Cetatea Făgăraş – printre cele mai mari şi mai bine conservate cetăți medievale din Europa
Cetatea Făgăraş este situată în chiar centrul municipiului Făgăraș, în județul Brașov. In anul 1632 cuprindea 62 de sate, aceasta fiind, începând cu a doua jumătate a secolului al XVI-lea şi în secoul al XVII-lea, reşedinţă nobiliră şi princiară importantă.
Consctrucția complexului feudal de la Făgăraş a început la sfârșitul secolului al XIV-lea și a continuat, prin adăugări succesive, până la mijlocul secolului al XVII-lea fiind precedat de o fortificație din lemn, înconjurată cu un şanț şi val de pământ, atestată arheologic pentru secolul al XII-lea.
Cetatea a fost distrusă la mijlocul secolului al XIII-lea, în urma unui puternic incendiu, după cum atestă vestigiile scoase la iveală prin săpăturile arheologice care au insoțit lucrările de restaurare.
In secolul al XV-lea cetatea de la Făgăraș, era o cetate militară de apărare și avea o incintă patrulateră, cu patru turnuri bastioane la colțuri și un turn de avanpost de tip baricadă pe latura de est.
După scindarea Regatului Feudal Maghiar în anul 1541, ca urmare a înfrângerii de la Mohacs, Transilvania devine Principat autonom sub suzeranitate otomană. Domeniul și Cetatea Făgărașului intră in proprietatea ereditara a principilor Transilvaniei. Mulți dintre aceştia au acordat o atenție deosebită Făgărașului contribuind la dezvoltarea culturală şi economică a întregii zone.
In secolul al XVII-lea, adaptările de construcții și adăugirile la care este supusă Cetatea Făgărașului vor culmina cu transformarea sa într-o fastuasa reședintă princiară, fiind perioada de apogeu a istoriei monumentului.
Printre lucrările cuprinse la cetate se numără și cele din timpul lui Gheorghe Rackozi I (1631-1648) când au fost dublate, prin interior, zidurile exterioare de pe latura de nord și de sud, iar în spațiile create a fost aplicată umplutură de pământ, realizându-se o rezistență de 8 metri grosime. Totodată, construieşte pe jumatatea nordică a laturii de est cladirea corpului de gardă, iar şanțul de apărare din jurul cetății este lărgit, adâncit şi umplut cu apa din Olt, devenind astfel un adevărat lac.
Surse: