Aleppo, oraşul din jurul citadelei
Oraşul Aleppo, cunoscut de către arabi sub numele de Halap, este unul dintre cele mai vechi oraşe din lume care sunt încă locuite şi fac parte din patrimoniul UNESCO. Menţionat în cronicile egiptene încă din secolul al XX-lea î.Hr., Aleppo a fost absorbit elementele esenţiale ale tuturor marilor civilizaţii:de la hittiţi, la greci şi la romani, bizantini şi otomani, până la francezi, ca abia în perioada modernă să fie cunoscut ca oraş sirian.
În Antichitate, oraşul era cunoscut sub numele de Khalpe, Khalibon, iar grecii şi romanii l-au botezat Beroea. În timpul cruciadelor şi al mandatului francez de pe teritoriul Siriei şi Lebanonului în perioada 1923-1946, a fost denumit Alep. În privinţa numelui vechi, Halab, există două variante etimologice:unuii cercetători susţin că numele înseamnă fier sau cupru, în timp ce alţii spun că numele provine de la halaba, cuvânt ce se traduce prin alb, cu referinţă la culoarea solului şi a depozitelor de marmură din regiune.
O altă sursă susţine că Halab înseamnă a dărui lapte. Legenda spune că Abraham dădea lapte de la animalele sale tuturor călătorilor care treceau prin oraş. Se spune că el avea numai vaci de culoare albă, aşadar oraşul a fost numit Halab ash-Shahbaa (el mulgea vacile albe).
Oraşul Aleppo este cel de-al doilea oraş ca număr de locuitori din Siria, situat în aproprierea graniţei de sud a Turciei. Timp de peste 4000 de ani oraşul a reprezentat un punct de comerţ între Est şi Vest, unde negustorii îşi aduceau cele mai bune mărfuri din India, Persia, Pakistan şi China. Aceştia treceau prin Aleppo şi Bagdhad pentru a ajunge în Europa, localizarea geografică între Marea Mediterană şi Eufrat fiind prielnică comerţului.
Oraşul este unul dintre cele mai importante citadele ale lumii antice, el fiind menţionat în cronicile mileniului al III-lea î.Hr. de ani sub numele de Halab, capitala Regatului Akkadian. De asemenea, Aleppo a mai fost capitală în timpul dominaţiei dinastiei Yamhad, între 1800-1600 î.Hr., fiind unul dintre cele mai puternice state ale perioadei în Orientul Apropiat. Dinastia Yahmad a fost distrusă de invazia hittită din secolul al XVI-lea î.Hr. Pe parcursul secolelor viitoare, egiptenii şi hittiţii şi-au disputat conflictele din Levant, la graniţa dintre cele două fiind prins chiar oraşul Aleppo. În jurul secolului al VI-lea î.Hr., oraşul a fost sub dominaţia Imperiului Presan, rămânând astfel până în 333 î.Hr. când Alexandru Macedon şi-a instaurat dominaţia şi a transformat oraşul, numindu-l Beroea. Aleppo a devenit un bastion al culturii greceşti.
După moartea lui Alexandru Macedon, oraşul a devenit partea a Imperiului Seleucid, până în 66 î.Hr., când a fost cucerit de către generalul roman Pompeius. Romanii şi-au pus amprenta asupra oraşului, concentrându-se asupra dezvoltării infrastructurii. În timpul dominaţiei romane, numărul locuitorilor a crescut semnificant, lucru care a continuat şi în timpul ocupaţiei bizantine. În Antichitatea Târzie, Beroea, cum era numit atunci, a fost cel mai mare oraş sirian, după capitala Antioch, şi cel de-al treilea din lumea romană.
În 637, Aleppo a fost cucerit de către Khalid Bin Waleed, intrând astfel sub dominaţie arabă. Oraşul a devenit unul prosper, însă nu la fel de înfloritor ca în timpul romanilor. În anii 900, Aleppo a fost capitala unui emirat independent. În timpul cruciadelor, după mai multe încercări, oraşul a fost cucerit pe parcursul celei de-a treia, sub conducerea lui Saladin. În perioada medievală, oraşul a fost revendicat de către mongoli, ca în 1516 să devină parte a Imperiului Otoman. Cu toate că devenise cel mai puternic oraş după Constantinopol, la jumătatea secolului al XVI-lea, Damas l-a înlocuit în rândul oraşelor importante comerciale. Prosperitatea oraşului a avut de suferit, caravanele cu mătase din Iran nefiind suficiente pentru cererea din Europa. Din punct de vedere financiar, Aleppo şi-a revenit abia în secolul al XIX-lea, când producţia de bumbac şi tutun a devenit importantă pentru europeni. Economia oraşului a avut mult de suferit în urma construirii Canalului Suez în 1869, factor important la detaşarea economică şi politică a principalului adversar, Damasc.
În urma ieşirii de sub dominaţia otomană, a unei epidemii de holeră şi a atacurilor repetate ale musulmanilor asupra creştinilor, Aleppo a a ajuns la începutul secolului al XX-lea la numărul de 110.000 de locuitori.
Unul dintre cele mai importante lucruri despre Aleppo este citadela sa din mijlocul oraşului. Palat medieval fortificat construit pe dealul din mijlocul oraşului, citadela este considerată una dintre cele mai mari şi mai vechi din lume. Vechiul oraş, împreună cu citadela au fost incluse pe lista UNESCO în 1986.
Una dintre cele mai importante tradiţii ale străvechiului oraş este fabricarea săpunului. Uleiul de măsline şi cel de dafin sunt ingrediente esenţiale ale săpunului din regiune. Pentru ei, săpunul este mai mult decât un produs care se foloseşte la curăţare, este o adevărată marcă a oraşului. Realizat numai în casă, fără a folosi produse chimice, nici măcar alte unelte înafară de cele pe care le putem găsi în orice gospodărie, săpunul oriental marca Aleppo este cu toate acestea interzis in Uniunea Europeană, specialiştii considerând că uleiul de dafin provoacă alergii.
Sursa:bbc.com