Cele mai frumoase destina╚Ťii de vacan╚Ť─â pentru iubitorii de istorie jpeg

Cele mai frumoase destina╚Ťii de vacan╚Ť─â pentru iubitorii de istorie

Vara este anotimpul predilect pentru vacan╚Ťe. La mare sau la munte, exotic─â sau cultural─â, exist─â pentru fiecare o variant─â, dup─â preferin╚Ťe. Dar pasiona╚Ťii de istorie unde merg? Care sunt cele mai frumoase destina╚Ťii de vacan╚Ť─â pentru iubitorii istoriei? ├Än lumea ├«ntreag─â, destina╚Ťiile istorice sunt foarte multe ╚Öi toate minunate. Chiar ╚Öi o minim─â selec╚Ťie a celor mai frumoase astfel de destina╚Ťii e greu de f─âcut, a╚Öa c─â am ales doar c├óteva, numindu-le pe unele dintre cele mai importante de pe fiecare continent (sau regiune istoric─â, precum Orientul Mijlociu, exlcuz├ónd America de Nord ╚Öi Australia, din motive evidente). 

America central─â

├Än toat─â America central─â, jungla deas─â ascunde nenum─ârate monumente maya╚Öe. Cel mai important dintre acestea ÔÇô ╚Öi cel mai popular printre turi╚Öti ÔÇô se afl─â ├«n peninsula Yucatan din Mexic. Chichen Itza a fost cel mai mare ora╚Ö maya╚Ö, construit spre sf├ór╚Öitul perioadei clasice a civiliza╚Ťiei meso-americane, c├óndva ├«ntre anii 600 ╚Öi 900 d.Hr. Ruinele de la Chichen Itza rivalizeaz─â ├«n splendoare cu templele de la Tikal, ora╚Ö construit ├«ncep├ónd cu secolul V. Aici, templul IV, o construc╚Ťie ├«n form─â piramidal─â (frecvent  ├«nt├ólnit─â ├«n arhitectura local─â), este cel mai ├«nalt templu maya╚Ö ╚Öi o dovad─â a tehnologiilor avansate de construc╚Ťie pe care le poseda civiliza╚Ťia Maya. 

belize maya ruins 2 jpg jpg jpeg
mayan ruins palenque jan harenberg wikipedia jpg jpeg

America de Sud

Pentru America de Sud, alegerea nu putea fi dec├ót una:Machu Picchu, ora╚Öul pierdut al inca╚Öilor. Unul dintre cele mai fascinante monumente istorice din lume, Machu Picchu ÔÇô ridicat deasupra norilor, pe culmile Anzilor ÔÇô atrage ├«n fiecare an mii de turi╚Öti dornici s─â vad─â cetatea imperiului inca╚Ö. Construit ├«n secolul al XV-lea, Machu Pichu a fost abandonat doar o sut─â de ani mai t├órziu din cauza sosirii conchistadorilor spanioli, care i-au subjugat pe inca╚Öi. Conchistadorii n-au ajuns ├«ns─â p├ón─â ├«n cetatea imperial─â ╚Öi n-au aflat niciodat─â de existen╚Ťa ei, iar ora╚Öul a fost redescoperit abia ├«n secolul XX, ├«n 1911, de c─âtre istoricul american Hiram Bingham.

614px 80   machu picchu   juin 2009   edit 2 jpg jpeg
machu picchu peru jpg jpeg

Asia 

Marile civiliza╚Ťii ale Orientului ├«ndep─ârtat ╚Öi-au l─âsat puternic amprenta asupra Asiei, iar ast─âzi turi╚Ötii pot admira multe dintre monumentele splendide r─âmase ├«n urma lor. Cel mai impun─âtor dintre toate este Marele Zid Chinezesc. Primele ziduri din lan╚Ťul ce constituie ast─âzi Marele Zid au fost construite ├«ncep├ónd cu secolul VII ├«.Hr. cu scopul de a proteja grani╚Ťa teritoriilor chineze ├«mpotriva atacurilor venite dinspre Nord. Zidul are o lungime de peste 21.000 de kilometri ╚Öi s-a spus despre el c─â este singura construc╚Ťie vizibil─â de pe Lun─â (mit popular demontat ├«ntre timp).

