Războiul împotriva ţărănimii. Anii colectivizării (1949-1962)
Vineri, 21 decembrie 2012, la ora 17.00, la Sala Oaspeţi a Muzeului Naţional al Ţăranului Român va avea loc vernisajul expoziţiei Războiul împotriva ţărănimii. Anii colectivizării (1949-1962).
Expoziţia, organizată de Muzeul Naţional al Ţăranului Român, îşi propune să prezinte publicului larg una dintre cele mai dramatice episoade prin care a trecut România în secolul XX:colectivizarea agriculturii.
„Expoziţia relevă sensul adânc şi atroce al experimentului social comunist, caracterul său nihilist, forţa sa tectonică, pentru întreaga categorie a ţăranilor. Totodată, reprezentăm în cadrul expunerii rezistenţa şi supravieţuirea ţărănimii în aceste condiţii istorice extreme, pentru a putea avea tabloul general al unei societăţi aflate într-un proces de transformare fără precedent.”
„Colectivizarea este un proces extrem de complex, care vizează simultan câmpuri diverse:politicul, socialul, economicul etc. În mod concret, colectivizarea este o operaţiune care ţine de represiune şi de furtul proprietăţii particulare pentru formarea proprietăţii de stat şi cooperatiste. Ţelul final este formarea unei clase de muncitori agricoli eliberaţi de orice conştiinţă istorică, capabili să producă hrană pentru întreaga societate comunistă. Ţărănimea este, pentru comunism, clasa cea mai înapoiată, cea mai refractară schimbării revoluţionare, clasă care poartă cu sine cele mai multe reziduuri istorice, economice, culturale, religioase şi etnice. Modernitatea comunistă priveşte ţăranul însuşi ca pe un reziduu istoric care trebuie eliminat, anihilat în substanţa sa. Ţăranul poartă, din punctul de vedere al comunismului, toate bolile metafizice şi istorice posibile, este religios, este legat de pământ, este conservator. Astfel, colectivizarea este totodată un proces de curăţare şi de reeducare, de reconstrucţie a ţesutului social prin intervenţia represivă a politicului.”
Curatori:Mihai Gheorghiu, Irina Hasnaş Hubbard, Maria Mateoniu, Vlad ColumbeanuConsultant ştiinţific:Cosmin BudeancăParteneri:Arhivele Naţionale ale României, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, Institutul Naţional pentru Studiul Totalitarismului, Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, Centrul Naţional al Cinematografiei, Arhiva Naţională de Film, Muzeul Naţional de Istorie a României, Penitenciarul Bucureşti-Jilava, Fundaţia Culturală „Negru Vodă” Făgăraş, Agerpres.
Expoziţia va putea fi vizitată, până pe 5 mai 2013, de marţi până duminică, între orele 10.00 şi 18.00.