Alhambra, cel mai spectaculos monument de arhitectură maură din Spania jpeg

Alhambra, cel mai spectaculos monument de arhitectură maură din Spania

📁 Călătorii în istorie
Autor: Andreea Lupşor

Andaluzia este, probabil, regiunea europeană în care moștenirea arabă se observă cel mai bine. Regiunea sudică a Spaniei, ceea ce este astăzi provincia andaluză, a fost ultima cucerită în timpul Reconquistei, arabii rezistând aici până în 1492.

Sudul Spaniei s-a aflat sub stăpânire maură aproape opt secole, din anul 711, când arabii cuceresc peninsula iberică (și pun bazele statului islamic Al-Andalus), și 1492, când Emiratul Granadei cade în fața armatei creștine. Acest eveniment a dat naștere unui mit istoric superb:se spune că în 1492, după căderea Granadei, ultimul rege maur – copilul Boabdil – a plecat în exil și, traversând una din trecătorile din regiunea montană Alpujarra, s-ar fi întors pentru a arunca o ultimă privire asupra regatului său. Trecătoarea poartă acum numele Puerto del Suspiro del Moro – Suspinul maurului (care a inspirat romanul lui Salman Rushdie, Ultimul suspin al maurului).

Vorbim, așadar, de regiunea europeană care a stat cel mai mult sub stăpânire arabă, fapt ce și-a pus puternic amprenta asupra culturii locale. Califatul Cordobei și, apoi, Emiratul Granadei, au fost printre cele mai avansate state din Europa la vremea respectivă, mai ales pe plan cultural. Asta într-o perioadă în care statele occidentale medievale erau,  din punct de vedere cultural, vădit inferioare celor arabe.

Aproape tot ceea ce considerăm astăzi ca fiind tipic spaniol – corridele, flamenco, cele mai populare mâncăruri din Spania – provine, de fapt, din Andaluzia.

268 001 jpg jpeg

Palatul maurilor

566px patio de los arrayanes alhambra 03 2014 jpg jpeg
1200px alhambra lowenhof mit lowenbrunnen 2014 jpg jpeg
abencerrajes jpg jpeg

Un imens complex de palate și fortărețe, Alhambra este – alături de Marea Moschee din Córdoba (transformată în catedrală) – cel mai spectaculos monument de arhitectură maură din Spania. Prima fortăreață arabă e construită aici în secoul al IX-lea, dar complexul, așa cum s-a păstrat până astăzi (grație faptului că, în 1492, nu a fost asediat), datează din secolele XIII-XIV, din timpul dinastiei Nasrid (ultima dinastie maură din Spania).

Complexul este format dintr-o fortăreață militară, Palatul Nasrid, palatul de vară Generalife și palatul imperial construit în secolul al XVI-lea de Regele Carol, la care se adaugă grădinile, care ar fi fost concepute după imaginea Paradisului. Esența Alhambrei este însă Palatul Nasrid, o capodoperă a stilului maur.