image

Zilele Patrimoniului deschid porțile la MNAR

📁 Expoziţii, Festivaluri, Conferințe
Autor: Redacția
🗓️ 19 septembrie 2024

Cu ocazia Zilelor Europene ale Patrimoniului, Muzeul Național de Artă al României inaugurează programul „Porți Deschise la MNAR” care va permite periodic accesul publicului în atelierele de restaurare și depozitele de patrimoniu. 

Pentru început, sâmbătă, 21 septembrie 2024, de la orele 11.00 și 12.30, vă invităm să descoperiți aspecte ale muncii de restaurator, uneltele și procedeele specifice Laboratorului de restaurare pictură de șevalet, prin intermediul a două  vizite ghidate conduse de dl. Ioan Sfrijan, șeful Secției Restaurare din cadrul MNAR și dna. Crenguța Corduban, expert restaurator pictură. 

Durata: aproximativ o oră. 

Punct de întâlnire: parterul Galeriei de Artă Europeană (Calea Victoriei 49-53) 

Accesul se face pe baza biletului de intrare în Galeria de Artă Europeană 

Grupul se formează la fața locului, în limita a 20 de persoane. 

image

*** 

Zilele europene ale patrimoniului este un eveniment organizat la nivel european, care își propune să aducă în atenția publicului larg patrimoniul cultural mai puțin cunoscut sau greu accesibil. Cu această ocazie Muzeul Național de Artă al României deschide porțile Laboratorului de restaurare pictură de șevalet, oferind publicului posibilitatea de a afla câteva dintre tainele procesului specific de restaurare. 

Mai puțin vizibilă publicului larg, restaurarea este o activitate esențială în cadrul muzeului, atât în ce privește conservarea operelor de artă pentru generațiile viitoare cât și expunerea acestora în prezent. Asemenea unor medici, care nu îngrijesc bolnavi ci opere de artă, experții restauratori din cadrul muzeului se dedică, cu atenție și răbdare, pe parcursul a numeroase ore, recuperării frumuseții și integrității originare a operelor de artă.  

Laboratorul de restaurare pictură de șevalet a fost înființat în cadrul muzeului în 1952, iar prima lucrare restaurată a fost „Bretonă” de Nicolae Grigorescu, expusă astăzi în Galeria de Artă Românească Modernă. În prezent în cadrul laboratorului activează șapte restauratori experți, care efectuează activități de restaurare asupra picturilor în ulei, pe suport de pânză, provenite din patrimoniul de artă românească și europeană aflat în administrarea muzeului.