Lacul Cincis din Hunedoara  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL (77) JPG

Clădirea misterioasă ieșită din apele unul lac din Hunedoara

Doar clădirea unei vechi biserici a rămas în picioare, după ce mai multe sate din Hunedoara au fost înghițite de ape, la amenajarea lacului Cinciș. Timp de mai multe decenii, monumentul fusese inundat.

La începutul anilor ’60, când au început lucrările de amenajare a lacului Cinciș din Hunedoara și construcția barajului său, vreo 500 de localnici din satele aflate pe Valea Cernei din Hunedoara au fost nevoiți să își părăsească gospodăriile, atenționați că acestea urmau să ajungă sub ape.

Oamenii din cele șapte sate și cătune Cinciș, Cerna, Valea Ploștii, Baia Craiului, Moara Ungurului, Bălana şi Ciuleni, aşezări vechi din Ţinutul Pădurenilor, traversate de râul Cerna din Hunedoara, au trebuit să își demoleze casele, șurile, grajdurile și gardurile.

Au încărcat apoi mobilierul, uneltele și materialele de construcții salvate din vechile vetre și le-au adus pe dealul din vecinătatea barajului, unde în numai câteva luni ale anului 1962 avea să fie construit de la zero satul Cinciș Cerna din Hunedoara.

Unii au mutat și mormintele strămoșilor lor, în timp ce câțiva au refuzat să se mute, până când apele le-au înghițit complet casele.

În urma celor plecați, rămășițele a peste o sută de gospodării îngrijite de-a lungul mai multor generații aveau să fie înghițite treptat de Lacul Cinciș din Hunedoara.

Împreună cu ele, cimitirele și câteva biserici vechi, una clădită chiar de către familia Huniazilor în secolul al XV-lea, au dispărut sub ape - unele demolate forțat, altele lăsate la mâna naturii.

Biserica din Lacul Cinciș (foto: Daniel Guță / Adevărul)
Biserica din Lacul Cinciș (foto: Daniel Guță / Adevărul)

Înainte ca bisericile să fie părăsite, oamenii au putut să ia zestrea acestora pentru a o păstra în bisericile din satul Cinciș Cerna din Hunedoara, din satul Izvoarele și din municipiul Hunedoara: monumente antice și bisericești, relicve și mobilier.

La coada lacului Cinciș din Hunedoara, pe malul stâng al apei, o biserică ruinată (video) pare că s-a încăpățânat să reziste tăvălugului declanșat în urmă cu peste șase decenii, odată cu amenajarea hidrografică.

Biserica de la coada lacului Cinciș, veche de trei secole

Acoperișul ei s-a prăbușit aproape în totalitate, împreună cu o parte a zidurilor, ferestrelor și tencuielii sale, iar în interior, sub cerul liber, vegetația sălbatică crește din covorul de mâl adunat de-a lungul timpului.

În preajma ei, câteva morminte devastate, ruinele unor ateliere metalurgice și probabil ale unei foste case a preotului, fundațiile mai multor case și șuri, dar și rămășițele unei biserici ortodoxe prăbușite se disting în pădurea apărută pe terenul mlăștinos, acoperit în trecut de ape.

Biserica din Lacul Cinciș (foto: Daniel Guță / Adevărul)
Biserica din Lacul Cinciș (foto: Daniel Guță / Adevărul)

Din satul Baia Craiului din Hunedoara a mai rămas doar vechea biserică romano-catolică, acum ruinată.

Biserica de la coada lacului Cinciș datează din secolul al XVIII-lea și ar fi fost ctitorită din ordinul împărătesei Maria Tereza, într-o epocă în care satul Baia Craiului era cunoscut pentru topitoriile sale de fier.

Citește mai multe amănunte pe adevarul.ro