Expoziția „Roadele șezătorilor. Ia și cămașa de sărbătoare” la Muzeul de Etnografie Brașov

Expoziția „Roadele șezătorilor. Ia și cămașa de sărbătoare” la Muzeul de Etnografie Brașov

Muzeul de Etnografie Brașov găzduiește expoziția temporară „Roadele șezătorilor. Ia și cămașa de sărbătoare” deschisă până la finalul lunii iulie 2024.

Expoziția reunește ii și cămăși lucrate cu migală și pasiune de doamnele din grupuri de șezătoare din Brașov, Codlea și Făgăras, Sfântu Gheorghe și chiar Constanța. Iile prezentate în expoziție au ca sursă de inspirație diferite regiuni ale României, subliniind diversitatea și rafinamentul portului tradițional. Prin activitatea acestor grupuri de șezătoare se reușește revitalizarea costumului tradițional, iar modele uitate sunt readuse la viață, informează un comunicat al Muzeului de Etnografie Brașov.

Conform comunicatului citat, tot în cadrul expoziției puteți admira cămăși care fac parte din portul național al Junilor din Șcheii Brașovului. Aceste cămăși sunt purtate cu mândrie de către Junii Albiori și Roșiori la evenimentele de peste an și sunt decorate cu simboluri creștine și păgâne precum vița de vie, soarele, trifoiul cu patru foi, pomul vieții, toate fiind o încântare pentru ochii privitorului.

Expoziția poate fi vizitată până la finalul lunii iulie, de miercuri până duminică în intervalul orar 10:00-18:00.