Belarus, via┼ú─â ieftin─â ┼či cl─âdiri staliniste jpeg

Belarus, via┼ú─â ieftin─â ┼či cl─âdiri staliniste

­čôü Patrimoniu
Autor: Ciprian Enea

├Än Minsk, capitala Belarusului, se afl─â casa uciga┼čului lui Kennedy ┼či sediul KGB. Iar trecutul stalinist ┼či noile cuceriri capitaliste defileaz─â bra┼ú la bra┼ú pe Bulevardul Independen┼úei, lung de 11 kilometri.

Minsk. ├Än capul meu denumirea aceasta scurt─â are o rezonan┼ú─â t─âioas─â ┼či rece, precum lama de cu┼úit a unui cazac s─âlbatic, orbit de gelozie. Ast─âzi, ├«ns─â, capitala Republicii Belarus nu mai p─âstreaz─â prea multe urme ale istoriei sale medievale. Disputat de-a lungul secolelor ├«ntre Marele Ducat al Lituaniei ┼či puterile militare de la Moscova ori Kiev, Minskul a fost complet distrus ├«n timpul ocupa┼úiei din cel de-al Doilea R─âzboi Mondial.

Vezi mai multe detalii pe site-ul besttourism.ro!

Intr─â pe tvtravel.ro pentru a vedea alte detalii!

A┼ča c─â m-am trezit ├«ntr-un ora┼č reconstruit din temelii ├«n stilul arhitectural stalinist. Dup─â 1991, din loc ├«n loc au fost ridicate cl─âdiri noi, ├«n care vechile fa┼úade din beton masiv, placate cu granit, gresie sau marmur─â au fost ├«nlocuite de pere┼úi uria┼či, de sticl─â. Dar construc┼úiile acestea ├«mi par a fi de o actualitate ┼či un modernism ├«ndoielnice. Nu ┼čtiu de ce, uit├óndu-m─â ├«n jurul meu, tr─âiam cu senza┼úia c─â la proiectarea lor arhitec┼úii au r─âmas tributari vechilor linii care ÔÇ×glorificau realiz─ârile grandioase ale poporului".

Troi┼úkoie Predmestie, atrac┼úia turi┼čtilor

La c├ó┼úiva pa┼či distan┼ú─â de hotelul unde am fost cazat se afl─â Palatul Republicii. O cl─âdire colosal─â, auster─â ┼či sumbr─â, situat─â ├«n mijlocul unei pie┼úe de pe Bulevardul Independen┼úei (Nezavisimosti). Acesta este cel mai mare bulevard din Minsk ┼či se ├«ntinde pe aproximativ 11 kilometri. ├Än spa┼úiul din zona Palatului au loc toate concertele importante din Belarus, dar ┼či tot felul de ├«nt├ólniri politice, conferin┼úe, summituri sau mi┼čc─âri de protest.

Mult mai simpatice mi ┬şs-au p─ârut Prim─âria ┼či Biserica Romano-Catolic─â Fecioara Maria, frumos luminate ┼či situate ├«n Pia┼úa Libert─â┼úii, undeva ├«n spatele Palatului. Ceva mai ├«ncolo, alb─â, cu dou─â turnuri baroce ┼či o platform─â de vizionare a panoramei, se afl─â Catedrala Sf├óntului Duh. ├Än fa┼úa catedralei (cea mai mare biseric─â ortodox─â din Belarus) am ├«nt├ólnit ┼čarmantul Troi┼úkoie Predmestie. Un cartier reconstruit ├«n anii 1982-1985 dup─â modelul secolului al XIX-lea. Cu str─âdu┼úe misterioase distribuite precum un labirint ┼či c─âsu┼úe rupte din pove┼čti, cu acoperi┼čuri de ┼úigl─â ro┼čie, zona respectiv─â este cea mai gustat─â de turi┼čti. Este un loc plin de cafenele, restaurante ┼či magazine de suveniruri. Prim─âria a fost ┼či ea recl─âdit─â ├«n 2003, exact pe locul pe care s-a aflat construc┼úia original─â din 1582 p├ón─â ├«n 1851, c├ónd a fost distrus─â. Dintre pu┼úinele cl─âdiri vechi r─âmase ├«n picioare, merit─â v─âzute Biserica Sfin┼úilor Petru ┼či Pavel, cel mai vechi edificiu din Minsk, ├«n─âl┼úat─â ├«n 1613, ┼či cele c├óteva case cu arhitectur─â neo-baroc─â din secolele XVIII-XIX.

bel13 0 jpg jpeg

Acas─â la Lee Harvey Oswald

Una dintre cele mai ciudate ┼či morbide atrac┼úii turistice din Minsk, prezentate ├«n ghidurile americane sau engleze┼čti, este apartamentul ├«n care a locuit Lee Harvey Oswald. Nimeni altul dec├ót omul despre care se presupune c─â l-ar fi omor├ót pe pre┼čedintele John F. Kennedy. Soldat ├«n Marina American─â, Oswald a dezertat, stabilindu-se o vreme ├«n URSS. M─â rog... Mai interesant─â mi s-a p─ârut cl─âdirea galben─â cu un r├ónd de coloane ├«nalte la intrarea pe Bulevardul Independen┼úei. Oficial, aici se afl─â sediul Ministerului Afacerilor Interne, dar toat─â lumea spune c─â locul ad─âposte┼čte cartierul general al KGB. Cu c├ó┼úiva ani ├«n urm─â, cine ├«ncerca s─â fac─â o poz─â acestei cl─âdiri era luat pe sus de b─âie┼úii ÔÇ×cu ochi alba┼čtri" r─âs─âri┼úi ca din p─âm├ónt ┼či obligat s─â ┼čtearg─â orice document. Azi, KGB-ul se las─â pozat din toate pozi┼úiile.

