Basarabovo – locul de unde provine ocrotitorul Bucureştiului jpeg

Basarabovo – locul de unde provine ocrotitorul Bucureştiului

📁 Călătorii în istorie
Autor: turismistoric.ro

Cei mai mulţi turişti doar tranzitează Ruse în drumul lor spre Grecia sau Turcia, însă puţini ştiu că în apropiere de oraş se găseşte un loc care are o profundă legătură cu Bucureștiul. Așa că, dacă vreţi să faceţi o excursie de o zi pentru a descoperi locuri noi și interesante, zona Ruse poate fi o destinaţie potrivită.

Vama Giurgiu – Ruse este printre cele mai tranzitate puncte de frontieră de la noi, motiv pentru care traversarea graniței poate dura mai mult sau mai puţin, perioadele mai aglomerate sau cu restricții fiind mai ales vara și iarna. Experienţa noastră a avut loc în afara sezonului estival, într-o duminică noroasă, aşa că trecerea podului a durat 10 minute, cu tot cu controlul vamal. Deși zona Ruse se află la aproximativ 75 de kilometri de București, trebuie luate în calcul o serie de costuri, printre care taxa de pod dus-întors și vigneta pentru Bulgaria, pe care vă recomandăm să le achiziționați online (în total 65 de lei). Odată ajunși pe malul bulgăresc al Dunării urmați drumul către Sofia, parcurgând o zonă limitrofă a orașului, până în dreptul indicatorului către Sredna – Basarabovo, de unde mai sunt de mers în jur de 10 kilometri. Șoselele din Bulgaria sunt asemeni celor de la noi, inclusiv cu unele petice și denivelări, iar regiunea pare încremenită în timp, aducând aminte de finalul anilor ’90 și începutul anilor 2000. 

Mănăstirea „Sfântul Dimitrie Basarabovo” singurul lăcaș de cult rupestru încă activ din Bulgaria

După ce ajungeți în centrul satului Basarabovo, virați stânga urmând indicatorul spre destinația Mănăstirea Sfântul Dimitrie. Această ultimă parte a traseului se desfășoară de-a lungul văii râului Rusenski Lom și vă va surprinde prin frumusețea sălbatică a peisajului.

Mănăstirea este una rupestră şi, pe măsură ce te apropii, încep să se vadă săpătura în stâncă, scările ce urcă precum şi o curte interioară primitoare. De altfel, la doar câțiva kilometri distanță, la Ivanovo se găsește un alt ansamblu rupestru, care din păcate nu poate fi vizitat decât în perioada verii.