Chefchaouen: paradisul albastru jpeg

Chefchaouen: paradisul albastru

Chefchaouen, oraşul albastru din nordul Marocului. a stat departe de ochii lumii mai bine de 500 de ani. Situat în mijlocul unui peisaj verde, din Munţii Rif, labirintul albastru este mai mult de o destinaţie turistică, este un adevărat paradis, unde arta şi istoria se completează reciproc.

3 247 jpg jpeg

Oraşul a fost fondat în anul 1471 de către marocani, ca bază militară pentru a face faţă invaziei portugheze, care deja ocupase coastele din vecinătate. Faptul că a fost poziţionat în munţi, dar şi la patru ore distanţă de metropola Fez, i-a permis oraşului să fie ferit de influenţe străine. În secolele ce au urmat, locul era cunoscut drept un refugiu al evreilor şi musulmanilor. În secolul al XV-lea, în timpul Inchiziţiei, multe dintre minorităţile religioase  au preferat să treacă strâmtoarea Gibraltar, decât să fie convertiţi la creştinism. Până la începutul secolului al XX-lea, mai exact în 1920, oraşul a stat departe de politica schimbătoare a Marocului, când a intrat sub dominaţie spaniolă.

4 479 jpg jpeg

Se spune că evreii sefrazi, odată ajunşi în Chefchaouen, au pictat fiecare perete al străzilor şi al caselor în nuanţe puternice de albastru, datorită faptului că pentru ei azurul simboliza culoarea divinităţii. Din cauza trecerii timpului, albastrul şi-a creat diferite nuanţe:treptele au devenit mai albicioase, în timp ce uşile au mereu culorile împrospătate. Denumirea oraşului vine din limba berberă, şi se traduce prin “ceasul cu coarne”, nume inspirat de caprele ce străbat stâncile marocane. 

2 313 jpg jpeg