Lini┼čtea din mijlocul ora┼čului

Minskul se prezint─â surprinz─âtor de calm, de┼či este unul din marile ora┼če europene. Nu are nimic din agita┼úia ┼či spiritual haotic ale Romei, ale Parisului sau ale Budapestei, capitale doar pu┼úin mai extinse. Str─âzile ┼či cl─âdirile sale sunt ciudate, dar ├«ntr-o stare foarte bun─â, gara central─â este modernizat─â, sta┼úiile de metrou seam─ân─â cu cele din Bucure┼čti, iar magazinele sunt destul de contemporane. Chiar dac─â nu reu┼česc s─â se scuture de aerul sovietic.

Nu am v─âzut oameni ai str─âzii sau cer┼četori ori semne evidente de s─âr─âcie. Salariile belaru┼čilor sunt mici fa┼ú─â de cele ale occidentalilor, dar ┼či via┼úa e mai mult mai ieftin─â. Nu-┼či permit prea mul┼úi s─â plece ├«n weekend la Paris, ├«n schimb toat─â lumea are telefon mobil, iar barurile ┼či restaurantele centrale sunt ticsite. Cei mai mul┼úi prefer─â m├ónc─ârurile tradi┼úionale, din care nu lipsesc celebrul bor┼č local ori p├órjoalele pe baz─â de cartofi ra┼či, pr─âji┼úi ├«n mult ulei.

Femeile din capitala Belarusului sunt frumoase, cochete ┼či oarecum ├«n pas cu moda, iar pe strad─â vezi destule ma┼čini interesante. Nu at├ót de multe ca pe la noi, dar au ┼či ei o flot─â m─âricic─â, numai bun─â s─â se ÔÇ×sparg─â ├«n figuri" noii capitali┼čti de succes.

bel10 0 jpg jpeg

┼óara mun┼úilor pitici ┼či a p─âdurilor nepopulate de om

Fost─â republic─â a Uniunii Sovietice, Belarus se afl─â ├«n estul Europei, ├«nvecin├óndu-se cu Polonia ┼či Lituania ├«n vest, Rusia ├«n nord-est ┼či est, Ucraina ├«n sud ┼či cu Letonia ├«n nord-vest. 

Cel mai ├«nalt punct este Muntele Gearjinskaia care are doar 346 de metri, iar cel mai jos punct se afl─â la altitudinea de 90 de metri, pe r├óul Neman. Cu un relief prea pu┼úin ┬ş├«nalt, Belarusul se las─â str─âb─âtut de aproximativ 3.000 de ape curg─âtoare ┼či de 4.000 de lacuri. O parte din aceste ape sunt folosite pentru naviga┼úie ┼či pentru producerea energiei electrice.

P─âdurile nepopulate de om, care alc─âtuiesc aproximativ o treime din teritoriu, ad─âpostesc rezerva┼úii cu flor─â ┼či faun─â aflate pe cale de dispari┼úie. Cea mai cunoscut─â dintre acestea este Belavejskaia Pu┼čcea. Verile calde ┼či iernile reci aduc temperaturile medii de 18 grade Celsius ├«n luna iulie ┼či de minus 11 grade Celsius ├«n luna ianuarie.

Dintre belaru┼či, 80% au aderat la ortodoxism, iar 14% sunt adep┼úii Bisericii Romano-Catolice. Protestan┼úii, islamicii ┼či iudaici de┼úin ├«n jur de dou─â procente fiecare. Belaru┼čii reprezint─â patru cincimi din totalul popula┼úiei, ├«n timp ce 13% sunt ru┼či ┼či 3% ucrainieni. Oficial se vorbesc belarusa ┼či rusa, dar ├«n anumite comunit─â┼úi se folosesc poloneza ┼či ucraineana. Moneda na┼úional─â este rubla belarus─â (BYR), iar 11.000 BYR valoreaz─â aproximativ un euro. Stelu┼úa N─âstase

Vacanţă în Belarus, începând de la 499 de euro

Un minisejur ├«n Belarus ├«n perioada 15-18 martie cost─â de la 499 de euro de persoan─â pentru transport cu avionul Bucure┼čti-Minsk ┼či retur (via Var┼čovia), taxe de aeroport, trei nop┼úi de cazare cu mic dejun la Hotel Yubileinaya de trei stele. Este considerat unul dintre hotelurile cele mai confortabile din Minsk, situat ├«n inima capitalei. De la fereastr─â ve┼úi avea o panoram─â interesant─â asupra ora┼čului Minsk, a r├óului Svisloci ┼či a ora┼čului vechi, recent renovat. Vizavi se afl─â Palatul Sporturilor, unde au loc campionate interna┼úionale, un cinema, un patinoar ┼či numeroase buticuri. Un pachet turistic care include cazarea la Hotelul Minsk de patru stele cost─â de la 640 de euro de persoan─â.

Cu o tradi┼úie din 1958, unitatea ├«┼či onoreaz─â oaspe┼úii cu servicii complete: salon de coafur─â, centru video, valet, birou de turism, suveniruri ┼či o gam─â larg─â de produse cosmetice. Pute┼úi beneficia ┼či de promo┼úii ÔÇ×Happy Weekend", rezerv├ónd o camer─â pentru trei nop┼úi ┼či pl─âtind numai dou─â. De asemenea, personalul hotelului ofer─â sprijin pentru ob┼úinerea vizei ┼či o gam─â larg─â de excursii ├«n ├«mprejurimi. Mai multe detalii despre oferte g─âsi┼úi pe www.besttourism.ro, tel. 031-226.33.25.