Cea mai frumoasă biserică de zid din Maramureșul istoric
Biserica "Înălțarea Sfintei Cruci " din Viseu de Jos, reprezintă credința, viață și iubirea vișeuanilor fată de acest sat. Este o construcție impunătoare si considerată de către Vicarul Tit Bud, cea mai frumoasă Biserica de zid din Maramureșul Istoric.
Biserica este asezată între patru guri de văi (Valea Porcului, Valea Ghemii, Valea Secăturii, Valea Drăguiesii). A fost asezată asa, deoarece în perioada medievală satul Vișeu de Jos a fost lovit de ciuma.
Nu a fost prima biserica din Vișeu de Jos, prima fiind în zona Valea Morii, donată ulterior Băcicoelului între anii 1600-1650, iar în anul 1700 a fost construită o altă biserică, care în anul 1840 a fost donată Botizei
Piatra de temelie acestei biserici a fost pusă în anul 1884, iar în 1893 a fost terminată. La construirea a fost adusă piatră cu carele de boi din zona Dumbravă, Cornul Dumbrăviții si Handalul Borșa. Fiind aduse cu acest mijloc de transport, roțile carelor se stricau si de aceea au fost aduși 5-6 ferari care sa schimbe roțile.
Primul preot care a păstorit această Biserică a fost Paul Oroș. Care a murit la scurt timp după ce a fost accidentat la construirea Bisericii. În anul 1909 Gavrilă Năsui Tistău a comandat Iconostasul Bisericii de la atelierul Oberbaueer din Budapesta care a costat 3.200 de coroane
Biserica a fost sfințită în anul 1912 pe cand preot era Ioan Koman. La început această biserică era de cult Greco-Catolic. Stilul Arhitectural al acestei Biserici este Gotic.
În 27 noiembrie 1918 în casa parohială a acestei biserici a fost votat cine merge de pe Valea Viseului si a Izei la Marea Unirea de la Alba Iulia. Din Viseu de Jos au mers Coman Gavrilă "Surdic" și Costea Mihai "Misca" cu Credențional "Țâdulă".
A devenit dupa anul 1948 Biserică Ortodoxă și timp de mai bine de 70 de ani a avut 10 preoți care au slujit cu bucurie și credința în suflet acestui sat și oamenilor.
În timpul păstoriri preoțiilor Leonid Vulpe, Gheorghe Petrovai, Cozma Mihai și Gavrilă Hojda s-au efectuat diferite reparații la această biserică.
În anul 2011 Biserica a fost resfințită de către IPS Iosif și Preașfințitul Părinte Iustin. Preotul care slujește în această biserică este Părintele Gavrilă Hojda.