Muzeul Etnografic Pietrosita, județul Dâmbovița. FOTO Muzee de la sat

Casa fetei de boier din Pietroșița, transformată în muzeu

📁 Muzeele României
Autor: Corina Slămnoiu

Când poposești în pitoreasca așezare Pietroșița din Dâmbovița, situată la jumătatea distanței dintre Târgoviște și Sinaia, pe o străduță aflată în dreapta podului peste râul Ialomița, te întâmpină casa unei fete de boier pe care un dascăl a făcut-o muzeu.

Construită la mijlocul secolului al XIX-lea, casa fetei de boier pe nume Aurica Șerb din Pietroșița, județul Dâmbovița, are o arhitectură specifică locului, descrisă în termeni de specialitate astfel: cu planul dezvoltat pe două nivele, scară interioară, balcon închis pe latura dinspre uliță, iar spre exterior, cu prispe și foișoare decorate cu parmalâc și traforaj.

O fiică de boier a donat casa

Existența Muzeului Etnografic „Dumitru Ulieru” în Pietroșița își are rădăcinile în anii 1970. Atunci, profesorul Dumitru Ulieru, pasionat de istorie și etnografie, a venit în sat să predea istorie la școala din comunitate.

Dorința sa a fost de a colecționa obiecte de la oamenii din sat, care să amintească de trecutul comunei. Pasiunile sale, istoria și etnografia, dar și ajutorul soției sale și al elevilor, au fost de mare ajutor în organizarea unei expoziții.

Colecția a fost inițial depozitată în școală, apoi a fost aleasă această casă, de la mijlocul secolului al XIX-lea, ce aparținea Auricăi Șerb, fiica unui boier din zonă. Colecția școlară cuprindea obiecte referitoare la ocupațiile sătenilor, costume populare specifice zonei și obiecte de mobilier. Astfel, în 1978, muzeul a fost integrat în patrimoniul Complexului Muzeal din Târgoviște, iar în 1998 a primit numele fondatorului său - „Dumitru Ulieru”.

La etajul clădirii au fost amenajate două interioare tradiționale locale, în care sunt prezentate obiceiuri din ciclul vieții de familie (cele trei momente importante din viața omului: nașterea căsătoria și moartea), dar și baia ritualică la copil, înfășatul, ursitoarele, pețitul, logodna, căratul zestrei sau pomenirea morților - obiceiuri (reconstituite în expoziție) care dominau viața omului în satul de odinioară și dădeau un sens vieții.

În 2021, clădirea muzeului a beneficiat de ample lucrări de reabilitare, iar noua expoziție fost inaugurată cu prilejul Zilelor Județului Dâmbovița (1-5 iunie 2022).

Expoziția evidențiază istoria Pietroșiței, modul în care sătenii au reușit să valorifice toate avantajele pe care le-au avut la îndemână: așezarea geografică la granița dintre Țara Românească și Transilvania.

Pietroșița a fost încă de la atestarea documentară un sat de plai, iar mai târziu în secolul al XIX-lea, chiar sediu al vameșilor de plai. „Toți acești factori au favorizat dezvoltarea unor ocupații și meșteșuguri, prezentate la parterul clădirii (pomicultura, creșterea animalelor, prelucrarea lemnului și a pietrei, industria casnică textilă, cărăușia), ce au adus de-a lungul timpului, frumoase beneficii localnicilor și au constituit baza prosperității lor economice”, potrivit muzee-dambovitene.ro

Vezi mai multe fotografii pe adevarul.ro