Săptămâna Filmului Maghiar la București, ediția a 9-a
Institutul Balassi – Institutul Maghiar din București împreună cu Muzeul Național al Țăranului Român organizează, în perioada 9-15 noiembrie 2015, ediția a 9-a a Săptămânii Filmului Maghiar la București, o gală anuală a filmelor maghiare. Evenimentul oferă o sinteză asupra producției de filme maghiare din ultimul an, prezentând varietatea și spiritualitatea cinematografiei maghiare contemporane.
Săptămâna Filmului Maghiar la București se va desfășura și în acest an la Muzeul Național al Țăranului Român, Studioul Horia Bernea (Str. Monetăriei nr. 3). Intrarea este liberă. Filmele sunt subtitrare în limba română sau engleză.
Ediția a 9-a a Săptămânii Filmului Maghiar va debuta cu pelicula Liza, a rókatündér (Liza, zâna-vulpe), în regia lui UJJ-MÉSZÁROS Károly. Pe parcursul anului trecut filmul a fost premiat la mai multe festivaluri internaționale importante. La deschiderea Săptămânii Filmului Maghiar va fi prezent domnul ÍJGYÁRTÓ István, secretar de stat pe probleme de diplomație culturală din cadrul Ministerului Comerțui Exterior și Afacerilor Externe.
Continuăm tradiția de a prezenta an de an la Săptămâna Filmului Maghiar din București, câte un festival de film din Ungaria. La ediția actuală invitatul nostru este Festivalul de Film de Animație din Kecskemét, ne focusăm așadar pe animația maghiară. În cadrul expoziției intitulate Magyar animáció 100 (Animația maghiară 100) prezentăm istoria animației maghiare. Saxofonistul TÓTH Viktor va improviza coloana sonoră în stil de jazz pentru cadrele binecunoscutului serial Basme populare maghiare. Catedra de animație a Universității de Artă Moholy-Nagy din Budapesta își prezintă cartea de vizită la Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică din București, prin intermediul unui calup de filme realizate de studenți. CAKÓ Ferenc, renumitul regizor de film de animație va acapara atenția publicului cu o producție live de animație în nisip.
În cadrul ediției din acest an a Săptămânii Filmului Maghiar propunem publicului zece filme artistice, dar vom proiecta și filme documentare și scurt-metraje, adevărate delicatese pentru iubitorii cinematografiei. Filmele artistice prezentate sunt realizate în principal de tineri regizori. Multe dintre filmele premiate în anii trecuți la festivaluri internaționale vor fi proiectate în premieră la București, precum Liza, a rókatündér (Liza, zână-vulpe), Útóélet (Suflet rătăcitor), Senki szigete (Insula nimănui), Szabadesés (Cădere liberă), A parkoló (Parcarea) și Swing, precum și cele două filme de tineret (Mancs – Lăbuță și Tüskevár – Castelul din spini). Vom prezenta însă și o adevărată bijuterie a cinematografiei maghiare cu un trecut secular:pelicula A tolonc (Escortata) realizată în anul 1914 la Cluj, va fi proiectată pentru prima dată în capitala României.
În secțiunea de filme documentare a Săptămânii Filmului Maghiar la București vom dedica o zi producțiilor transilvănene (Két székely – Doi secui, Kis mértékben gyógyszer – Cu măsură e medicament...) și vom proiecta și filmul documentar Parador Húngaro, distins cu Premiul publicului la Cinefest din Miskolc, povestea unui birt din Bogota cu specialități maghiare, al cărui proprietar este un maghiar.
Invitații Săptămânii Filmului Maghiar vor sta la dispoziția cinefililor și publicului, cu ocazia întâlnirilor Q&A anunțate în program. Invitații noștri sunt dr. VASS Ágnes, dr. KOLLARIK Tamás, Iulian MARGELATU, TÖRÖK Ferenc, BÁNÓCZKI Tibor, LUKÁCS Csaba, SZABÓ Károly, CAKÓ Ferenc, SZIMLER Bálint, BÁN József și VIDA Gábor.
În programul Săptămânii Filmului Maghiar figurează și o conferință pe tema reglementărilor din domeniul mass-mediei, protecției copilului și finanțării producțiilor cinematografice, în cadrul căreia specialiști maghiari și români vor prezenta comunicări.
Filmele vor fi introduse seară de seară de către profesor universitar Radu IGAZSÁG, critic de film, regizor de filme de animație.
Programul detaliat al celei de-a 9-a ediții a Săptămânii Filmului Maghiar la București poate fi consultat pe pagina de internet www.ccu.ro.