Pagini despre România de la 1900
Miercuri, 14 decembrie 2011, de la ora 18.30, la Institutul Cultural Român (Aleea Alexandru 38) va avea loc lansarea cărții Amintiri, de Zoe Cămărășescu (Editura Ponte, 2011). Lucrarea va fi prezentată de Dan C. Mihăilescu, Tania Radu și Radu Ioan Tudorache, editor.
Volumul Amintiri semnat de Zoe Cămărășescu – fiică a lui Zoe Bengescu, doamnă de onoare a Reginei Elisabeta – oferă o perspectivă asupra României de la finalul secolului XIX și din primele decenii ale secolului XX. Printre personalitățile evocate în carte figurează Titu Maiorescu, Iacob Negruzzi – rude apropiate ale autoarei, și George Enescu, prieten al familiei. Autoarea a scris cartea pentru cei doi fii ai săi şi nu a intenţionat niciodată să o publice.
„Față de actuala domnie a vulgarității, prostiei, fărădelegii și mârlăniei (post)comuniste, lumea Bucureștilor lui Carol I și Ferdinand, ai lui Claymoor, Frédéric Damé și Ulysse de Marsillac, I.C. Brătianu și Marghiloman, P.P. Carp și Eugeniu Carada, Titu Maiorescu și Mitiță Sturdza, orașul Expoziției de pe dealul Filaret din 1906, în România Peleșului, Cotrocenilor și «trenurilor de plăcere» către Sinaia «anilor nebuni», adică de pe la 1900 până la Marele Război – ne covârșește cu un peisaj (geografic, uman, istoric, economic, politic și cultural) de-a dreptul zdrobitor prin firescul bunului-simț, al eleganței, rafinamentului hedonist, cultului slujirii și ierarhiei bine chibzuite. Pe scurt:o Românie aristocratică, emanând înțelepciune, temeinicie statală, armonie socială (cel puțin până la 1907...), elan constructiv și măsură în toate.“ – Dan C. Mihăilescu
Lansarea va fi urmată de proiecția unor imagini inedite din colecţia autoarei. Accesul publicului este liber.
Sursa:http://www.icr.ro