Castelul Teleki din Gorneşti, o altă comoară transilvană
Castelul Teleki din Gorneşti, construit între 1771-1778, este unul dintre cele mai reprezentative realizari ale barocului transilvănean, cu un parc în stil baroc cu statuete reprezentând personaje mitologice. A fost construit in forma de U, cu un corp central mai proeminent, adăpostind la parter portalul și scara de onoare.
Strămoşul castelului de astăzi, castelul medieval fortificat, la care un document din 1477 făcea referire numindu-l "Castellani castelli Gorneşti", a fost construit din ordinele lui Istvan Erdely între 1462 şi 1465. Regele Matei Corvin numeşte clădirea castel, printr-un document regal din 1478. Castelul lui Istvan Erdely este obţinut în 1685 de către cancelarul contele Mihaly Teleki. Între 1772 şi 1782 Joseph Teleki şi fiul său, contele Laszlo Teleki demolează castelul şi-l reconstruiesc în forma păstrată până astăzi.
Numele Teleki este unul marcant atât pentru istoria Transilvaniei, cât şi a Ungariei, deoarece această familie aristocrată s-a implicat activ de-a lungul secolelor atât in domeniul politic-administrativ, cât şi în cel cultural. În anul 1685, Mihaly Teleki (1634-1690) a devenit conte al Sfântului Imperiu Roman, primind titlul de la impăratul Leopold I.
Între 1686 și 1687, Teleki face mai multe modificări la castelul său din Gornești, printre care înălțarea unei noi aripi, supraînălțarea și decorarea turnurilor cu piatră sculptată în stilul Renașterii transilvănene. În memoriile sale amintește și de gradinile sale de flori și legume. Teleki Mihály moare în 1690 în bătălia de la Zărnești iar istoria domeniului de la Gornești trece la următoarea generație, reprezentată de familia ultimului fiu al acestuia, contele Teleki Sándor.
Teleki József continuă lucrările începute de tatăl său, Laszlo, fiul lui Sandor, pe domeniul de la Gornești. În paralel cu lucrările la clădirea palatului, contele amenajează în spațiul dintre vechiul șanț de apărare și palat, între 1789 și 1792, o grădină franceză, foarte diferită de grădinile baroce ale vremii din Ungaria de Vest, cu partere de flori inspirate din motivele artistice ale etnografiei maghiare. În 1790 se construieste și sera, sau „Marea casă a florilor”. La moartea lui Teleki József în 1796, în castelul său din Szirak, lucrarile începute la reședința din Gornești erau terminate, palatul baroc construit în totalitate și înconjurat de o frumoasă grădină franceză.
Cel mai cunoscut membru al familiei este însă contele Samuel Teleki (1739-1822), cancelar al Transilvaniei la Viena în 1769 şi fondator al bibliotecii Teleki din Târgu-Mureş. Contele Samuel Teleki se află înmormântat în curtea celui de-al doilea castel al familiei-Castelul Teleki din Dumbrăvioara.
Numit „cel mai frumos castel din Ardeal” şi „comoara Mureşului” castelul Teleki din Gorneşti se află la 17 km distanţă de Târgu-Mureş şi este construit în aşa-numitul stil Grassalkovich, foarte răspândit în Budapesta. Proiectat de arhitectul Andreas Mayerhoffer din Salzburg, fiind asemănător palatelor din Godollo şi Pecel realizate de acesta, castelul Teleki este situat în imediata apropriere a râului Mureş, în cadrul unui impresionant parc dendrologic. În curtea castelului castanii, frasinii, salcâmii, stejarii sau nucii se întrec la vârstă cu statuile alegorice şi busturile Marchizului de Mirabeau sau al regelui Ludovic al XVI-lea.
La sfârșitul celui de-al doilea Război Mondial, clădirea a fost jefuită și biblioteca distrusă (o parte din cărți au fost salvate și se păstrează în Biblioteca Teleki din Tg. Mureș și la Muzeul Aradului). În 1949 ansamblul a fost naționalizat iar în 1956, după o epidemie de tuberculoză, a fost transformat în preventoriu TBC pentru copii. Între 1961 și 1962 clădirea a fost renovată pentru a servi noii funcțiuni.
Ansamblul a fost retrocedat în 2006 și a intrat efectiv în posesia urmașilor din familia Teleki în 2011. În prezent, aceștia doresc restaurarea palatului și parcului și introducerea lor în circuitul turistic. O dată pe an, o echipă de tineri voluntari (printre care istorici și peisagiști) organizează „Ziua Castelului”, oferind expoziții tematice și ghidaje gratuite în română și maghiară. Până acum au avut loc două astfel de evenimente, în noiembrie 2011 și iulie 2012.
Mai multe informatii pe Monumente Uitate