalii pe Europa Travel, www.europatravel.ro, tel. 021.311.55.20. La agenţia Christian Tour www.christiantour.rotel.021 369 98 35, veţi găsi hotelurile de trei stele: Aquarius din Dubrovnik şi Biokovo din oraşul Makarska. Tarifele pornesc de la 51 Euro/pers. pentru 3 nopţi cazare cu mic dejun la Hotel Aquarius şi de la 45 Euro/pers. pentru trei nopţi cazare cu demipensiune la Hotel Biokovo.
Croația are 8 parcuri naturale superbeDocumentare realizată de Steluța NăstaseCroația este situată în Europa de sud-est, chiar la intersecţia dintre centrul şi estul Bătrânului Continent. Țara se învecinează cu Slovenia la nord-vest, cu Ungaria la nord-est, cu Serbia la est, cu Bosnia-Herţegovina şi Muntenegru la sud-est, iar Marea Adriatică îi scaldă ţărmurile de vest şi de sud-vest. Cel mai înalt vârf muntos poartă denumirea de Dinara și urcă pînă la 1830 metri.
Dintre cele opt parcuri naturale ale croaților, Parcul Plitvice a fost inclus pe lista Patrimoniului Universal UNESCO încă din 1979. Aici încântă turiștii cele 16 lacuri legate prin cascade, mai multe vîrfuri împădurite și câteva peşteri spectaculoase. Croaţia are două regiuni climatice distincte; de-a lungul coastei veţi întâlni un climat mediteranean care se caracterizează prin ierni blânde şi scurte şi veri lungi şi calde, în timp ce în Câmpia Panonică există un climat continental cu temperaturi extreme pe timp de vară, iar iarna se înregistrează sub 0 grade Celsius. Temperatura variază în Dubrovnik de la 0 la 7 grade Celsius în luna ianuarie, la 16 la 28 de grade Celsius în luna iulie.
Aproape 77% dintre locuitori Croației au adoptat religia romano-catolică, 11% sunt creştini ortodocşi şi 1% - musulmani. Există şi mici comunităţi de protestanţi, greco-catolici şi un număr mic de evrei. PrincipCroații reprezintă principalul grup etnic (78% ) în timp ce sârbii au 12, 7%. Printre locuitori țării se numără şi maghiari, cehi, slovaci, sloveni, ucraineni şi italieni. Limba oficială este croata, dar mulți localnici înțeleg și germana.Citește mai multe despre vacanță în Dubovnik