20090529 great wall 8185 jpg jpeg

Un alt monument istoric asiatic foarte important se afl─â undeva ├«n inima junglei din Cambodgia. Templul hindus Angkor Wat, cel mai mare complex religios din lume (de patru ori mai ├«ntins dec├ót Vaticanul), a fost construit ├«n secolul al XII-lea ╚Öi reprezint─â cea mai splendid─â r─âm─â╚Öi╚Ť─â a vechii arhitecturi khmere. Ast─âzi, templul este vizitat de c├óteva milioane de turi╚Öti anual, dar p├ón─â acum el 150 de ani era practic necunoscut, nu numai occidentalilor, dar ╚Öi locuitorilor din zon─â, c─âci el a disp─ârut din memoria localnicilor. 

angkor wat jpg jpeg

Europa

B─âtr├ónul continent este gazda celor mai multe monumente istorice din lume. Aici ╚Öi-au l─âsat amprenta marea civiliza╚Ťie greco-roman─â, din care s-a n─âscut cultura european─â, dar ╚Öi statele medievale ╚Öi moderne care, c├óndva, au st─âp├ónit lumea. Fiecare mare capital─â european─â, ╚Öi nu numai, are nenum─ârate monumente istorice, dar mai presus de toate st─â, bine├«n╚Ťeles, Roma. Cetatea Etern─â este unul dintre cele mai vizitate ora╚Öe din ├«ntreaga lume;to╚Ťi se ├«nghesuie pe str─âzile Romei s─â descopere urmele marelui Imperiu Roman ÔÇô niciuna mai faimoas─â ca grandiosul Colosseum, dar ╚Öi mo╚Ötenirea ora╚Öului medieval, renascentist sau baroc, cu Basilica san Pietro, Fontana di Trevi sau num─âratele piazzam─ârginite de cafenele cochete. 

roman colosseum with moon jpg jpeg
roma 3144 jpg jpeg

India

Nu po╚Ťi spune India f─âr─â s─â spui ╚Öi Taj Mahal. Cel mai faimos monument istoric al ╚Ť─ârii cu peste un miliard de locuitori, Taj Mahalul se num─âr─â printre noile minuni ale lumii. Ridicat ├«n secolul al XVII-lea (1632-1653) de c─âtre ├«mp─âratul mogul Shaj Jahan ca mausoleu pentru so╚Ťia sa, decedat─â la moartea celui de-al 14-lea copil, Taj Mahalul uime╚Öte prin arhitectur─â ╚Öi marmura alb─â ce-l decoreaz─â at├ót la exterior, c├ót ╚Öi la interior. 

taj jpg jpeg

Africa

Din cele ╚Öapte minuni ale lumii antice, doar una a mai r─âmas ├«n picioare ╚Öi se afl─â ├«n nordul continentului african. Este vorba, desigur, despre Marea Piramid─â din Giza, ultima r─âm─â╚Öi╚Ť─â important─â a civiliza╚Ťiei egiptene. Construit─â la jum─âtatea mileniului III ├«.Hr. pentru faraonul Keops, piramida ÔÇô ├«nalt─â de 146.5 metri ÔÇô a fost cea mai ├«nalt─â structur─â din lume timp de 4300 de ani, dep─â╚Öit─â abia la sf├ór╚Öitul secolului al XIX-lea de c─âtre turnul Eiffel. Marea Piramid─â st├órne╚Öte ╚Öi ast─âzi fascina╚Ťia oamenilor din ├«ntreaga lume, c─âci savan╚Ťii nu au putut explica cum a fost construit─â ╚Öi nici nu i-au deslu╚Öit toate misterele. 

the great pyramid and the sphinx jpg jpeg
ws the great pyram jpg jpeg

Orientul Mijlociu

Iordania de azi g─âzduie╚Öte unul dintre cele mai faimoase situri arheologice din ├«ntreaga lume. Cunoscut savan╚Ťilor de mult─â vreme, apoi popularizat de c─âtre filmul hollywoodian Indiana Jones, ora╚Öul antic Petra este o minune s─âpat─â ├«n piatr─â ce st─â ascuns─â ├«n de╚Öertul iordanian. Istoricii presupun c─â ora╚Öul a fost construit ├«ncep├ónd, probabil, cu secolul VI ├«.Hr. de c─âtre poporul nabatean, ╚Öi c─â a fost capitala acestei uniuni de triburi nomade arabe p├ón─â ├«n anul 106 d.Hr., c├ónd regiunea a fost cucerit─â de Imperiul Roman. Ora╚Öul a continuat s─â ├«nfloreasc─â ├«n perioada imperial─â, apoi a intrat ├«n declin ╚Öi a fost afectat sever de un cutremur ├«n secolul VII, dup─â care abandonat. El a devenit cunoscut occidentalilor ├«n secolul XIX, c├ónd a fost descoperit de un explorator elve╚Ťian. 

petra 2 jpg jpeg
petra 0 jpg jpeg